NAPETA SITUACIJA

Izvor koji je vidio prepisku tvrdi: SAD upozorio Raiffeisen zbog poslovanja s Rusijom, prijete prekidom pristupa dolaru

Takav drastičan potez od strane SAD-a bi vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu

Logo Raiffeisen banke na zgradi banke u Moskvi

 Alexander Nemenov/Afp

Američko ministarstvo financija upozorilo je Raiffeisen Bank International (RBI) da bi njegov pristup financijskom sustavu SAD-a mogao biti ograničen zbog poslovanja s Rusijom, tvrdi izvor koji je vidio prepisku.

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo je 6. svibnja poslao pismo RBI-u u kojem izražava zabrinutost zbog širenja te banke u Rusiji, kao i zbog ugovora vrijednog 1,5 milijardi dolara sa sankcioniranim ruskim tajkunom koji je banka u međuvremenu odbacila, tvrdi anonimni izvor.

Iako je Raiffeisen odustao od ugovora povezanog s ruskom tajkunom Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor kaže da ostaje zabrinutost američkog ministarstva financija zbog Raiffeisenova poslovanja u Rusiji.

Do sada najstrože upozorenje za najveću zapadnu banku u Rusiji uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona, koji više od godinu dana istražuje poslovanje austrijskog zajmodavca u toj zemlji.

Reuters je u ožujku izvijestio o snažnom protivljenju SAD-a za Deripaskinu transakciju, koju je Raiffeisen predstavljao kao sredstvo za otključavanje nekih svojih blokiranih sredstava u Rusiji.

Glasnogovornik Raiffeisena rekao je da se Raiffeisen povukao iz tog poslovanja i nije ulazio u takve transakcije. Također je priopćio da je RBI "značajno smanjio" aktivnosti u Rusiji i pokrenuo široke mjere za ublažavanje rizika od sankcija.

"RBI će nastaviti raditi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice", rekao je glasnogovornik za Reuters.

Amerikanci pak upozoravaju da postupci RBI-a povećavaju rizik pokretanja mjere za ograničavanje njegova pristupa financijskom sustavu SAD-a, s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

Sjedinjene Države su najmoćniji regulator na svijetu uglavnom zato što mogu presjeći pristup dolaru, kamenu temeljcu međunarodnih financija. Gubitak pristupa dolaru vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:03