VAŽNA KONFERENCIJA

Umjetna inteligencija pomaže oboljelima od dijabetesa: Nove senzore za mjerenje glukoze uskoro očekujemo i u RH

Dario Rahelić
 

 Neja Markicevic/CROPIX
Na ATTD-u u Firenzi sudjeluje više desetaka naših stručnjaka, uključujući i Davora Skeledžiju, glavnog urednika portala Nainzulinu.com

U Firenzi u srijedu počinje 17. konferencija ATTD 24, "Napredne tehnologije i terapije za dijabetes", koja će okupiti više od 4000 sudionika, od liječnika, predstavnika farmaceutskih tvrtki, ali i dijabetičare iz cijelog svijeta, koji će do subote održati niz predavanja o liječenju dijabetesa, a bit će predstavljena i nova tehnološka dostignuća koja oboljelima od dijabetesa tipa 1 i 2 pomažu u praćenju i svakodnevnom životu s tom kroničnom bolešću od koje u Hrvatskoj boluje više od 400.000 ljudi.

Prvi put na ovom konferenciji održat će se i predavanja o tome kako umjetna inteligencija može pomoći oboljelima od dijabetesa, čemu će biti posvećena cijela grupa predavanja tijekom petka.

Konferencija ima izuzetan utjecaj ne samo na europsku, već i na globalnu zdravstvenu zajednicu, promovirajući nove tehnologije, terapijske pristupe i preventivne strategije. S obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa u cijelom svijetu, važnost ovog događaja ne može se dovoljno naglasiti.

ATTD je vodeće međunarodno okupljalište kliničara, pružatelja usluga dijabetesa, istraživača, industrija, investitora, tijela za nadoknadu troškova i osoba s dijabetesom, s ciljem dijeljenja znanja i razvijanja suradnje.

Prezentacije i rasprave održat će mnogi istaknuti stručnjaci u tom području, a uključivat će teme kao što su digitalne klinike, sustavi/savjetnici za podršku u odlučivanju, sustavi za podršku u odlučivanju koji se temelje na velikim podacima i umjetnoj inteligenciji, senzori glukoze, sustavi zatvorene i otvorene petlje, umjetna gušterača, uređaji za prevenciju dijabetesa, novi inzulini i novi lijekovi, inzulinske pumpe i još mnogo toga.

Na konferenciji će predavanje održati i izv. prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik zagrebačke Sveučilišne Klinike za dijabetes i endokrinologiju "Vuk Vrhovac" te predsjednik Hrvatskog dijabetološkog društva. Govorit će o temi "koristiti senzor za kontinuirano mjerenje glukoze ili ne".

image

Davor Skeledžija

Vedran Peteh/CROPIX

Na ATTD-u će sudjelovati više desetaka hrvatskih stručnjaka, među njima je i Davor Skeledžija, glavni urednik portala Nainzulinu.com, koji redovito prati ove konferencije. O tome kako on vidi značaj ove konferencije rekao nam je:

- Presretni smo što smo ovdje i hvala svima koji su nam to omogućili. Ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu vidimo i čujemo što su nam pripremili medicinski stručnjaci i proizvođači iz područja dijabetičke tehnologije. S obzirom na to da sam i sam dijabetičar, ovo mi puno znači, a vjerujem i osobama s dijabetesom koje će pratiti ovu konferenciju preko Zagrebačkog dijabetičkog društva i portala.

Neke od tehnologija koje će ovdje biti predstavljene, poput novih senzora za mjerenje glukoze, npr. tvrtki Roche, Dexcom i Abbott, očekujemo uskoro i u Hrvatskoj. Riječ je o senzorima vrhunske preciznosti renomiranih brendova, koji omogućuju bolju kvalitetu života s dijabetesom, ali i niže troškove liječenja te komplikacija ove kronične bolesti - rekao nam je Davor Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:34