USKORO ODLUKA

Meta u SAD-u zaprijetila uklanjanjem medijskog sadržaja s Facebooka! Ne žele medijima dati veći dio zarade od olašavanja

Medijske tvrtke tvrde da članci koji se dijele na platformi Meti donose ogromni prihod. Meta tvrdi suprotno

Mark Zuckerberg

 Adrien Fillon/Zuma Press/Profimedia

Vlasnik Facebooka Meta Platforms zaprijetio je da će ukloniti medijski sadržaj s društvene mreže u SAD-u, signalizirajući otpor prijedlogu zakona koji bi ojačao poziciju medija u pregovorima o podjeli prihoda od oglasa.

Senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar predstavila je u Kongresu prijedlog zakona o tržišnom natjecanju i očuvanju novinarstva (JCPA), osiguravši podršku kako demokrata tako i republikanaca.

Zakon bi medijima osigurao jaču poziciju u kolektivnim pregovorima s društvenim medijima o većem udjelu prihoda od oglašavanja, tumači BBC.

Medijske tvrtke tvrde da članci koji se dijele na platformi Meti donose ogromni prihod. Meta pak odgovara da njezina platforma zapravo donosi veći promet novinskim kućama koje su u problemima, naglašavajući da objavljuju sadržaj na Facebooku zato što "od toga imaju koristi”.

"Ako Kongres u sklopu zakona o nacionalnoj sigurnosti usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu, bit ćemo prisiljeni razmotriti potpuno uklanjanje vijesti s naše platforme", rekao je glasnogovornik Mete Andy Stone.

Australija je sličan zakon usvojila u ožujku 2021. i Meta je nakratko obustavila objavu vijesti na Facebooku. Odluku je povukla nakon vala kritika i postigla dogovor s australskom vladom.

Pristaše prijedloga zakona u SAD-u upozoravaju da će, ako ne prođe u Kongresu, društvene mreže "de facto postati lokalne novine".

Meta "proždire" medijske kuće, tvrdi direktor istraživanja u American Economic Liberties Projectu Matt Stoller, a njezini "pokušaji ucjene Kongresa iznova pokazuju zašto je taj monopol prijetnja demokracijama širom svijeta", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27