PAMETNE PUMPE

Najpoznatiji proizvođači inzulinskih pumpi i senzora se udružuju, evo zašto je to dobra vijest za dijabetičare

Tržišna utakmica na području pametnih inzulinskih pumpi ovom bi se globalnom suradnjom dvaju divova trebala dodatno zaoštriti

Dijabetičar Davor Skeledžija razvio je aplikaciju za dijabetičare

 Vedran Peteh/Cropix

Najpoznatiji proizvođač inzulinskih pumpi te najpoznatiji proizvođač senzora službeno su najavili suradnju na području senzora, pumpi, ali i sustava za injektiranje inzulina InPen.

Povezat će senzore Libre s inzulinskom pumpom Medtronic 780G te njezinim algoritmom za automatsko reguliranje visokih i niskih šećera! Abbott će proizvoditi senzore, a Medtronic će ih prodavati sa svojim pumpama.

Današnji senzori Medtronic Guardian 4 traju sedam dana, a sličan je plan i s novim senzorima Medtronic Simplera. Istovremeno Abbott nudi Libre 2 Plus i Libre 3 Plus koji traju 15 dana, što znači manje gnjavaže kada ih treba zamijeniti.

Ostaje za vidjeti koje će senzore uistinu na kraju Medtronic kupovati za svoje korisnike. Pretpostavlja se da će se senzori Libre 3 Plus u Abbottovim tvornicama proizvoditi za pumpe Medtronic 780G i InPen te slati Medtronicu.

Javna je tajna da Medtronic povremeno ima problema s proizvodnim kapacitetima, a onda i isporukom svojih senzora i odašiljača, posebno u susjednim zemljama. Istodobno je Abbott svoje "proizvodne muke" uspješno riješio i pazi kako se ne bi previše i prenaglo proširio te se zbog toga našao u novim proizvodnim problemima.

U službenom priopćenju eksplicitno piše da se nova suradnja Abbotta i Medtronica odnosi i na brizgalice Medtronic InPen.

Terapija inzulinskim penovima najčešći je način uzimanja inzulina na svijetu, a InPenovi su, zahvaljujući povezanim pametnim aplikacijama i senzorima, najnapredniji oblik takve terapije.

O najavi ove suradnje razgovarali smo s Davorom Skeledžijom, urednikom portala nainzulinu.com.

"U Medtronicu je netko jako mudar sagledao cijelo svjetsko tržište inzulinskih pumpi, senzora i aktualnih trendova. Vidio je da konkurenti, OmniPod, Tandem pa čak i Ypsomed, rade ozbiljno dobar posao tako što svojim korisnicima dopuštaju da biraju između više vrhunskih senzora. Zbog toga se udružio s najvećim. Istovremeno je Abbott, predstavljanjem najnovijeg senzora Libre 2 Plus, koji je namijenjen i pumpama, pokazao da je svjestan novog rasta važnosti pametnih inzulinskih pumpi. One prestaju biti glupi proizvodi koji samo isporučuju inzulin. Danas pumpe postaju iznimno pametni i prilagodljivi uređaji koji automatski prilagođavaju isporuku inzulina, ovisno o razini šećera", kaže Skeledžija.

Iako treba vidjeti koliko će i kada zaživjeti suradnja Medtronica i Abbotta, dodaje Skeledžija, osobe s dijabetesom mogu zadovoljno trljati ruke. Tržišna utakmica na području pametnih inzulinskih pumpi ovom bi se globalnom suradnjom dvaju divova trebala dodatno zaoštriti, a koristi će imati kompletan dijabetički ekosustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:26