Pametne karijere

Oni rade najtraženija zanimanja na svijetu, a izabrali su karijeru u pomalo neočekivanoj tvrtki

Prema nekim procjenama do 2030. godine na svjetskoj će razini biti otvoreno više od 50 milijuna natječaja za poslove iz STEM područja
Toni Luketić, Ivana Hržić i Igor Martinović
 Cropix/Croatia osiguranje

Oni su najtraženiji radnici na svjetskim tržištima, a njihove vještine iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike ili, kraće, STEM-a naša su budućnost. Prema nekim procjenama do 2030. godine na svjetskoj će razini biti otvoreno više od 50 milijuna natječaja za poslove iz ovog područja. Uz to, istraživanje globalne konzultantske tvrtke FTI, pokazalo je da američke kompanije iz STEM područja u njihov porezni sustav godišnje uplate gotovo 2,3 bilijuna (trillion) dolara. Da je važnost razvoja ove gospodarske grane prepoznata i u Hrvatskoj pokazuje podatak o 3.400 studentskih stipendija koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje mladima koji svoj put pronalaze u STEM zanimanjima.

I dok se za svakog mladog STEM-ovca na tržištu danas bore veliki svjetski giganti poput Googlea, Microsofta, Facebooka i sličnih kompanija, Igor Martinović, Ivana Hržić i Toni Luketić svoju su karijeru odlučili graditi u vodećoj osiguravateljskoj kući na našem tržištu, Croatia osiguranju. Na prvu, kada govorimo o radnim mjestima u STEM-u, mnogima od nas osiguravateljske kuće ne bi uopće pale na pamet u razgovoru s Martinovićem, Hržić i Luketićem pokušali smo doznati koji je to faktor X koji je njih privukao i zadržao u ovoj stoljetnoj kompaniji koja danas predvodi digitalizaciju domaćeg osigurateljnog tržišta.

Ekonomist u informatičkom svijetu

U siječnju prošle godine, Igor Martinović, diplomirani ekonomist poslovne informatike koji za sebe voli reći da je samouki informatičar, odlučio je napustiti svoj tadašnji posao i pridružiti se Sektoru za informacijske tehnologije Croatia osiguranja. U to vrijeme u kompaniju je došao kao administrator aplikacijskih servisa, a integracijom dvaju sektora Martinović je u svega godinu i dva mjeseca postao DevOps inženjer koji radi na osposobljavanju i održavanju sustava za potporu poslovanju. Iako je već dulje vrijeme u svijetu informatike ističe kako mu je ovo prvo zaposlenje ovakvog tipa.

- Mi smo spona između developera i korisnika aplikacija. Osiguravamo da zadnja verzija nekog softvera bude na svim aplikacijskim serverima koji služe kao potpora poslovanju. Na njima se nalaze aplikacije koje koristi naše računovodstvo, prodaja, analitika, ali i ostali sektori – objasnio nam je Martinović.

Najveća promjena pri dolasku u Croatia osiguranje bio je open space koncept rada. Velike otvorene prostorije te grupiranje cijelog sektora na jednom mjestu gdje se svi lakše i brže mogu upoznati, ali i pomoći jedan drugom uvelike mu je olakšalo prve dane na poslu u kojem će, nada se, ostati i idućih nekoliko godina.

- Atmosfera na poslu je odlična, s kolegama imam prijateljski odnos, uvijek su voljni pomoći, a veseli me i rad na velikim stranim i domaćim projektima – kazao je.

Kao ocu djevojčice fiksno radno vrijeme, stimulativna primanja, mogućnost planiranja tjedna te slobodni vikendi samo su neki od pozitivnih strana koje vidi u svojoj kompaniji.

image
Igor Martinović
Croatia osiguranje

- Sada imam puno više slobodnog vremena i mogu ga bez ikakvih problema isplanirati kako ja želim. Ako i zbog nekog projekta moram ostati dulje na poslu to ću znati na vrijeme – zaključio je.

Od prodajne predstavnice do poslovne analitičarke

S 23 godine, tada studentica druge godine Ekonomskog fakulteta, Ivana Hržić svoju karijeru započela je u Croatia osiguranju kao terenski prodajni predstavnik osiguranja. U to vrijeme taj joj je posao odgovarao jer je svoje fakultetske obveze mogla usklađivati s onim poslovnim. Godinu i pol kasnije, dobila je premještaj u sektor računovodstva gdje je radila kao knjigovođa analitičke premije. Nakon kratkog boravka na toj poziciji, doznala je kako će se njena podružnica u Velikoj Gorici ugasiti te da će se njihovo poslovanje preseliti u Zagreb. Upravo u to vrijeme informatički odjel Croatia osiguranja tražio je inženjera za testiranje sustava. Trebali su osobu koja poznaje sustav, koja je radila u prodaji, ima završeni fakultet te je voljna usvojiti nova znanja i vještine. Iako joj informatika nije struka, Hržić se odlučila napraviti iskorak iz svoje sigurne zone te se prijavila za tu poziciju.

- Bilo mi je super kako sam iz jednog potpuno drugačijeg sektora uspjela doći u informatiku. Znala sam da to mogu napraviti ako hoću – istaknula je.

image
Ivana Hržić
Darko Tomas/Cropix

Po samom dolasku na novu funkciju, kompanija joj je platila potrebno dodatno obrazovanje za SQL program (bazu podataka), a ona kroz šalu dodaje kako je uz rad i svoje kolege iz informatike naučila više od onog što bi možda naučila na fakultetu informatike. Godine su prolazile, Hržić se udala i postala majka dvoje djece, a po povratku s drugog porodiljnog dopusta njena funkcija u tvrtki je ugašena. Unatoč formalno ugašenoj funkciji, na stolu je nije dočekao otkaz već sadašnja pozicija poslovnog analitičara čime danas u istoj kompaniji slavi 11 godina rada.

- Išla sam red po red. Prošla sam sve sektore od onih najnižih pozicija do onih nešto viših – pojašnjava te skromno dodaje kako ona nije jedini takav primjer u Croatia osiguranju.

- Veliki broj mojih kolega krenulo je od najnižih pozicija, a s vremenom, trudom i radom uspješno su dogurali do većih funkcija i izgradili zavidnu karijeru – kazala je.

Danas, Hržić u svojoj tvrtki, najjednostavnije rečeno, predstavlja sponu između poslovnog sektora, odnosno Produkt menadžera i informatike. Kroz njene ruke prolaze sve nove ideje koje product menadžer želi implementirati. Ona je ta koja njegovu ideju pretvara u konkretan, analitički i detaljno raspisan plan na temelju kojeg sektor informatike potom novi proizvod ili uslugu implementira u sustav.

U ovoj osiguravateljskoj kući radnici imaju klizno radno vrijeme, ured na daljinu imali su i prije pandemije koronavirusa, a uz stimulativna primanja te božićnice, uskrsnice i regrese zaposlenici svakih šest mjeseci primaju i bonuse za odrađene projekte, a osim toga tvrtka konstantno ulaže u dodatno obrazovanje svojih zaposlenika. To pokazuje i njezin primjer gdje je nakon završenog tečaja programiranja, dobila plaćeni tečaj poslovnog engleskog jezika koji joj je potreban kako bi lakše komunicirala s novim partnerima iz Izraela.

- Tu nije bilo srama. Kolega i ja smo došli do voditeljice sektora i rekli da nam je potreban tečaj. Ona nam je to odmah omogućila – kazala je Hržić.

Kao majci dvoje djece, klizno radno vrijeme i mogućnost rada od kuće uvelike joj olakšava ravnotežu privatnog i poslovnog života. Otkrila nam je kako njena djeca imaju problema s astmom i bronhitisom zbog čega s njima često mora ići u bolnicu ili ostati kod kuće.

- Umjesto da gotovo svaki mjesec uzimam po tjedan dana bolovanja, zahvaljujući fleksibilnom radu i radu od kuće bez ikakvih problema mogu ostati s djecom, uzeti dva dana bolovanja kada je najteže i onda ostatak tjedna normalno odrađivati svoje dnevne zadatke – zaključila je.

Prijavio se iz znatiželje i na kraju ostao

Treći sugovornik ove naše priče, Toni Luketić, prije nešto više od pet godina u Croatia osiguranje došao je kao pripravnik putem programa “Budućnost u Adrisu”. Kako nam objašnjava, na natječaj se prijavio iz puke znatiželje. Nakon pet, šest intenzivnih selekcijskih krugova pružila mu se prilika da svoju karijeru započne upravo u Jagićevoj ulici gdje su smješteni uredi tvrtke.

- Na sadašnji posao nisam došao direktno s fakulteta. Prije toga kratko sam radio u jednoj firmi u Osijeku – kazao je Luketić te dodao kako je sam proces prijave na program, ali i činjenica da je prošao za njega predstavljalo jedno veliko iskustvo.

image
Toni Luketić
Darko Tomas/Cropix

Nakon isteka jednogodišnjeg pripravničkog ugovora, Luketiću je ponuđena pozicija softverskog inženjera u sektoru za informacijske tehnologije gdje radi i danas. Unutar svog sektora, zajedno s timom, radi kao informatička podrška odjelu za računovodstvo i financije. Radom na velikim projektima, Luketić je dobio priliku raditi u različitim razvojnim tehnologijama od Oracle Formsa i Designera, preko SQL, PostgreSQL, Abstracta pa sve do danas jednog od najpopularnijih programskih jezika Jave.

- Kompanija konstantno ulažu u naš napredak i dodatnu edukaciju. To se vidjelo već od samog početka kada sam svaki tjedan imao sastanke s mentorom koji mi je davao smjernice kako bolje usavršiti i primijeniti znanja – prisjetio se.

Baš poput naša dva prethodna sugovornika i Luketić je mladi otac kojem je osim zdrave i produktivne radne atmosfere važan i balans poslovnog i privatnog života. Uz jednokratnu financijsku pomoć te slobodne dane pri rođenju djeteta svi zaposlenici Croatia osiguranja bez ikakvih problema dijete mogu odvesti liječniku ili ranije izaći s posla kako bi ga pokupili iz vrtića ili škole.

Osim fleksibilnosti, koju su kao najveću prednost istaknuli naši sugovornici, Luketić dodaje kako Croatia osiguranje svojim zaposlenicima uistinu nudi mogućnost rasta i napretka te razvoja karijere što je vidio i na primjerima starijih kolega. Tako je, prepričava nam, jedan od njegovih kolega svoju karijeru započeo baš kao i on, a danas je voditelj vlastitog tima.

- Ovdje vidim svoju budućnost. Imam odličan tim, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost usavršavanja i napretka, plaćene putne troškove što u mom slučaju uključuje svakodnevno putovanje iz Bjelovara za Zagreb. Uz to, moram priznati, imamo i stimulativna primanja – zaključio je.

Pametna karijera

Croatia osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u okviru Adris grupe, trenutno ulaže više od 200 milijuna kuna u projekte digitalne transformacije poslovanja. Uslijed realizacije niza digitalnih projekata, druge faze programa Novi CORE te ukupnog povećanja obujma posla, Croatia osiguranje u potrazi je za dodatnim pojačanjem u STEM području. Otvoreni su natječaji za DevOps inženjera i Java sotverskog inženjera, a sve dodatne informacije i linkove za prijavu možete pronaći na internet stranici Croatia osiguranja pametnekarijere.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:26