MOŽE I DRUGAČIJE

Nenamjenski ili namjenski kredit? Evo što trebate znati prije odlaska u banku

Kada možemo dobiti kredit, koji uvjeti su potrebni i što ako za vrijeme otplate kredita ostanemo bez posla i redovnih mjesečnih primanja – donosimo odgovore na najčešće probleme vezane uz kredite
Niste jedini koji ne baratate financijskim žargonom

Odlučili ste se na krucijalni korak i kupovinu stana? Ili je stiglo vrijeme za renovaciju doma i kupovinu novog namještaja? Dosta vam je vožnje javnim prijevozom i želite si napokon kupiti automobil? Bez obzira na to koji je razlog, došli ste do trenutka kada je potrebno podići kredit kako bi si lakše priuštili sve što vam je potrebno. Površno istraživanje već vas obasipa izrazima poput namjenskog i nenamjenskog kredita, kamatnih stopa, fiksne i promjenjive kamate, a vama se polagano počinje vrtjeti pred očima.

Bez brige, može i drugačije, a sve uz pomoć OTP banke. Niste jedini koji ne baratate financijskim žargonom, ali upravo iz tog razloga vam zajedno s OTP stručnjacima donosimo najčešća pitanja vezana uz kredite i odgovore koji će vam olakšati život u ovako važnim trenucima.

image
Bez brige, može i drugačije

Koji su uvjeti za podizanje kredita i koja je razlika između namjenskog i nenamjenskog kredita?

Iako podizanje kredita zamišljamo kao usputni posjet banci, realnost je malo drugačija i uvjeti za dobivanje kredita imaju više faktora. Osnovni kriteriji koje banka uzima u obzir prilikom razmatranja zahtjeva za kredit su godine života, status zaposlenja i visina primanja. Također, važni su i drugi uvjeti temeljem dosadašnjeg odnosa klijenta i banke poput ispunjavanja dosadašnjih obaveza ili dugotrajnosti odnosa. Kombinacijom ovih kriterija dobiva se osnova za izračun kreditne sposobnosti.

Kada vam je odobren zahtjev za kredit, u banci u sklopu redovne ponude možete birati namjenski ili nenamjenski kredit. Namjenski je predviđen kao stambeni, kredit za auto i kredit za obrazovanje i/li plaćanje školarine, dok su nenamjenski krediti oni koji su gotovinski, hipotekarni i lombardni krediti.

Dakle, namjenski kredit ima točno definiranu namjenu koja se u banci dokazuje temeljem računa ili predračuna troškova koje klijent namjerava podmiriti iz traženog kredita. Financijska sredstva predviđena su isključivo u svrhu za koju su odobrena, dok se sredstva kod nenamjenskih kredita isplaćuju u cijelosti na tekući račun korisnika te nije potrebno dokumentirati svrhu istih.

Primjerice, ako namjeravate kupiti automobil i uzmete namjenski kredit, potrebno je donijeti dokumentaciju modela, cijene i opreme vozila koji namjeravate kupiti, te će vam tek nakon toga na tekući račun biti uplaće dogovoreni iznos.

image
Namjenski kredit ima točno definiranu namjenu koja se u banci dokazuje

Na koji način se određuje kamatna stopa i što znači ako je fiksna ili promjenjiva?

Kamate često znaju zadavati glavobolje prije podizanja kredita, ali ne i u ponudi OTP banke koja utvrđuje visinu i način obračuna kamatnih stopa na kredite temeljem Pravilnika o obračunu kamata i naknada u poslovanju sa stanovništvom OTP banke. Nominalne kamatne stope na kredite u svojoj ponudi formira u skladu s potražnjom za kreditima na tržištu, ali i ostalim relevantnim značajkama tržišnog okruženja i zakonskim regulativama. Tržišno kretanje kamatnih stopa generalno ovisi i o drugim faktorima kao što su: vrsta kredita, ročnost, kreditni rejting zemlje, stopa inflacije itd. Parametri koji određuju razliku u visini kamatnih stopa između banaka su metoda formiranja i obračuna kamate te vrsta referentne kamatne stope koju određena banka primjenjuje u svom poslovanju.

Ono što je važno jest kako kamatna stopa za kredit može biti promjenjiva i fiksna. Fiksna kamatna stopa je nepromijenjiva kroz cijelo razdoblje otplate kredita, dok se promjenjiva kamatna stopa mijenja ovisno o visini referentne kamatne stope koju određuje Hrvatska narodna banka. Nije pravilo da je promjenjiva kamatna stopa niža od fiksne. No padne li referentna stopa, smanjuje se i promjenjiva kamatna stopa.

image
Kamatna stopa za kredit može biti promjenjiva i fiksna

Što ako ostanem bez zaposlenja i redovnog mjesečnog prihoda, a kredit još nije otplaćen?

Strah od podizanja kredita i neočekivanog otkaza nije rijetka pojava. U takvim situacijama nema razloga za paniku jer OTP banka nudi posebnu policu osiguranja. Ona pokriva nemogućnost otplate kredita uslijed otkaza, ali i bolovanja i nezgode. Kod kredita uz zalog stambene nekretnine, polica osiguranja omogućava da je klijentu osigurana imovina u slučaju nepredviđenih događaja koji bi imali neposrednih utjecaja na daljnji život i boravak u stambenoj nekretnini.

No najbolja je pogodnost da, ako imate financijske mogućnosti, kredit možete zatvoriti i prije ugovorenog vremena. Naime, OTP banka nudi mogućnost prijevremene otplate kredita u bilo kojem trenutku. Kredit možete otplatiti u cijelosti ili djelomično, a naknada za prijevremenu otplatu naplaćuje se sukladno važećoj Odluci o naknadama Banke.

image
Javi se OTP banci sa svim svojim neklasičnim upitima.

Iako opcija podizanja kredita zvuči pomalo strašno i, ponekad, nerazumljivo, to nikako nije razlog za zabrinutost. Bankarski službenici će učiniti sve kako bi klijentu objasnili svaki detalj kod sklapanja kredita, a i postoje brojni mehanizmi poput osiguranja i reprogramiranja koji ulijevaju sigurnost u slučaju bilo kakvih neplaniranih situacija. Stoga, nema potrebe za strahom. Promislite, izaberite koja opcija vama više odgovara i ostvarite odluke koje već dugo želite, bilo to preuređenje stana, kupovina automobila ili put u egzotične krajeve. Ta želja za odvažnošću i hrabrosti jest upravo smjer koji njeguje OTP banka koja na svojoj novoj komunikacijskoj platformi “Može i drugačije!” pozdravlja sve one koji kreću u akciju te proživljavaju svaki dan do maksimuma, jer, kažu, to su ljudi koji će nas sve pokrenuti i sve okrenuti na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:24