I DESNIČARI NA NOGAMA

Nervoza u Bruxellesu: Kako obuzdati ‘tehnološku zvijer‘ koja upravo mijenja svijet? ‘Ona nema jedan važan osjećaj...‘

Ovaj je chatbot proteklih mjeseci zainteresirao mnoge korisnike zbog odgovora koji su slični ljudskoj komunikaciji

Problem kod ChatGPT-a je to što se može koristiti u razne svrhe - može pisati pjesme, romane, računalne kodove, ali i lažna izvješća, seminarske radove ili članke

 Mairo Cinquetti/Nurphoto Via Afp

ChatGPT, trenutno najpopularniji predstavnik umjetne inteligencije, mogao bi prisiliti Europsku uniju da još jednom promisli o tome kako regulirati umjetnu inteligenciju. Ovaj je chatbot, naime, proteklih mjeseci zainteresirao velik broj korisnika svojom sposobnošću stvaranja odgovora koji su vrlo slični ljudskoj komunikaciju, a ni pisanje poezije i proze nije mu strano. Dva su njemačka člana Europskog parlamenta čak održala govore koje je izradio ChatGPT kako bi istaknuli potrebu za njegovim "obuzdavanjem".

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU već su radili na nacrtu Zakona o umjetnoj inteligenciji. Cilj je zabraniti aplikacije umjetne inteligencije koje omogućuju manipulacije ili prepoznavanje lica, a programere obvezati na strožu kontrolu sigurnosti i povećani nadzor onih aplikacija koje su ocijenjene kao visoko rizične. Postoje, naime, četiri razine rizika – neprihvatljivi, visoki, ograničeni te minimalni ili nikakav rizik. ChatGPT je, prema nacrtu Zakona, umjetna inteligencija visokog rizika.

Problem kod ChatGPT-a je to što se može koristiti u razne svrhe - može pisati pjesme, romane, računalne kodove, ali i lažna izvješća, seminarske radove ili članke. Drugi modeli, uvježbani na slikama, mogu generirati karikature, ali i lažne fotografije političara zbog čega može doći do dezinformacija.

"Ti sustavi nemaju etičko razumijevanje svijeta, nemaju osjećaj istine i nisu pouzdani", rekao je za Politico Gary Marcus, stručnjak za AI i njegov glasni kritičar.

Dragoș Tudorache, liberalni rumunjski zastupnik koji se talijanskim zastupnikom Brandom Benifeijem zadužen za vođenje Zakona o umjetnoj inteligenciji kroz Europski parlament, usporedio je umjetnu inteligenciju s motorima.

"To su vrlo moćni strojevi i algoritmi koji mogu učiniti velik broj stvari i još nemaju jasno dodijeljenu svrhu", komentirao je Tudorache koji je, zajedno s talijanskim kolegom, još u veljači predložio da sustavi umjetne inteligencije koji generiraju složene tekstove bez ljudskog nadzora trebaju biti na popisu "visokog rizika." Osim toga, ograničenja bi trebala biti stroža za velike pružatelje usluga nego za pojedince koji se samo ‘zabavljaju‘ s tehnologijom.

Desne političke skupine u Europskom parlamentu skeptične su po pitanju te ideje jer tvrde da će se tako brojne aktivnosti okarakterizirati kao visokorizične, iako to zapravo nisu. S druge strane, neki aktivisti tvrde da bi stavljanje sustava za izradu teksta na popis visokorizičnih trebao biti samo početak.

"Postoje drugi sustavi umjetne inteligencije opće namjene koji predstavljaju rizik i koji bi također trebali biti regulirani", rekao je Mark Brakel, direktor instituta "Future of Life", neprofitne organizacije usmjerene na politiku umjetne inteligencije.

Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, komentirao je za Reuters da sve veća popularnost aplikacija poput ChatGPT-a naglašava potrebu za uspostavljanjem jasnih pravila.

"Kao što je pokazao ChatGPT, rješenja umjetne inteligencije mogu pružiti velike prilike tvrtkama i građanima, ali predstavljati i rizike. Zbog toga trebamo čvrst regulatorni okvir kako bismo osigurali pouzdanu umjetnu inteligenciju temeljenu na visokokvalitetnim podacima", rekao je.

Kao još jedan problem vezan uz jezične modele umjetne inteligencije spominje se pitanje autorskih prava jer je za njeno uvježbavanje potrebno koristiti velik broj tekstova. Brenton je najavio kako će se buduće rasprave sa zakonodavcima dotaknuti i toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:40