ENERGETSKI PREOKRET

Da nije došlo do neočekivanog požara, Amerika bi preko noći postala drugi po veličini izvoznik LNG-ja...

Što se tiče EU, koja je uvelike ovisna o uvozu, veliko je pitanje kako će se snaći za iduću sezonu grijanja

Ilustrativna fotografija

 Ander Gillenea/Afp

Topla zima, što je vjerojatno posljedica globalnog zatopljenja, dobra je za europske građane jer štedi plin koji se za ovu sezonu grijanja pomno pohranjivalo u podzemna skladišta zbog straha od nestašica te snižava cijene tog energenta na tržištu jer pada potražnja. Prirodni plin uvelike stiže iz SAD-a, koji u 2023. godinu ulazi kao vodeći izvoznik ukapljenog prirodnog plina (engl. liquefied natural gas, skraćeno LNG), rame uz rame s Katarom.

Perzijski zaljev

Obje su zemlje, kako je objavio Bloomberg, u 2022. godini izvezle 81,2 milijuna tona, što je skroman porast izvoza za Katar, ali enorman za SAD, koji je praktički preko noći ušao u vrh te industrije. Štoviše, da prošlog ljeta nije izbio požar u postrojenju za proizvodnju ukapljenog plina Freeport u Teksasu i da nije prekinuta isporuka, Amerika bi preskočila Katar i postala najveći izvoznik. Revolucija u vađenju plina iz škriljevca, poduprta milijardama dolara investicija u postrojenja za ukapljivanje plina, u samo pet-šest godina učinila je SAD od neto uvoznika u glavnog globalnog izvoznika tog plina, a tome je pogodovala i energetska kriza.

Bloomberg piše da bi Amerika sada mogla sufinancirati i gradnju nekoliko izvoznih postrojenja u Perzijskom zaljevu, ali će morati značajno povećati svoje izvozne kapacitete ukapljenog prirodnog plina namjerava li zadržati vodeću poziciju do kraja desetljeća. Katar je, naime, usred velike ekspanzije svojih proizvodnih kapaciteta, što će se na tržištu osjetiti od 2026. godine. Na trećem je mjestu globalne ljestvice izvoznika ukapljenog prirodnog plina je Australija.

Štednja plina

Što se tiče Europske unije, koja je uvelike ovisna o uvozu tog energenta, veliko je pitanje kako će se snaći za iduću sezonu grijanja. Kako je u svojem prosinačkom izvještaju objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), u sljedećoj sezoni bi u EU bi mogle nedostajati znatne količine plina ako se isporuke iz Rusije u međuvremenu zaustave, odnosno svedu se na nulu, a Kina se vrati na potražnju uvoznog ukapljenog plina koju je imala 2021. Štednja plina i ulaganja u obnovljive izvore stoga ostaju prioritet.

Lani je, kako je objavio Bloomberg, Kina smanjila potražnju i pala na drugo mjesto globalnih uvoznika LNG-ja uslijed restrikcija zbog mjera za suzbijanje covida-19, a najveći globalni uvoznik postao je Japan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08