Hit kod nas

Zanimanje traženo u svim djelatnostima: Plaća seže i do 4000 eura, a radi ga 16,5 milijuna ljudi

Istraživanja pokazuju da stručnjaci u ovom poslu moraju imati niz konkretnih vještina, no za to su onda i odlično plaćeni
 Shutterstock

Čovjek je od početka svoje egzistencije radio na projektima. Prije nego je izgradio zajednicu, koja je prerasla u društvo kakvo danas poznajemo, svakodnevni mini projekti bili su pronalazak hrane i skloništa, potom izrada posuđa, alata i pomagala. U modernom životu projekti su čest dio našeg života, počevši od najranije životne dobi, škole pa do zaposlenja. U današnjim industrijama i tvrtkama upravljanje projektima od velike je važnosti za postizanje poslovnih ciljeva, a to pokazuju i brojke.

Prema nekim istraživanjima, tvrtke koje dosljedno koriste praksu upravljanja projektima imaju stopu uspješnosti od 92 posto u ispunjavanju ciljeva projekta. S druge strane, istraživanje Instituta za projektni menadžment pokazalo je da se približno 11,4 posto svih resursa u modernom poslovnom okruženju uzalud rasipa zbog neadekvatnog upravljanja projektnim procesima.

Da bi se neki projekt istaknuo u današnjem izuzetno konkurentnom poslovnom svijetu potrebno je mnogo rada, truda i specifičnih vještina. Profesionalci čiji je posao upravo vođenje projekata po pravilima struke u okviru zadanih parametara i tržišnih okolnosti - to su projektni menadžeri. Oni radu pristupaju cjelovito te su odgovorni za svaku fazu projekta: od ideje, potrebnih istraživanja te strateške pripreme projekta, provedbu projekta te evaluaciju završenog projekta.

Presudna vještina

Ako otvorimo platforme za traženje posla, vidjet ćemo da se ova vrsta zaposlenika traži u mnogim različitim organizacijama. Prema podacima Instituta za projektni menadžment, procjenjuje se da 16,5 milijuna ljudi trenutno rade kao projektni menadžeri, što dovoljno govori o važnosti ovog zanimanja u modernom poslovanju.

Da je tako zna i dr. sc. socio. Ivana Lacković, voditeljica Stručnog diplomskog studija Projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar Zaprešić (VBZ) koja napominje da profil stručnjaka - projektni menadžer treba imati niz vještina.

- Te vještine uključuju izražene komunikacijske vještine, kritičko i strateško razmišljanje, kreativnost, koordinaciju aktivnosti, dobre organizacijske vještine, digitalnu pismenost i prepoznavanje potreba same organizacije i svojih kolega te vođenje i usklađivanje rada projektnog tima – istaknula je Lacković.

image

Dr. sc. socio. Ivana Lacković, voditeljica Stručnog diplomskog studija Projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar Zaprešić

Darko Tomaš/Cropix

Ne čudi što je na prvom mjestu istaknula upravo komunikacijske vještine, naime, projektni menadžer ima i značajnu ulogu komunikatora u povezivanju svih sudionika u projektu, a timski rad je ključan za uspjeh projekta, kaže Lacković, pa menadžer treba biti dobar lider, što uključuje motiviranje članova tima, rješavanje konflikata i usmjeravanje timskih napora prema zajedničkim ciljevima.

Sve ove vještine i potrebna znanja mogu se steći kroz studij Projektnog menadžmenta na VBZ-u. Riječ je o prvom međunarodno registriranom programu obrazovanja projektnih menadžera u Republici Hrvatskoj i široj regiji, usklađenom s pravilima International Project Management Association (IPMA).

Pristupi u upravljanju projektima

Osim tradicionalnog pristupa u upravljanju projektima, sve se više koristi i moderni pristup - upravljanje projektima u takozvanom agilnom pristupu. Ova metodologija nastala zbog potrebe za povećavanjem uspješnosti projekata posebno je korisna u situacijama gdje je potrebno brzo i fleksibilno reagirati na nastale i česte promjene te je potrebno brzo donositi odluke. Kroz agilni se pristup, kaže Lacković, fokusira na povećanu produktivnost tima, intenzivnu komunikaciju, brzu i fleksibilniju mogućnost upravljanja promjenama i kvalitetniju isporuku projekta.

Da bi uspješno ovladali ovim vještinama, studenti na studiju Projektnog menadžmenta pohađaju kolegij u potpunosti posvećen agilnom pristupu, a na studiju imaju praktičnu nastavu u obliku 50 sati specijalističke prakse - što je osobito važno jer upravo praktična znanja pripremaju studente za dinamično tržište rada i daju im potrebne kompetencije za neposredno uključivanje na tržište rada, ističe Lacković.

image

Dr. sc. socio. Ivana Lacković, voditeljica Stručnog diplomskog studija Projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar Zaprešić

Darko Tomaš/Cropix

- Prednost ovog zanimanja je što se sa stečenim znanjem možete zaposliti u gotovo svakoj industriji, u profitnom i neprofitnom sektoru. Studenti projektnog menadžmenta tijekom studija od početka rade na konkretnim zadacima, izlažu svoje ideje, nude rješenja, zbog čega su kasnije izrazito cijenjeni u poslovnom okruženju – ističe Lacković.

S obzirom na veliku količinu odgovornosti, složenost projekata, intenzitet i dinamiku rada, ne čudi što projektni menadžeri zarađuju više od prosjeka. Prema podacima stranice World Salaries, prosječna plaća projekt menadžera u 2023. u Hrvatskoj iznosi oko 2538 eura, dok najviša može iznositi i do 4000 eura.

Ipak, Lacković napominje da visina plaće ovisi od organizacije i djelatnosti u kojoj radite.

- U Hrvatskoj sve više stručnjaka radi za sebe te svojim stručnim znanjem i projektnim rješenjima doprinose onima kojima izrada projektne dokumentacije ili vođenje projekata predstavlja velik izazov – kaže Lacković.

Sinergija znanja

Studij Projektnog menadžmenta u Zaprešiću na VBZ-u od listopada će se cijelosti održavati online, a kvalitetu studiranja osigurat će podrška i stručno mentorstvo nastavnika i stručnih službi. Online način rada osigurava dinamiku, no i fleksibilnost, što je studentima danas iznimno važno, posebno onima koji su zaposleni. U završnom semestru svog diplomskog studija studenti stječu priliku raditi i na konkretnom slučaju u sklopu projekta "Sinergija znanja“ – SING.

image

Pobjednički tim ovogodišnjeg izdanja projekta "Sinergija znanja" – SING

Ustupljena Fotografija

Kako je objasnila Lacković, riječ je o jedinstvenom projektu koji se u suradnji VBZ-a i Grada Zaprešića održava od 2019. godine s ciljem primjene teorijskih znanja studenata kroz tri kolegija i intenzivan, praktičan rad studenata. Studenti kreiraju i prezentiraju svoje projektne prijedloge Gradu Zaprešiću i stječu vrijedna iskustva i znanja, a Grad može krenuti u realizaciju predloženih projekata s ciljem daljnjeg rasta i razvoja lokalne zajednice.

U finalu ovogodišnjeg izdanja predstavljena su četiri projektna prijedloga, a pobjednikom je proglašen tim s projektnom idejom „Zaprešić Digipromo - turistička ponuda diva iz predgrađa" (projektni tim: Marin Vlahov, Branka Beljak, Jasmin Mehić, Josip Šefer, Ivan Šimić).

- Najveća snaga tima su visoko motivirani kolege koji posjeduju različita znanja i bogato iskustvo. Od samoga početka postavili smo jasan cilj i našim projektom nastojali Gradu Zaprešiću ponuditi najveću moguću vrijednost. Kao tim smo dijelili zajedničku viziju projekta i postigli sinergiju koja je urodila najboljim projektnim prijedlogom za Grad Zaprešić – poručio je Mehić.

ŠIROK IZBOR STUDIJSKIH PROGRAMA

Na Veleučilištu Baltazar Zaprešić od njegovog osnutka 2001. godine diplomiralo je preko 7000 studenata. Ono je jedno od najstarijih institucija ovoga tipa u Hrvatskoj. Od samoga početka pa sve do danas Veleučilište aktivno radi na praćenju suvremenih trendova na tržištu rada te sukladno tome prilagođava svoje studijske programe, ali i njihovu izvedbu te kreira nove programe. Studijski programi koje Veleučilište izvodi su dva stručna prijediplomska studija (Poslovanje i upravljanje te Informacijske tehnologije) te četiri stručna diplomska studija (Projektni menadžment, Menadžment javnog sektora, Komunikacijski menadžment te novi studij Financije i investicije).


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Veleučilišta Baltazar Zaprešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:27