Drugačiji pristup

Nutricionistica razbija mitove o dječjoj hrani: ‘Ova skupina namirnica čini osnovu piramide‘

Najnovije studije pokazuju da žitarice trebaju biti prvi odabir prilikom uvođenja novih namirnica u prehrani mališana
 Shutterstock

Pravodobno uvođenje krute hrane kod dojenčeta ima niz pozitivnih utjecaja na njihov razvoj, no nekim roditeljima ta faza bebina života predstavlja veliki izazov. Osim što si postavljaju pitanja o tome je li njihovo dijete spremno za dohranu te kada uopće započeti s njom, nesigurni su i oko izbora namirnica.

Naime, u razdoblju od petog do desetog mjeseca života, bebe počinju pokazivati interes za namirnice različite od mlijeka te postaju otvorene za nove okuse i teksture. Rastom zubića počinju razvijati i sposobnost žvakanja pa pomoću gestikulacija i davanjem znakova, roditeljima daju do znanja da žele probati hranu iz njihova tanjura.

Premda majčino mlijeko osigurava svu energiju i hranjive tvari koje su dojenčetu potrebne u prvim mjesecima života, već između četvrtog i šestog mjeseca potrebno je uvesti gušće kašice i hranu s teksturom.

Prema istraživanju iz 2019., namirnica koju europski stručnjaci posebno ističu kao najbolji izbor za početak dohrane su žitarice i proizvodi od cjelovitih žitarica, no još se uvijek često primjenjuje odgađanje uvođenja alergenih namirnica.

Ipak, najnovije studije donose potpuno drugačiji pristup ovoj skupini namirnica.

- Novi stavovi pedijatrijskih udruženja navode da se alergene namirnice preporučuje uvoditi što ranije u dohranu zajedno s drugim namirnicama bez odgađanja - navodi dr.sc. Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh. i klinička dijetetičarka.

image

dr.sc. Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

Privatna arhiva

Izbjegavanje alergena, međutim, nije jedini mit u dječjoj dohrani.

- Najčešći mit u dječjoj dohrani je ideja da dijete treba jesti isključivo kuhanu hranu i da se hrana ne smije začinjavati. Naravno da treba pripaziti sa solju i mješavinom začina, no prirodni začini kao što su cimet, bosiljak, peršin ili origano se preporučuju. Kada već dohrana uzme maha, i djetetu se uvede veći broj namirnica, počinje se davati i hrana pripremljena na druge načine. U dobi oko sedam, osam mjeseci djetetu se mogu ponuditi dinstana i pečena jela – ističe Niseteo.

Kada govorimo o prehrani dojenčeta i našoj kulturi dohrane, žitarice, uz voće i povrće, sve češće postaju prvi izbor. Ova skupina namirnica čini osnovu piramide pravilne prehrane, a bogata je mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima zbog čega nas dugo drži sitima.

Zbog svojih zdravstvenih blagodati preporučuju se i najmlađima za siguran rast i razvoj.

- Početno razdoblje uvođenja krutih namirnica u prehranu dojenčeta poklapa se s fazom ubrzanog rasta i razvoja čime se omogućava dovoljna količina energije i hranjivih tvari potrebnih za djetetov adekvatan rast i razvoj – ističe klinička nutricionistica.

image
Shutterstock

Roditelji tada svojim mališanima trebaju osigurati obroke visoke energetske i nutritivne gustoće, a praksa je pokazala da djeca više vole razblažene i neutralne okuse.

- Djeci ne treba puno vremena da bi prihvatila nove namirnice, mirise, okuse i teksture hrane. Pokazalo se da ipak više vole hranu blažeg okusa ili kombinacije novih okusa s onima koji su im već poznati. Tako, primjerice, žitne kašice mogu biti ponuđene u kombinaciji s majčinim mlijekom ili dojenačkim mliječnim pripravkom ili, pak, s ranije uvedenom namirnicom kao što je jabuka, banana i slično – kaže Niseteo.

Najbolja tehnika pripreme žitarica je pranje i kuhanje u vodi dok ne omekšaju. Kod djece između četiri i šest mjeseci savjetuje se miksanje žitarica do blago zrnaste teksture poput griza, dok se kod starije djece preporučuje davanje grubo usitnjenog zrna, pod uvjetom da su dobro skuhana. Među prvim žitaricama uvode se riža, pšenica i kukuruz, no za naše podneblje uobičajene su i ječam, raž, zob i proso, te sve češće i heljda. Pravodobno uvođenje navedenih žitarica stvorit će pravilnu prehrambenu naviku i olakšati prihvaćanje integralnih namirnica poput kruha i tjestenine.

Na veliku sreću mnogih roditelja, rijetko koje dijete odbija jesti ovu namirnicu, a zahvalna je i za miješanje s drugim prehrambenim skupinama.

- Žitarice se dobro kombiniraju s voćem i mliječnim proizvodima, ali se dobro slažu i s mesom i ribom. Ako dijete nije ljubitelj žitarica, što je vrlo rijetko, onda ih je najbolje ponuditi s drugim namirnicama – navodi Niseteo.

image
Shutterstock

Roditelji danas na raspolaganju imaju široku ponudu žitnih kašica za što jednostavniji prijelaz iz isključivo mliječne prehrane na raznoliku prehranu svojstvenu odraslom čovjeku.

Odličan izbor su hranjive i ukusne Lino dječje kašice za kojima roditelji uvijek mogu posegnuti sigurni da će kašica osigurati sve bitne sastojke za djetetov rast i razvoj. Ovakve „gotove kašice” su spasonosne, osobito kada obitelj ide na put i nema mogućnost pripremiti svjež i kvalitetan obrok.

Lino je mislio i na mame koje brinu o unosu alergena i zaslađivača pa je kreirao asortiman žitnih kašica bez glutena i dodanog šećera namijenjen najmlađima. Jedna takva kašica je Lino Cornelino, idealna za uvođenje prve čvrste hrane u prehranu bebe s navršena četiri mjeseca života. Malo starijoj djeci od već navršenih šest mjeseci, može se ponuditi mliječna kašica Lino Čokolino baby s neodoljivim okusom kakaa u kojoj će i roditelji uživati.

image
Lino Podravka

Nakon pola godine života, bebama lagano kreću rasti zubi što može uzrokovati nemiran san. Osim toga, djeca se tada nalaze u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja pa im je neophodna hrana za spokojnu i laku noć. Lino keksolino jabuka s kamilicom je idealan izbor za navedeno razdoblje života jer sadrži dodatak nježne kamilice blagog okusa što ovu kašicu čini pravim izborom za miran san. Za one malo starije od navršenih osam mjeseci života, mame mogu pronaći Lino vanillino kašicu od pšenične krupice i bijele čokolade s okusom vanilije za sretan završetak dana i laku noć.

Roditelji posebno brinu da je bebina probava uvijek uredna, a dobra vijest je da je Lino osigurao žitne kašice i za mališane osjetljivog trbuha. Stoga mame, između ostalih, mogu pronaći i kašice Lino Rižolino, Lino kašicu s tri žitarice i Zobelino sa šljivom namijenjenu sladokuscima, idealne za laku probavu tijekom uvođenja prve polučvrste hrane.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:07