Mi odustali, oni nisu

Crna Gora otišla korak dalje u istraživanju nafte i plina na Jadranu od Hrvatske

Iz Energeana su najavili ulaganje od 19 milijuna dolara u istraživanja kod Ulcinja
Ilustracija
 Amir Cohen / REUTERS

Grčki koncesionar Energean početkom iduće godine kreće s istraživanjem mogućih izvora nafte i plina u istraživačkim poljima u Jadranskom moru kod Ulcinja, objavila je crnogorska Uprava za ugljikovodike.

Riječ je o gotovo istovjetnom modelu potrage za jadranskim izvorima nafte i plina od kojeg je Hrvatska odustala nakon smjene vlasti početkom 2016., nakon što je dobila nekoliko ponuda za eksploataciju istraživačkih polja u Jadranu.

Osim Energeanu, Crna Gora izdala je koncesiju za istraživačka polja nafte i plina u Jadranu i talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek. Susjedna država ponudila je, u ponovljenom natječaju 2016., za istraživanje 13 polja na dijelu kojih se u proteklih godinu dana provodilo seizmičko ispitivanje brodom Polar Empress.

Već je i sama pojava Polar Empressa u vodama Jadrana, kao i prikupljanje ponuda naftnih kompanija, izazvala prosvjede crnogorskih ekoloških i drugih udruga civilnog društva koje smatraju da tako Crna Gora ulazi u nesagledive rizike po svoj okoliš i turizam.

Strah od zagađenja

- U ovome trenutku Energean je u postupku završetka studije Procjene utjecaja na životnu sredinu i Projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je u suradnji s Institutom za biologiju mora izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa – odgovorili su na kritike crnogorskih zelenih iz Uprave za ugljikovodike na čijem je čelu Vladan Dubljević.

Iz Energeana su najavili ulaganje od 19 milijuna dolara u istraživanja kod Ulcinja, otkrivši kako se investicija sastoji od seizmičkih ispitivanja, izrade geološke i geofizičke studije te instaliranja jedne bušotine. I izvršni direktor Energeana Mathios Rigas referirao se, prilikom potpisivanja pripadajućeg ugovora s crnogorskom Vladom, na strahovanja od zagađenja Jadrana zbog istraživačkih radova.

- Energean već 35 godina radi u ekološki osjetljivom području Grčke, i za to vrijeme nismo imali nijedan incident – poručio je Rigas. Energean se obvezao dovršiti prvu fazu istraživanja podmorja kod Ulcinja u prvom kvartalu 2020.. Njihova koncesija odnosi se na 355 kilometara kvadratnih istraživačkih polja kod Ulcinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 20:23