SPORNA INVESTICIJA

SAD i Raiffeisen ‘zaratili‘ zbog velike građevinske tvrtke koja je i Hrvatima dobro poznata

RBI bi trebao kupiti udio u Strabagu od Rasperia Trading Limiteda sa sjedištem u Rusiji
 Martin Juen/Apa-picturedesk Via Afp

SAD traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da odustane od planirane kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga u vlasništvu sankcioniranog biznismena, reklo je nekoliko izvora.

RBI bi trebao kupiti udio u Strabagu od Rasperia Trading Limiteda sa sjedištem u Rusiji. Vlasnik je Rasperije, holdinga sa statusom ruske "međunarodne kompanije", sankcionirani biznismen Oleg Deripaska.

Da bi dobile takav status, kompanije moraju imati sjedište u posebnim ekonomskim zonama u Kalinjingradu ili na Ruskom otoku i uložiti na ta područja minimalno 50 milijuna rubalja, prema izvješću američkog insituta Brookings. Time ispunjavaju uvjete za posebne porezne olakšice i druge pogodnosti.

Austrijska banka naglasila je pak u prosincu da transakcijom "dodatno smanjuje svoju izloženost Rusiji" i oslobađa dio blokiranog novca.

Za 28-postotni udio u Strabagu ruska podružnica austrijske banke platit će holdingu Rasperia nešto više od 1,5 milijardi eura, objavili su tada.

Transakciju bi morali odobriti Kremlj i austrijski regulator koji je zbog zapadnih sankcija zamrznuo Deripaskin udio u Strabagu.

Visoki dužnosnici američkog ministarstva financija naglasili su pak na sastancima s bankom i austrijskim vlastima u proteklim tjednima da ih ta transakcija zabrinjava budući da je Deripaska pod sankcijama, navode upućeni izvori.

Američki dužnosnici vjeruju da će ruski biznismen imati koristi od prodaje i zatražili su od RBI-ja pojedinosti o osobama i tvrtkama uključenima u taj aranžman, rekli su izvori.

Ako Raiffeisen ipak nastavi s transakcijom i ako se dokaže da dogovor krši američke sankcije, Washington bi banci mogao odrezati kaznu, rekla su dva izvora.

Imajući na umu stajalište SAD-a, jedna je osoba rekla da će austrijske vlasti odugovlačiti s dozvolom, dok je druga kazala da se sama banka sprema odustati od transakcije.

Glasnogovornik RBI-ja rekao je da je banka prije potpisivanja "pomno provjerila" njezinu usklađenost sa svim primjenjivim sankcijama i da je proteklih tjedana izvijestila sva relevantna tijela, uključujući američko ministarstvo financija i ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC).

"Samo se po sebi razumije da RBI neće provesti nijedan dogovor kojim bi se kršile sankcije ili RBI izložio riziku od sankcija", rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornica Deripaske podsjetila je da je već izjavila da on nema kontrolu nad tvrtkom koja drži udio u Strabagu, dodajući da su zapadne sankcije neprimjerene i da se temelje na lažnim optužbama.

EU "u bliskom kontaktu"

Američki ured za kontrolu inozemne imovine počeo je istraživati poslovanje RBI-ja u Rusiji prije više od godinu dana, a istragu je pokrenuo i odjel za integritet banaka pri američkom ministarstvu pravosuđa, rekla je jedna upućena osoba.

Drugi izvor kazao je da je viši dužnosnik američkog ministarstva pravosuđa u redovnom kontaktu s austrijskom bankom zbog njezinih veza s Rusijom i da često posjećuje Beč. Iz ministarstvo pravosuđa nisu željeli komentirati.

Ključne austrijske dužnosnike razljutilo je, gledano iz njihove perspektive, američko maltretiranje male, neutralne zemlje i do sada su čvrsto branili banku budući da je dio utjecajne industrijske grupe koja podupire gospodarstvo.

No, dva izvora upoznata s razmišljanjem austrijske vlade kazala su da dužnosnici nisu spremni po svaku cijenu braniti bančin najnoviji dogovor o kupnji udjela u Strabagu, koji je izgradio olimpijski stadion za Zimske olimpijske igre u Sočiju i luksuzne stanove u Moskvi.

Glasnogovornik Europske komisije, koja nadzire sankcije EU-a, uvedene i Deripaski, rekao je da su upoznati s transakcijom, da su zatražili pojašnjenja od austrijskih vlasti i da čekaju odgovor.

EK je "u bliskom kontaktu s američkim vlastima", dodao je glasnogovornik.

"Općenito, prema sankcijama EU-a, imovina pojedinaca i subjekata koji podliježu zamrzavanju imovine mora biti zamrznuta, odnosno tom je imovinom u biti zabranjeno trgovati", dodao je glasnogovornik EK.

Ruske vlasti jasno su pak dale do znanja RBI-ju, koji u Rusiji ima oko 2.600 korporativnih klijenata, četiri milijuna vlasnika računa i 10.000 zaposlenika, da žele da ostane u Rusiji jer omogućuje međunarodna plaćanja.

U poslovnom izvješću za 2023. godinu RBI je ponovio da proučava opcije za izlazak s ruskog tržišta, u skladu sa zahtjevom Europske središnje banke, ističući da kontinuirano smanjuje poslovanje u Rusiji.

Navode da su više nego prepolovili kredite u Rusiji od drugog tromjesečja 2022., na samo šest milijardi eura. Obujam plaćanja ograničen je na predratnu razinu, a Raiffeisenov tržišni udio više nego prepolovljen u odnosu na najvišu razinu.

"Grupa i dalje radi na mogućoj transakciji, prodaji ili izdvajanju (ruskog) poslovanja, koje bi rezultiralo izdvajanjem Raiffeisenbank Russia iz strukture grupe", objavili su u prezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 20:38