Nagrađena ideja

Naš najveći otočni grad ozbiljno se priprema za covid sezonu, evo kako će se pobrinuti za iznajmljivače

Grad je za socijalni program proračunom za 2021. godinu planirao čak 2,9 milijuna kuna, što je za gotovo 40 posto više nego, primjerice, 2017. godine
Panorama Malog Lošinja
 Zvonimir Barisin/Cropix

U posljednje četiri godine Grad Mali Lošinj postao je predvodnik brojnih inicijativa i pozitivnih pomaka, što je pravi recept za unaprjeđenje kvalitete života i ostajanje mladih obitelji na otoku.

Najveći grad na hrvatskim otocima u posljednje četiri godine vodi gradonačelnica Ana Kučić, koja je ponosna na činjenicu da ova otočna sredina ima velik broj mladih, gospodarstvenika i poljoprivrednika. Svi oni itekako su zaslužni za činjenicu da je Mali Lošinj već godinama u prvih 10 destinacija u Republici Hrvatskoj. Upravljanje održivim razvojem provodi se na svim razinama destinacije, zbog čega je Mali Lošinj šesti put uvršten među Top 100 održivih destinacija svijeta, a 2019. godine otok Lošinj proglašen je i najuspješnijom destinacijom turizma zdravlja.

image
Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja
Grad Mali Lošinj

PRIZNANJE ZA USPJEŠNU PRILAGODBU COVID-VREMENU

Predani rad na odgovornom turizmu nagradila je i organizacija Responsible Tourism Partnership, koja je u sklopu svjetskog turističkog sajma u Londonu Nagradu za odgovorni turizam dodijelila upravo Gradu i Turističkoj zajednici Malog Lošinja zbog odgovora na izazove uzrokovane bolešću covid-19. Riječ je o planu koji predviđa svojevrsnu "Policu osiguranja", odnosno, novčanu naknadu štete za iznajmljivače privatnog smještaja i troškove samoizolacije gosta, brzu koordinaciju vlasti u slučaju sumnje na zarazu, kao i siguran povratak u matičnu zemlju. Time je Lošinj postao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ozbiljno pristupio ovom problemu, svjestan da je proračun otoka u velikoj mjeri, kao i većina Hrvatske, ovisan o turizmu.

MLADI I OBRAZOVANJE NA PRVOME MJESTU

Mali Lošinj obrazovanje mladih ne shvaća samo deklarativno. Stoga sufinanciranje cjelodnevnog boravka za učenike od 1. do 4. razreda, studentske stipendije i stipendije za one učenike koji imaju prebivalište na području Grada Malog Lošinja, a školuju se izvan njega, subvencioniranje autobusnih karata učenicima i studentima do mjesta školovanja čini samo dio mjera koje Grad poduzima i za što izdvaja iz proračuna gotovo milijun kuna. Istodobno je u protekle četiri godine za predškolski odgoj i obrazovanje izdvojeno 40 milijuna kuna, a u 2021. godini planirano je ukupno 10,7 milijuna kuna.

ZDRAVSTVENA SKRB - U PRIPREMI GRADNJA DOMA ZDRAVLJA

Svjestan važnosti kontinuiranog pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga stanovnicima, Grad osigurava stambeno zbrinjavanje za liječnike koji dolaze iz drugih područja i omogućava im smještaj u postojećem adaptiranom stambenom fondu u vlasništvu Grada. Naime, na otoku Lošinju već je godinama osigurano financiranje liječnika - specijalista koji redovno dolaze na otok, za što Grad izdvaja oko 500 tisuća kuna, a ukupno se za osiguranje kvalitetnog zdravstvenog programa iz proračuna izdvaja 1,2 milijuna kuna. Osim zdravstvenog programa, pokrenuli su izmjene i dopune prostornoplanske dokumentacije kako bi u suradnji s Primorsko-goranskom županijom započeli gradnju budućeg, novog Doma zdravlja.

image
Dovršena stanogradnja na Kalvariji
Grad Mali Lošinj

STAMBENO PITANJE – ZALOG ZA BUDUĆNOST

Gradski prioritet je stanogradnja i to kroz više različitih modela, poput davanja gradskih stanova te gradskih ruševina i terena u najam na dulji period. Trenutno je u pripremi prvi javni poziv u kojem će se tako stambeno zbrinuti desetak obitelji. Pritom se stanogradnja ne orijentira samo na Grad Mali Lošinj, već i na sva ostala mjesta koja administrativno pripadaju Malom Lošinju.

PITANJE SOCIJALE DANAS JE U FOKUSU

Nažalost, uslijed nezavidne situacije uzrokovane pandemijom, Mali Lošinj je za socijalni program proračunom za 2021. godinu planirao čak 2,9 milijuna kuna, što je za gotovo 40 posto više nego primjerice 2017. godine. Razlog tome je i razvoj socijalnih mjera proteklih godina, ali i izmjena Odluke o socijalnom standardu građana kojom je povećan iznos socijalnog cenzusa, čime je obuhvaćen veći broj socijalno ugroženih građana i obitelji, a pritom su zadržani postojeći standardi u zdravstvu i u svim odgojno-obrazovnim institucijama i programima.

GOSPODARSTVO OJAČANO S OSAM MJERA POTPORE

U proteklih nekoliko godina kroz osam različitih mjera dodijeljeno je više od pet milijuna kuna potpore gospodarstvu i poljoprivrednicima s ciljem očuvanja radnih mjesta, olakšanja poslovanja poduzetnicima te poticanja poljoprivredne proizvodnje i ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu. Svjesni izazova s kojim se nosi gospodarstvo u razdoblju pandemije, Grad je donio i niz olakšica za gospodarstvenike, s ciljem očuvanja radnih mjesta, poput oslobođenja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina te zakupnine poslovnih prostora, kao i oslobođenje od plaćanja koncesijskih odobrenja i komunalne naknade.

AGLOMERACIJA – MODEL ZA PODIZANJE STANDARDA ŽIVOTA I ZAŠTITE OKOLIŠA

Projekt aglomeracije izuzetno je važan, prvenstveno zbog podizanja standarda života i zaštite okoliša. Najveća investicija koja će se u narednim godinama realizirati na ovom području, vrijedna čak 486 milijuna kuna, eliminirat će korištenje septičkih jama, ali i ispuštanje otpadnih voda u okoliš u svim naseljima. Time će se omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga i tako direktno utjecati na poboljšanje kvalitete života svih stanovnika.

image
Obilazak Osora i dionice nove ceste
Grad Mali Lošinj

POVLAČENJE EU I NACIONALNIH SREDSTAVA PREDUVJET OZBILJNIH PROJEKATA

U razdoblju od 2017. do 2021. godine na europske i nacionalne izvore financiranja prijavljen je 51 projekt te izdano 14 pisama podrške za sve projekte čija će se realizacija odvijati na ovom području. Ukupan iznos prijavljenih projekata je 529 milijuna kuna projekata EU te 33 milijuna kuna nacionalnih projekata. Osim financijske injekcije fondova EU, koja je neophodna za ozbiljne projekte, Lošinj i Cres zajedno su pokrenuli i projekt energetske tranzicije pri Europskoj komisiji za čistu energiju otoka EU koji razvija širokopojasnu infrastrukturu, pametno upravljanje vodoopskrbom i komunalnim uslugama.

SEDMINA PRORAČUNA ZA KULTURU – IZVAN HRVATSKOG PROSJEKA

Grad Lošinj na godišnjoj razini za rad ustanova, Pučko otvoreno učilište, Gradsku knjižnicu i čitaonicu i Lošinjski muzej u sklopu kojeg je i Muzej Apoksiomena te za kapitalne projekte u kulturi izdvaja 10 milijuna kuna, što čini sedminu ukupnog proračuna Grada. Osigurana su i sredstva za sanaciju oštećenih Osorskih bedema, a u pripremi su projekt uređenja Kaštela, za koji je provedeno kompletno arheološko istraživanje utvrde, te projekt pomorske zbirke – Muzeja pomorstva.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Mali Lošinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:51