Globalne ambicije

Infobip napravio drugu akviziciju u Hrvatskoj: Preuzeo portal Netokraciju

Nakon što je lani kupio konferenciju Shift, sad je preuzeo i regionalno najpoznatiji web portal za developersku zajednicu

Suvlasnici internetskog magazina Netokracija Tena Šojer, Ivan Brezak Brkan i Mia Biberović

 Boris Kovacev/Cropix

Prvi hrvatski jednorog Infobip napravio je svoju drugu akviziciju u Hrvatskoj.

Nakon što je lani preuzeo konferenciju Shift, najveću regionalnu developersku konferenciju, sad je preuzeo i regionalno najpoznatiji web portal za developersku zajednicu.

Infobip je preuzeo internetski portal Netokraciju. Vrijednost transakcije, kao i ostali uvjeti preuzimanja su poslovna tajna.

image

Ivan Burazin, član uprave Infobipa za developersko iskustvo

Infobip/

Ivan Burazin, član uprave Infobipa za developersko iskustvo kaže da će se Infobip upisati kao jedini vlasnik Netokracije.

Stvara se Infobip Grupa

- Netokracija kao poslovno-tehnološki magazin će u sklopu Infobip grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo pod uredničkim vodstvom Mije Biberović. Formalno preuzimanje Netokracije od strane Infobipa uslijedit će se po ispunjenju svih uvjeta potrebnih za zaključenje transakcije - kaže Burazin.

Navodi da dugo surađuje s Netokracijom i da su se nebrojeno puta kroz tu suradnju pitali da li bi postojala mogućnost udruživanja snaga.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - Donosimo popis najaktivnijih startup hubove u Hrvatskoj!

⊕⊕

Netokracija je, pojašnjava, partner konferencije Shift takoreći od njenih početaka.

Nedavno su zaključili i projekt koji je otvorio prostor da se to dugogodišnje propitkivanje pretvori u ozbiljne razgovore. Netokracija je, naime, napravila Infobipov globalni Engineering handbook.

- Netokracija je ne samo pomogla u stvaranju našeg globalnog Engineering handbooka, već je osnivač Netokracije Ivan Brezak Brkan u nekoliko navrata održavao radionice s Infobipovim developerima. U sklopu tih trodnevnih radionica svaki od prisutnih developera napisao bi barem jedan kvalitetan tehnički blog post, što je iznenađujuće dobro - kaže Burazin.

image

Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije

Boris Kovacev/Cropix

Dodaje da im je plan da kroz suradnju Netokracije i Shifta, Infobip na sličan način uključi u svoje aktivnosti svih, gotovo tisuću inženjera.

Globalni planovi

Na taj način Infobip planira jačati svoju prisutnost u developerskoj zajednici na globalnoj razini.

Među inim, plan hrvatskog jednoroga je motivirati programere iz tvrtki, koji su njihovi potencijalni klijenti, da isprobaju Infobipove komunikacijske, softverske proizvode i ugrade ih u svoja softverska rješenja.

image

Mia Biberović preuzet će uredničku palicu Netokracije u okrilju Infobip grupe

Boris Kovacev/Cropix

Dio tog plana Infobip već postiže kroz Infobip Startup Tribe kroz koji podupire startup ekosustav, kako u Hrvatskoj tako i globalno.

Sinergijski, Infobip tako može naučiti mnogo o vlastitim proizvodima i potražnji za njima, ali i potaknuti vlastitu prodaju. Upravo to radi njegov glavni konkurent Twilio.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

- Infobipu je cilj kroz ovu akviziciju dodatno osnažiti developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj "za developere" i "od developera" te dodatno podići vrijednost IT-ja u društvu, i to globalno - kaže Burazin.

Navodi i da će Infobip Shift i Netokracija zajedno u Hrvatskoj i regiji još snažnije predstavljati i pratiti razvoj tehnološkog, startup i developerskog ekosustava, a Netokracija će se širiti i globalno kako bi povećala odjek uspješnih domaćih priča.

image

Konferencija Infobip Shift u Zadru održana 2021. godine

- Do kraja godina Infobip će imati još puno aktivnosti za pokazati i uvjereni smo da će reakcija developerske zajednice biti odlična - kaže Burazin.

Pola godine priprema

Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije, otkriva da su pregovori trajali oko pola godine.

Nije ulazio u detalje, ali navodi da je nakon što je Ivan Burazin postao član uprave za developersko iskustvo postalo jasno da će Infobip trebati sadržaj za developere.

- Tu su se naši razgovori intenzivirali. Mislim da je riječ o dobrom spoju, jer Infobip je partner kojeg Netokracija treba da još bolje prati startup ekosistem, a Netokracijin tim može pomoći pokazati globalnoj developerskoj zajednici što Infobipovi proizvodi - programerska sučelja ili API-ji omogućuju - i to je otvorilo prostor za razgovor o akviziciji - pojašnjava Brezak Brkan.

Dodaje da će se Netokracija u okviru Infobipa nastaviti razvijati u dva smjera.

Dva smjera za Netokraciju

Prvi je da će se Netokracije nastaviti pozicionirati kao relevantan medijski portal u Hrvatskoj i Srbiji te će se jače fokusirati na startup i developersku scenu.

U drugom smjeru Netokracija će podržavati interne ciljeve Infobipa.

image

Suvlasnici internetskog magazina Netokracija Ivan Brezak Brkan, Tena Šojer i Mia Biberović

Boris Kovacev/Cropix

Brezak Brkan kaže da će tim Netokracije postati dio Infobipovog odjela za developersko iskustvo kojeg vodi Ivan Burazin.

- Osobno ću kao Infobipov direktor za developerski sadržaj, uz Tenu Šojer Keser, voditi tim kojem će u fokusu biti kreiranje raznog sadržaja za developersku publiku, poput web, blog, video, podcast sadržaja i drugih - zaključuje Brezak Brkan.

Prostor za nove medijske formate za developere

Brezak Brkan kaže da će postojeći uspjeh s portalima Netokracija.com i Netokracija.rs nadograditi s novim formatima. Navodi da mladi developeri vole YouTube.

- Ali svi developeri i dalje itekako konzumiraju tekstualni sadržaj. Dapače, developerska zajednica je jedna od rijetkih gdje ste mogli vidjeti pokretanje novih, specijaliziranih blog platformi samo za developere u posljednje dvije godine - kaže Brezak Brkan.

Dodaje da ga osobno najviše veseli Twitter, koji je na globalnoj razini, a posebno na zapadu, jako popularan među developerima. U Hrvatskoj ipak nije ‘mainstream‘.

- Ništa od navedenog ne planiram sam. U kojem god smjeru krenuli, znam da ćemo uspjeti, jer ću tim i dalje voditi sa svojim dosadašnjim partnerima - Mijom Biberović i Tenom Šojer Keser iz Hrvatske i Markom Mudrinićem i Markom Tadićem iz Srbije. Odličan je osjećaj da s njima danas mogu razgovarati o tome što bismo mogli napraviti kad bismo razvijali našu globalnu priliku - zaključuje Brezak Brkan.

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:46