vrijedna priznanja

Sjajna vijest za hrvatski turizam! Lika i Mali Lošinj među top 100 zelenih destinacija svijeta

Na svjetskom turističkom sajmu u Berlinu (ITB), koji se ove godine održao online, proglašene su najbolje održive priče za 2021. godinu, među kojima su se našle priče dviju hrvatskih destinacija - Klaster Lika Destination i Grad Mali Lošinj.

Komisija organizacije Zelene Destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) podijelila je TOP 100 destinacija 2020. u ukupno 6 kategorija te, prema dostavljenim materijalima, odabrala najinovativnije i najodrživije, a jedan od bitnih kriterija bila je i mogućnost primjene primjera dobre prakse u drugim destinacijama diljem svijeta.

Klaster Lika Destination dobitnik je treće nagrade u kategoriji Otoci i priobalje (Islands & Seaside) s pričom Lokalni proizvodi u funkciji razvoja destinacije, a Grad Mali Lošinj uvršten je među top 6 finalista u kategoriji Zajednice i Kultura (Communities & Culture), s pričom Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji (Integrated Quality Management Destination Lošinj).

Čitajte i: Ovog proljeća svi putevi vode prema Lošinju: Čeka vas odlični program wellnessa, fina hrana i luksuzni smještaj

Destinacija Lika je po mnogočemu jedinstvena jer objedinjuje prekrasan kontinentalni dio, planinski masiv Velebit kao jedinstveni park biosfere i primorski dio koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Radi se o području koje obuhvaća 3 nacionalna parka, park prirode, pećinski park te niz drugih prirodnih fenomena. Većina ovog područja jedinstven je primjer bogate bioraznolikosti, što je odličan preduvjet za proizvodnju vrhunske hrane koja je stavljena pod jedinstveni brend Lika Quality i upravo zahvaljujući tom projektu destinacija Lika osvojila je ovu hvalevrijednu nagradu.

image
Lika Destination, Lika Quality
PRESS FOTO

"Na nedavnom izboru za TOP 100 održivih destinacija svijeta Lika je po prvi put osvojila ovu svjetsku nagradu, ali ne samo to. Naime, unutar tog popisa je odabrana među najboljih 15", istaknula je Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination.

Čitajte i: ‘Miomirisni putevi Europe‘: Na Lošinju predstavljen novi koncept turizma za uživanje u svim osjetilima

Otok Lošinj, poznat kao otok vitalnosti, je brend koji teži održivom i odgovornom turizmu još od 2006. godine, i smatra ga se jednim od predvodnika održivog razvoja u Hrvatskoj.

"Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. Upravo je održivost ključna prednost otoka vitalnosti. Višegodišnjim mjerenjem i usporedbom podataka detektiramo snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije. U integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.", izjavio je direktorTurističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

image
Mali Lošinj među 100 je najzelenijih destinacija svijeta
PRESS FOTO

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se istaknule relevantne i istinite priče o održivom i odgovornom turizmu, koje služe kao inspiracija drugim destinacijama, turoperatorima i, krajnjim korisnicima - putnicima.

01 - Modified: 2021-03-17 14:36:24 - Feat.: 1 - Title: Hrvatska turistička kampanja razočarala Slovence: ‘Zaboravili ste nas, a mi smo vam vjerni gosti‘ 02 - Modified: 2021-04-27 12:51:39 - Feat.: 0 - Title: Naš najveći otočni grad ozbiljno se priprema za covid sezonu, evo kako će se pobrinuti za iznajmljivače
01 - Modified: 2021-03-17 14:36:24 - Feat.: 1 - Title: Hrvatska turistička kampanja razočarala Slovence: ‘Zaboravili ste nas, a mi smo vam vjerni gosti‘ 02 - Modified: 2021-04-27 12:51:39 - Feat.: 0 - Title: Naš najveći otočni grad ozbiljno se priprema za covid sezonu, evo kako će se pobrinuti za iznajmljivače
Linker
05. kolovoz 2022 04:21