AI ludilo

ChatGPT značajno povećao broj korisnika, sve više tvrtki žele uložiti u OpenAI: ‘Pomoći će da ostanu na vrhu‘

Kalifornija bi uskoro mogla uvesti zakon koji će, tvrde AI kompanije, ometati njihov daljnji razvoj

Sam Altman, izvršni direktor OpenAi-a

 Jason Redmond/Afp

OpenAI, najpoznatiji startup za umjetnu inteligenciju na svijetu, objavio je da njegov ChatGPT sada ima više od 200 milijuna aktivnih korisnika tjedno, dvostruko više nego prošle jeseni, piše Reuters. Ovaj chatbot, koji može generirati odgovore na temelju korisničkih upita, pokrenut je 2022. godine.

Tvrtka je istaknula da 92 posto kompanija s liste Fortune 500 koristi njegove proizvode i da se upotreba njegovog automatiziranog sučelja za programiranje aplikacija, koji omogućuje softverskim programima da međusobno komuniciraju, udvostručila od lansiranja ChatGPT-4o mini u srpnju. GPT-4o mini je troškovno učinkovit mali AI model, a cilj mu je biti energetski učinkovitiji od ostalih kako bi napredna tehnologija bila dostupna širem krugu kupaca nego do sada.

Zbog ovako dobrih rezultata ne čudi što sve je više tehnoloških kompanija koje žele ulagati u OpenAI. Američki mediji izvještavaju da su Apple i Nvidia u pregovorima o ulaganju u OpenAI u sklopu novog kruga prikupljanja sredstava zbog čega bi se vrijednost tvorca ChatGPT-a mogla popeti na više od 100 milijardi dolara. Očekuje se da će i Microsoft, koji je do sada podržao kompaniju s ukupno 13 milijardi dolara, dodatno uložiti. Prema pisanju Wall Street Journala, osim ulaganja, neki OpenAI investitori žele prodati svoje dionice.

Apple je već povezan s OpenAI-jem jer je ChatGPT ugrađen u njegove proizvode. Iako ovo ulaganje ne znači da ne može raditi s drugim velikim igračima u svijetu umjetne inteligencije, stručnjaci smatraju da jasno pokazuje da OpenAI vide kao saveznika koji će “pomoći da ostanu na vrhu”

Strah od umjetne inteligencije

Nova ulaganja ponovno aktualiziraju pitanja o prijetnjama umjetne inteligencije, koja u SAD-u postaju sve istaknutija. Kalifornijski zakonodavci u srijedu su glasali za donošenje zakona o sigurnosti umjetne inteligencije, čiji je nacrt senator Scott Weiner predstavio sedam mjeseci ranije. Guverner Gavin Newsom do 30. rujna treba odlučiti hoće li ga potpisati kao zakon ili staviti veto, a svoj stav do sada nije želio javno iznositi, piše Business Insider.

Prijedlog zakona ima za cilj prisiliti razvoj sigurnosnih mjera u tvrtkama koje troše 100 milijuna dolara ili više na obuku modela umjetne inteligencije kako se njihova tehnologija ne bi mogla koristiti za nanošenje štete društvu, poput stvaranja opasnog oružja ili poduzimanja kibernetičkih napada. Mjere uključuju prisiljavanje tvrtki koje posluju u Kaliforniji da prijave sve sigurnosne incidente vladi, zaštite zviždače i dopuste trećim stranama da testiraju njihove modele za sigurnost.

Jason Kwon, glavni strateški direktor OpenAI-ja, upozorio je u pismu senatoru Wieneru da bi prijedlog zakona mogao ugušiti napredak i otjerati tvrtke iz Kalifornije. Time se tvrtka pridružila Meti u lobiranju protiv prijedloga zakona. Metin je stav, naime, da bi ovakav zakon mogao obeshrabriti pokret otvorenog koda izlažući programere značajnim pravnim obvezama.

S druge strane, zakon su podržali bivši zaposlenici OpenAI-a i Elon Musk.

"Više od 20 godina zagovaram regulaciju umjetne inteligencije, baš kao što reguliramo bilo koji proizvod/tehnologiju koji predstavlja potencijalni rizik za javnost", napisao je na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 20:22