TEŠKA SITUACIJA

Brodosplit zaustavlja proizvodnju: Sutra će na posao doći samo 200 radnika, njih 1500 ostaje kod kuće

Takvo će stanje potrajati sve dok se ne rješi financiranje dovršetka gradnje dva broda Golden Horizona i Janssoniusa

Jedrenjak Golden Horizon

 Božidar Vukičević/Cropix

U petak će na posao u Brodosplit prema pouzdanim informacijama fizički doći samo oko 200 radnika. Oko 1500 njih neće doći na posao i do daljnjega će biti zbrinuti kroz program Skraćeno radno vrijeme/Čekanje na posao.

Takvo će stanje potrajati koliko se doznaje sve dok se ne riješi financiranje dovršetka gradnje dva broda Golden Horizona i Janssoniusa. Ako se takvo stanje produži, moguć je i scenarij koji nitko u Splitu i Hrvatskoj ne bi želio.

Mogućnost zaustavljanja proizvodnje u Brodosplitiu najavio je Tomislav Debeljak u intervjuu koji je dao Jutarnjem listu.

Problem je nastao zbog toga što je VTB Europe banka s kojom je ugovoreno financiranje gradnje ova dva broda zaustaviila sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što je i dovelo da se Brodosplit našao u ovoj situaciji.

- Pogođeni smo višom silom zbog rata u Ukrajini. Brodosplit, zbog svoje veličine koja nadmašuje potencijal hrvatskog bankarskog sektora, financira gradnju dva broda, Golden Horizona i Janssoniusa, sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu. Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene, odnosno zaustavljene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo - rekao je Debeljak.

Debeljak je u intervju rekao da je Brodosplitu u tim projektima trenutno zarobljeno 60 milijuna eura vlastitih sredstava kojim su premostili krizni period do pronalaženja rješenja s državom, odnosno HBOR-om, i kako ne bi došlo do kašnjenja samih projekata.

- Prema VTB banci izloženi su Brodosplit, DIV Grupa i država. Zbog veličine problema i žurnosti pokrenuli smo inicijativu prema Vladi RH i prema HBOR-u da taj iznos kredita preuzme HBOR, kao domaća razvojna banka jer zbog involviranosti ruske strane niti jedna komercijalna banka u ovom trenutku to ne može odraditi, a HBOR ima i znanja i snage i potencijal za refinanciranje. Brodosplit bi završio brodove, državi bi bilo vraćeno državno jamstvo i svi bi ostvarili prihod. Još nismo dobili odgovor ni od Vlade ni od HBOR-a, ali nadam se da hoćemo - istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44