PRVI PUT U 90 GODINA

Brodosplit obustavio proizvodnju zbog ruske banke: ‘Situacija je izuzetno dramatična‘

Brodosplit se našao u teškoj situaciji jer mu je zbog sankcija Rusiji blokirano 60 milijuna eura. Sada traži pomoć države
 Jakov Prkić/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvijek spremni za suradnju s hrvatskim brodogradilištima, no da su kod Brodosplita, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju "nešto složeniji problemi" u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.

Ćorić je podsjetio da je Brodosplit uspješno prošao proces restrukturiranja, što je državu stajalo oko 1,5 milijardi kuna. Rekao je i da je DIV grupa krenula pozitivnim smjerom, no zasjenili su ga koronakriza, kao i situacija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da pitanje brodogradnje u Splitu nije jednosložno i treba ga promatrati na više razina, no smatra da hrvatska brodogradnja ima šansu.

Svjetsko tržište

Međutim, nikako nema šansu na način da, kao što je to bilo prije pet ili deset godina, zapošljava tisuće ljudi, a s druge strane ne iskoračuje u smjeru proboja na svjetsko tržište u određenim nišama. "Ugovaranje novogradnji bio je izazov za sva brodogradilišta u jednom trenutku, bojim se da i Brodosplit ima taj izazov i nadam se da će ga proći", izjavio je Ćorić.

Apostrofirao je da su njegovo ministarstvo, Ministarstvo financija i HBOR uvijek tu da surađuju s hrvatskim brodogradilištima. "No, u slučaju Brodosplita problemi su nešto složeniji u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti", kazao je Ćorić za Hinu.

"Situacija nije dobra, 1600 ljudi, koliko ih radi u splitskom škveru, dobilo je obavijest da od petka ne dolaze na posao zbog financijskih problema. Jučer ih je došlo 200-tinjak, tehnički dio i oni koji rade u projektnim biroima, ali proizvodnja je zaustavljena. To se nikada nije dogodilo u 90 godina dugoj povijesti splitskog brodogradilišta", poručili su iz škvera za HRT.

Brodosplit je privremeno obustavio proizvodnju jer je kompaniji trenutno blokirano 60 milijuna eura zbog, kako je pojasnio predsjednik Uprave DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak, financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

"Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama koje su nedavno uvedene zbog rata u Ukrajini. Situacija u kojoj smo se našli izuzetno je dramatična jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo", rekao je Debeljak.

Nastavak proizvodnje

Član Uprave DIV grupe Darko Pappo apelirao je na Vladu da podrži DIV-ov prijedlog, odnosno da se krediti refinanciraju sredstvima HBOR-a po komercijalnim uvjetima, s tim da bi jedan od tih kredita trebao potpuno biti vraćen do kraja godine, a drugi na duže razdoblje.

"To nam omogućava nastavak proizvodnje i normalno funkcioniranje", napomenuo je Pappo.

Istaknuo je da je bitno da se Vlada i HBOR uključe u rješenje problema, da situacija iziskuje vrlo brzu reakciju, no i da za sada nemaju odgovor Vlade, iako ga očekuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52