East Med

Grčka, Izrael i Cipar potpisali sporazum o izgradnji plinovoda vrijednog 6 milijardi eura

East Med u početku bi imao kapacitet od 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje, ali mogao bi se udvostručiti uz pomoć najnovije kompresijske tehnologije
Grčka, Izrael i Cipar potpisali sporazum o izgradnji plinovoda East Med
 ARIS MESSINIS / AFP

Vlade Grčke, Izraela i Cipra potpisale su sporazum o izgradnji plinovoda East Med koji bi mogao do sredine desetljeća opskrbljivati Europu s četiri posto njezinih godišnjih potreba za plinom.

Nakon sklapanja sporazuma, koji je očitovanje političke volje za realizacijom projekta, sada je na građevinskom konzorciju koji predvode grčka javna plinska korporacija DEPA i talijanski Edison, da pronađe približno šest milijardi eura koliko se procjenjuje da bi plinovod koštao.

Plinovod East Med protezao bi se gotovo 1900 kilometara, od izraelskih i ciparskih plinskih polja u istočnom Sredozemlju, preko Grče do Italije.

U početku bi imao kapacitet od 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje, ali mogao bi se udvostručiti uz pomoć najnovije kompresijske tehnologije, javlja Al Jazeera.

DEPA je prošli tjedan napravila prvi korak prema zaživljavanju East Meda, obećavši da će kupovati dvije milijarde kubičnih metara izraelskog plina godišnje, za koji smatra da može prodati europskim distributerima plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:47