EKONOMSKA KORIST

Njemačka će od Europskog nogometnog prvenstva 2024. uprihodovati više od dvije milijarde eura

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantan rast

Švicarski navijači na Europskom prvenstvu u Njemačkoj

 Andrzej Iwanczuk/Nurphoto Via AFP

Euro 2024. Njemačkoj će donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

"Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročan poticaj sektorima povezanima s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti", ističe se u analizi objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom, tako i u organizacijskom smislu, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantan rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 milijuna eura, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 milijuna eura, (...) 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi su dosegnuli 1,35 milijardi eura, na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021., unatoč izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 13:12