NOVE USLUGE

IT tvrtke udružile snage: ‘Umjetna inteligencija moći će obaviti 90 posto posla za naše klijente‘

U Cratisu i Qubinetsu nadaju se da će ih sad i mala i srednja poduzeća prepoznati i shvatiti da nisu preskupi

Marko Dagelić

 Ranko Suvar/cropix/Cropix

Najjednostavnije rečeno, mi se brinemo o njihovim podacima i prilagođavamo ih tako da budu u skladu s njihovim potrebama i uslugama koje žele - objašnjava Marko Dagelić, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Cratis, princip na kojem se temelji njihova nova suradnja s Qubinetsom.

Riječ je o najbrže rastućem startupu za deep data koji će korisnicima omogućiti cijeli spektar novih usluga u cloudu poput, primjerice, sve popularnijih AI agenata. Cratis pak u suradnju donosi najsuvremeniju infrastrukturu u ovom dijelu Europe - podatkovni centar u Varaždinu DS North, koji omogućuje najveću moguću razinu sigurnosti podataka.

Korisnici svu brigu o podacima prepuštaju Cratisu i Qubinetsu, pa posebno znanje o tome kako funkcionira cloud i nije potrebno. Sve počinje definiranjem želja i potreba - što točno trebaju, na koji način i koju razinu zaštite podataka žele. Ako neki podaci već postoje, slijedi njihova migracija koja može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Upravo je taj dio najizazovniji jer se svi podaci moraju prenijeti sa stopostotnom točnošću. Nakon toga na red dolaze pohranjivanje, sortiranje i na kraju korištenje tih podataka da bi pomogli klijentu u poslovanju.

- Dobar primjer je poduzeće koje dnevno prima 500 do 700 različitih upita. Umjetna inteligencija prepoznaje o kakvim se pitanjima radi, pa ih može kategorizirati, na oko 90 posto njih odgovoriti pisanim putem i tako pomoći zaposlenicima kojih je možda premalo pa inače ne bi stigli odgovoriti na sve upite - kaže zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Cratisa.

Ili pak može biti riječ o korporacijama koje imaju trilijune podataka koje onda umjetna inteligencija u podatkovnim centrima slaže prema parametrima koji, ponovo, ovise o potrebama klijenta. Nadaju se da će njihovu infrastrukturu koristiti i mala i srednja poduzeća koja do sada nisu imala dodira s takvim sustavima jer su mislila da su oni skupi ili da za njih nemaju dovoljno znanja.

Cloud koristi između 30 i 35 posto europskih kompanija, a taj udio stalno raste. Jednostavan pristup i nakon promjene uređaja, mogućnost da se podacima pristupi bilo kad i bilo gdje, ili da se kroz kopiju u cloudu osigura lako obnavljanje baza podataka u izvanrednim situacijama, samo su neke od prednosti zbog kojih se u dijelu kompanija već dugo koristi.

Novost je trend premještanja radnog opterećenja, aplikacija ili podataka iz javnih cloud okruženja na lokalnu infrastrukturu ili privatne podatkovne centre. Oni su jeftiniji, sigurniji i fleksibilniji od držanja podataka u vlastitom uredu, a klijentima ništa manje važno nije ni to što omogućuju spremanje i upravljanje većim količinama podataka uz visoke brzine pristupa. I lokalno dostupna podrška čini razliku u odnosu na javne cloudove.

- Podatkovni centri su se pokazali kao optimalno rješenje za srednje i velike firme zbog svoje sposobnosti upravljanja podacima i infrastrukturom na efikasan način. Oni pružaju balansiran omjer cijene i funkcionalnosti, uz tradicionalno visok stupanj sigurnosti i mogućnosti prilagodbe raznim regulativama i normama - govori Dagelić.

Nakon nedavnih hakerskih napada dobivaju više upita kako se bolje zaštititi ili uopće prepoznati napad jer po tom pitanju ni dalje nismo dovoljno educirani.

- Još je prerano govoriti hoće li neki od njih postati naši novi klijenti, ali ovakve situacije ljude često potaknu na razmišljanje. U Hrvatskoj se, nažalost, o tome češće razmišlja nakon incidenta, umjesto da budemo proaktivni - govori Marko Dagelić.

U ovom trenutku razgovaraju s tvrtkama iz raznih sektora. Njihov podatkovni centar ističe se zbog visoke razine sigurnosti, ne samo od hakera nego i od posljedica potresa, kratkih spojeva, nestanka struje...

Iza svega stoji iskusna ekipa stručnjaka. Uži krug sastoji se od četvero ljudi, prošireni od 15-ak. Sedam je zaposlenika zaduženo isključivo za podatkovni centar u Varaždinu, 40-ak inženjera opslužuje cloud, a 15-ak Qubinetsovih ljudi zaduženo je za deep data. Zbog stalnog ulaganja u najnovije tehnologije, edukaciju osoblja i prilagodbu potrebama tržišta uspjeli su ostati vodeći ponuditelj usluga lokalnog clouda i podatkovne infrastrukture u državi i regiji.

- Umjetnu inteligenciju vidimo kao industriju u razvoju te smatramo da lokalni cloud i data centri imaju značajnu ulogu u tom procesu uz pretpostavku tehnološke spremnosti i fleksibilnosti da usluže tako zahtjevne korisničke potrebe - govori Dagelić, u javnosti poznat i kao suosnivač uspješnog City Connecta, koji je zbog svojih tehničkih rješenja i strelovitog godišnjeg rasta od preko 100 posto kolokvijalno nazivan "varaždinskim Infobipom".

Sredinom 2021. godine tvrtka je postala dio švedske grupacije Transcom, u kojoj je i danas suvlasnik. Transcom je kod nas već bio prisutan i iskusan, kulture su im bile poprilično slične, pa su se timovi i menadžment lakše integrirali. Iskustvo koje je stekao kroz City Connect i za Dagelića je bilo vrlo značajno.

- Iskustvo koje sam tako stekao, ali i kredibilitet koji imamo na tržištu i prema partnerima i budućim klijentima, ono je najvrednije što sam ponio sa sobom. Ono što smo obećali zaposlenicima, menadžmentu, novim vlasnicima i klijentima smo zaista i ispunili, pa sada na krilima toga možemo krenuti dalje - zaključuje Marko Dagelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:23