LABIRINT POLITIKE

Vlada je spokojna radi 'ucijenjenih' partnera i neuvjerljive oporbe

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Negdje u vrijeme objave ovog teksta, predstavnici Socijaldemokratske partije trebali bi podnijeti službeni zahtjev za opozivom Vlade Andreja Plenkovića. Iako poznati SDP-ovci poput Arsena Bauka sugeriraju kako se radi o unaprijed izgubljenoj bici, idući tjedni mogli bi postati prijelomni u političkoj karijeri Andreja Plenkovića. I to čak i ako inicijativa oporbe propadne, a Vlada i premijer dobiju potporu u parlamentu.

Što predstavlja najrealniji završetak ovog dijela sage oko lex Agrokor. Plenkovićeva koalicija neće opstati jer je - parafrazirajmo šefa Vlade - na strani dobra, a nasuprot su “one političke snage koje žele nestabilnost i destrukciju slanjem poruka da je ovdje nešto problematično”. Previše je otvorenih pitanja vezanih za lex Agrokor da bi se opozicijsku inicijativu moglo de facto opisati kao protudržavni komplot koji je protiv interesa hrvatskih građana, interesa zaposlenika, financijskog oporavka i restrukturiranja kompanije, protiv gospodarskog i financijskog imidža zemlje, kako je SDP-ove namjere opisao premijer Plenković. Neće HDZ-ova Vlada preživjeti ni zbog grandioznih rezultata, koliko god premijer uvjerava da se nastavljaju dobri makroekonomski trendovi, i na tome vidi poruku političke stabilnosti. Demantiraju ga rezultati u ovomjesečnom Crobarometru, koji pokazuju da 70 posto birača misli kako zemlja ide u lošem smjeru, što je drugi najlošiji rezultat u posljednjih šest mjeseci, a tek njih 22 posto misli suprotno. Usto, 63 posto ispitanika ne odobrava poteze Vladinih politika, i to je već peti mjesec kako raste nezadovoljstvo, a i Plenkovićeva popularnost ubrzano se topi, i za 53 posto ispitanika on je negativac. A tek je prošla prva godina mandata u Banskim dvorima.

Naposljetku, Vlada neće izdržati ni zato što je reformska jer - nije. U stvarnosti, Hrvatska nikada nije imala vlast koja je ovako antireformski orijentirana i nesklona bilo kakvim promjenama. Od poreza na nekretnine, kurikularne reforme, do raskida s NDH-nostalgijom, u svim ovim pitanjima, Plenković i ekipa napravili su korak naprijed i dva unazad. Relativno solidni gospodarski pokazatelji prije svega su posljedica rasta u čitavoj Europskoj uniji, ali i u takvim okolnostima, nastavlja se iseljavanje iz Hrvatske, a sedam od deset građana budućnost oslikava crnim tonovima.

Andrej Plenković će preživjeti zbog dva razloga.

Prvi, zato što su oni koji podržavaju njegovu Vladu, na neki način ucijenjeni. HNS bi propao na novim izborima, manjinski zastupnici znaju kako je sigurnije dogovarati se s HDZ-om nego SDP-om, a Tomislav Saucha, Branimir Glavaš, posredno i Milan Bandić, suočeni su sa sudskim procesima, a u takvim okolnostima, bolje je biti blizu vlasti, nego isprobavati njezino strpljenje i provjeravati ima li utjecaja na pravosuđe.

Drugi, ni u Saboru ni kod birača, SDP nema snagu koja je potrebna za rušenje Vlade. Davor Bernardić nije političar koji nešto može ponuditi, a kamoli uvjeriti javnost da bi u Hrvatskoj bilo bolje kada bi državu poveli on i Zvane Brumnić.

Mnogo toga, dakle, sugerira kako Plenković i njegova koalicija mogu biti spokojni. Iznutra su čvrsti zahvaljujući zajedničkim interesima, a izvana ne prijeti velika opasnost jer suparnici su slabi. Samo, dojam ponekad zna zavarati.

Sada se uključila i Kolinda Grabar-Kitarović, koja poručuje da hrvatska javnost ima pravo znati detalje tog slučaja, i kako ovu suspektnu priču treba rasvijetliti. Pritom će diplomatski reterirati, uz objašnjenje kako je normalno da između nje i Plenkovića postoje nijanse u kojima se razlikuju, i da život u Hrvatskoj teče unatoč problemima s Agrokorom.

Nekako se prisjećamo proljeća 2015., kada je država izlazila iz recesije, a gospodarstvo uhvatilo zamah, što nije spriječilo Kolindu da Vladu Zorana Milanovića optuži za nesposobnost i zatraži sjednicu posvećenu ekonomskoj situaciji. Ondašnje razlike u stavovima s Milanovićem, opisivala je kao ugrozu nacionalnih interesa, a recentna razmimoilaženja s Plenkovićem “dokaz su demokracije”. No, ne treba olako odbaciti recentno njezino distanciranje od Plenkovića. Hrvatska predsjednica zna svašta izgovoriti, međutim, teško joj se može osporiti politički instinkt, a njena potpora SDP-ovom Povjerenstvu za Agrokor znači kako na Pantovčaku računaju i s raspletom koji neće biti povoljan za predsjednika Vlade. To je racionalno rezoniranje jer od prvog dana mnogo je nejasnoća oko Agrokora, a Plenkovićeve arogantne reakcije dodatno pojačavaju sumnje u legalnost cjelokupnog procesa. Kao što prije deset dana nitko nije znao za detalje roll up kredita - a poslije objave u Jutarnjem listu od svega se distanciraju i Vladini saveznici, kao što je Darinko Kosor iz HSLS-a - tako nitko ne zna što će biti za deset ili četrdeset dana, i hoće li isplivati još nešto što bi moglo ruinirati sadašnji Plenkovićev položaj.

Koji je za sada čvrst, ali ne i stabilan. I ništa ne pokazuje da bi stvari mogle ići nabolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 04:22