STRUČNA RASPRAVA

Znanstvenici upozoravaju: Akt o umjetnoj inteligenciji u samom startu je manjkav i zastario

Stručnjaci su predložili zakonodavcima i da prošire zabranu subliminalnih tehnika za manipulaciju pojedincima na cijelo društvo

Europski parlament/ilustracija

 Alexis Haulot© European Union 2021 - Source: Ep

Zakon o umjetnoj inteligenciji, koji je predložio EU, nije dovoljno prilagođen budućim promjenama, upozoravaju stručnjaci.

Europski parlament ovog je tjedna održao raspravu sa stručnjacima u području AI-ja, koji su ih savjetovali kako izmijeniti ključne nedostatke u prijedlogu zakona.

Najviše primjedbi eksperti su imali oko sustava umjetne inteligencije opće namjene, također poznati kao temeljni modeli. Temeljni modeli su algoritmi strojnog učenja koji su obučeni na različitim tipovima podataka i mogu se primijeniti na širok spektar aplikacija. Tehnološki divovi poput Googlea rade na razvijanju takvih modela.

Vjerojatno najpoznatiji takav model je GPT-3, jezični model koji može izvršavati složene intelektualne zadatke, primjerice stvarati tekstove poput onih koje piše čovjek ili prepoznati fotografije stolca koji izgledaju kao avokado.

"To su sustavi koji mogu obuhvatiti više domena, mogu raditi s tekstom, možda slikama, zvukovima, konceptima više razine. U tom smjeru ide tehnologija umjetne inteligencije", objasnio je Max Tegmark, fizičar i stručnjak za umjetnu inteligenciju na Massachusetts Institute of Technology.

Problem je u tome što akt o umjetnoj inteligenciji, koji bi trebao predstavljati prvi zakon u svijetu kojim se želi regulirati AI, neće obuhvatiti te temeljne modele. Takav zakon je već u samom startu manjkav i zastario, upozoravaju znanstvenici.

"Je li prijedlog akta o AI-ju u svojem sadašnjem obliku dovoljno otporan na budućnost? Moj odgovor je jasan – NE"; odlučno je poručio Tegmark.

U svom sadašnjem obliku, prijedlog akta o AI-ju neće uključivati nove, moćne sustav umjetne inteligencije, nego samo sustave umjetne inteligencije koji su dizajnirani za jednu određenu namjenu. EU se uglavnom usredotočila na obuzdavanje potencijalno negativnih strana tehnologija i zabrane upotrebe kao što su podsvjesna manipulacija i društveno ocjenjivanje koje se već koristi u Kini.

"Ovo je prvi veliki korak u reguliranju onoga što će vjerojatno postati dominantna tehnologija budućnosti i može odrediti tijek ljudske civilizacije. Svijet gleda što radi EU", kazao je tijekom saslušanja profesor informatike na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley Stuart Russell.

Jedna od posljedica isključivanja AI sustava opće namjene iz zakona je prebacivanje odgovornosti na europske tvrtke koje ih koriste u određenim aplikacijama, umjesto da odgovornost padne na američke ili kineske tvrtke koje posjeduju takve temeljne AI sustave na kojima su te aplikacije izgrađene.

"Zamislite da ste Airbus i kupite motor od nekoga, ali ne smijete saznati ništa o tome kako taj motor radi, ne smijete pogledati unutra i morate ga koristi u svojem avionu. A onda, kada se avion sruši zbog kvara motora, vi ste jedini odgovorni za njegov pad", pokušao je objasniti Tegmark.

Stručnjaci su predložili zakonodavcima i da prošire zabranu subliminalnih tehnika za manipulaciju pojedincima na cijelo društvo.

"Možda najveća prijetnja s kojom se suočava europska demokracija su sve moćniji sustavi strojnog učenja koji se koriste za manipuliranje stvarnošću o kojoj učimo iz medija i društvenih mreža", smatra Tegmark.

"Budući da je ovo prvi svjetski pokušaj regulacije umjetne inteligencije, takva razmišljanja su i dalje potrebna i dobrodošla, te će se uključiti u rad koji trenutno provodimo. Naš je cilj osigurati jasan zakon o umjetnoj inteligenciji koji je usmjeren na ljude i koji je spreman za budućnost", kazao je nakon saslušanja suizvjestitelj Brando Benifei (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:19