Savršen izlet

Prava domaća pizza, apiinhalacija i vožnja kanuima: Ovaj nerazvikani hrvatski kraj nudi baš sve!

Kroz njega obično prolazimo kada idemo na more, ali je on, baš kao i puno krajeva u unutrašnjosti, puno više od usputne stanice prema jugu
 Matija Djanjesic/Cropix

Iako je ljeto gotovo, ostaje nam sigurno nekoliko tjedana ugodnog vremena koje možemo iskoristiti za bijeg od svakodnevice i rutine u koju smo upali odmah nakon povratka s godišnjeg. Naime, "summertime sadness" ili ljetna tuga nije samo osjećaj o kojem pjeva američka pjevačica Lana Del Rey, već stvarna pojava pred kraj ljeta. Naziva se još i ljetni blues, a prema jednom istraživanju pogađa 10 posto svjetske populacije.

Ako ste se i vi nakon povratka s ljetovanja počeli osjećati kao da vam nešto nedostaje, možda vam treba samo punjenje baterija u prirodi. No, ne morate ići preko granice niti putovati satima da biste došli do nekih od najljepših mjesta za opuštanje jer Lijepa naša ima sve potrebno. U nastavku donosimo pet idealnih destinacija za kratke vikend izlete s brojnim aktivnostima, ukusnom hranom i mnoštvom nezaboravnih prizora.

Dolina rijeke Gacke

Ako prema moru putujete starom cestom, sigurno ste već nebrojeno puta prošli kroz Liku. No, ovaj kraj nudi puno više od usputne stanice, posebno ako se zaputite do doline rijeke Gacke. Nalazi se između Velebita i Kapele te je jedna od rijetkih rijeka u Europi koja je još uvijek pitka, izrazito čista i bogata kisikom. Gacka i njezina okolica idealno su mjesto za ljubitelje prirode, gurmane, avanturiste i sve one koji žele napuniti baterije preko vikenda na najbolji mogući način. Okolnu prirodu možete istražiti biciklom ili pješice po cesti uz rijeku, a oni nešto hrabriji mogu uživati u vožnji kanuima po rijeci. Put će vas odvesti i do Vrila Gacke, gdje je smješten Info centar na Majerovu vrilu, a tamo svi posjetitelji mogu uživo vidjeti proces proizvodnje brašna te nabaviti ono svježe samljeveno. Osim toga, u obližnjim OPG-ovima možete kupiti domaći med ili pak isprobati jedinstvenu uslugu, api inhalaciju. Riječ je o ljekovitom udisanju aerosola iz pčelinjih sača koje pomaže kod alergija i problema sa sinusima.

image

Majerovo vrilo

Shutterstock

Nakon šetnje i upijanja ljepote prirode, sjednite u neki od restorana kod Vrila Gacke i vratite energiju svježe ulovljenom gackom pastrvom ili pak po mnogima najboljom pizzom u Lici u poznatoj obiteljskoj pizzeriji. Odvede li vas put dalje, zaputite se u obližnji grad Otočac. Tamo se nalazi Muzej Gacke, gdje možete saznati sve o događanjima na prostoru Gacke - od prapovijesti i Rimljana do osmanskih osvajanja i Domovinskog rata. Ako poželite kratku avanturu, prošećite do Fortice, ostataka stare utvrde na brežuljku iznad grada s kojeg se Otočac nekada branio od neprijatelja. Izlet je idealno završiti u Ličkom Lešću, planinskom naselju gdje vrijedi uživati u pogledu s vidikovca ili naučiti nešto novo u posjetu Centru za autohtone ribe i rakove krških voda.

image

Rijeka Gacka

Shutterstock

Ako krećete iz područja Zagreba, do doline Gacke možete doći za samo dva sata, dok će onima koji žive oko Splita trebati malo duže.

Kopački rit

Neki od izleta na koje već generacijama idu hrvatski osnovnoškolci obavezno obuhvaća baranjsko carstvo prirode – park prirode Kopački rit. Kako ga karakterizira impresivni krajobrazi, velika biološka raznolikost i mnogo toga za vidjeti i iskusiti, odlična je lokacija za izlet u bilo kojem razdoblju života. Kopački rit obuhvaća močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka te je jedno od najočuvanijih poplavnih područja u Europi. Tamo obitava čak 300 različitih vrsta ptica, od kojih je najpoznatiji orao štekavac, ujedno simbol Parka. Tu su i brojne druge životinje poput roda, dabrova, vidri i jelena, a najbolji način da ih promotrite jest da se otisnete na jednu od tura brodom ili čamcem koje se nude na pristaništu jezera Veliki Sakadaš. Za ljubitelje akcije idealna je vožnja kanuom kojeg sami veslate, ali uz pratnju osobe iz Parka.

image

Kopački rit

Shutterstock

Ne valja propustiti ni posjet kompleksu dvoraca Tikveš koji su nekada bili rezidencijalno lovačko središte zatvorenog tipa za vladare i ugledne goste poput Habsburgovaca i Josipa Broza Tita. Danas je tamo smješten Prezentacijsko-edukacijski centar gdje možete doznati sve tajne Kopačkog rita i upoznati njegovu bogato kulturno-povijesnu baštinu. Od ostalih aktivnosti nudi se rekreacijski ribolov i promatranje ptica (Foto safari), a ako samo želite u tišini upiti svu ljepotu Parka, prošetajte po šetnici Bijelog lopoča. Kad ste već tamo, bila bi šteta da ne probate neke od baranjskih specijaliteta kao što su fiš paprikaš, šaran na rašljama ili čobanac s domaćim kruhom. Svima njima možete se počastiti u nekim od restorana u okolici Parka.

image

Kompleks dvoraca Tikveš

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Do Kopačkog rita lako možete doći automobilom, putem autoceste A3. S obzirom na vožnju od gotovo tri sata, nekada i duže ako je gužva, idealno je napraviti pauzu za kavu i ukusan zalogaj u Fresh Corneru na Ininim benzinskim postajama. Jedna od lokacija INA Fresh Cornera, od njih ukupno 110 u Hrvatskoj, je Stari Grabovac kod Novske pa se na putu do Kopačkog rita ne morate previše udaljavati od autoceste.

INA tijekom cijelog rujna nudi happy hour na svojim Fresh Corner lokacijama kao posebnu pogodnost povodom trećeg rođendana INA Loyalty Programa - programa vjernosti za kupce koji stanu na Ini, a kroz koji mogu sakupljati bodove i ostvarivati popuste. Osim što u tom periodu možete popiti sve kave za samo jedan euro kroz cijeli dan na INA maloprodajnim mjestima, INA Loyalty program je pripremio niz iznenađenja tijekom cijelog rujna. Neka od njih su 25 posto popusta na novu XXL hot dog ponudu te brojne nagrade poput INA kartice s iznosom od čak 150 eura, 300 litara goriva te nadogradnja statusa u INA Loyalty Programu do najprestižnijeg VIP statusa.

SAKUPLJAJTE BODOVE I OSVOJITE NAGRADE!

INA Loyalty je program vjernosti pomoću kojeg članovi sakupljaju bodove prilikom posjete Ininim maloprodajnim mjestima. INA svojim vjernim kupcima nudi razne pogodnosti i popuste, a sakupljajući bodove oni prelaze u više statuse i ostvaruju različite pogodnosti prelaskom iz Blue statusa u Silver, Gold ili VIP status. Član se može postati preuzimanjem INA Loyalty mobilne aplikacije koja se može preuzeti u trgovinama Google Play i App Store. U program se možete učlaniti i izravno na Ininoj web stranici. Sve nove članove čeka poklon: Fresh Corner kava, osvježavajući čaj ili čips, ali i 100 bodova na vašem INA Loyalty računu kao znak zahvalnosti.

Lonjsko polje

Na samo sat i pol od Zagreba smjestio se još jedan biser prirode – Lonjsko polje. Okružuje ga Moslavačka gora i rijeka Sava te se, baš kao i Kopački rit, ubraja u najbolje očuvana poplavna područja u Europi. U Lonjskom polju i okolici ljubitelji vožnje biciklom će doći na svoje jer je tamo izuzetno aktivan cikloturizam. U selima Krapje, Čigoču i Repušnici postoje postaje za najam bicikala kojima možete istražiti sve što ovo područje nudi. Osim biciklizma, popularan je i kanuing po rukavcima rijeke Save te vožnja rijekom pomoću takozvane skele, posebnog tipa splavi koji služi za prijevoz ljudi vozila i robe s jedne riječne obale na drugu.

image

Park prirode Lonjsko polje

Ivana Nobilo/Cropix

Ako volite konje, s njima se možete družiti na pašnjaku u Mužilovčici, a možete zatražiti i jahanje kroz predivni krajolik ovog jedinstvenog parka prirode. Za one koji radije uživaju u visinama, odvažite se na planinarenje koje se u Lonjskom polju odvija na četiri planinarske staze. Njima ćete proći svim bitnim područjima Parka, od šuma do naselja s tradicionalnim drvenim kućama. Najpoznatije selo u ovom području svakako je Čigoč, dom velikom broju roda, a tamo se godinama susretao najpoznatiji par roda – Klepetan i Malena. U sklopu sela nalazi se edukativni centar, nekoliko etno izložbi te brojni OPG-ovi koji nude domaće specijalitete poput autohtone „Čigočice“, lepinje iz krušne peći punjene domaćim sirom i vrhnjem.

image

Rode u selu Čigoč

Ivana Nobilo/Cropix

Ako do Lonjskog polja krećete automobilom, na autocesti izađite na izlazu Kutina u smjeru Repušnice.

Rastoke

Još jedno nezaobilazno mjesto na staroj cesti prema moru je naselje Rastoke smješteno blizu grada Slunja. Njegovo jedinstveno ime upućuje na to da se tu nešto „rastače“, a to je rijeka Slunjčica koja se u dužini od 500 metara ulijeva u Koranu. Kako se Rastoke nalaze neposredno prije Plitvičkih jezera, nazivaju se i Male Plitvice. Brojne kaskade i slapovi čine magičan prizor koji oduzima dah, a upravo se voda nekada koristila kao glavni i jedini pokretač tamošnjih mlinova. Brojna domaćinstva na ovoj lokaciji nude sobe i apartmane za iznajmljivanje pa tamo možete i prespavati, ali i pogostiti se lokalnim zalogajima poput žličnjaka, svježih pastrva te ukusne pite „masnice“.

image

Rastoke

Shutterstock

Za rekreaciju i odmak od buke savršena je šuma Jelvik, udaljena svega nekoliko minuta hoda od Rastoka. Tamo možete voziti bicikl, isprobati nordijsko hodanje ili naprosto šetati u tišini, okruženi čistim zrakom i laganim žuborenjem rijeke Korane. Na padinama iznad rijeke Slunjčice i Rastoka nalazi se Magazin, velika kamena zgrada gdje možete gledati predivne zalaske sunca. Ljubitelje adrenalina sigurno će privući kayaking ili rafting na Korani te njezino mnoštvo slapova i brzaca, a u mirnijem dijelu rijeke možete se i okupati.

image

Rafting na Korani

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Kako biste došli do Rastoka, krenite u smjeru Karlovca te skrenite na Obilaznicu Turnja prema Plitvičkim jezerima.

Kanjon Kamačnik

I posljednja destinacija na našem popisu, ali ne manje zanimljiva jest kanjon Kamačnik. Nalazi se na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, kod Vrbovskog u Gorskom kotaru te je jedno od najzelenijih i najbajkovitijih izletišta u našoj zemlji. Do kanjona Kamačnik, odnosno Vrbovskog, dolazi se vrlo jednostavno, autocestom A6, Zagreb-Rijeka. Kroz dolinu kanjona izgrađen je pješački put još 1961., kojeg na nekoliko mjesta sijeku simpatični drveni mostovi. Do izvora je potrebno sat i pol laganog hoda, a staza počinje kod restorana Kamačnik. Tamo se odmah možete počastiti mnogobrojnim jelima karakterističnih za Gorski kotar poput štrudli, goranske plate ili pastrve na žaru, ali i pri povratku.

image

Kanjon Kamačnik

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Na šetnici uz kanjon nalazi se poučno-didaktička staza koja tumači prirodne značajke ovog područja, a uz potok Kamačnik postavljena je Panova staza. Riječ je o nizu od pet zvučnih instalacija (instrumenata) koji je dozvoljeno koristiti i oduševit će baš sve – od mališana do odraslih. Svi oni koji žele produžiti izlet neka se zapute do mjestašca Severin na Kupi. U njemu se nalazi napušteni dvorac iz 16. stoljeća koji je nekada pripadao Frankopanima te se kroz njega može slobodno proći i barem u mislima vidjeti kako je nekada izgledao u svoj svojoj veličanstvenosti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 02:25