'NE ŠERIJATU'

Ukrajinske aktivistice u toplessu: Islamističke zemlje ne smiju na OI, inače će kamenovanje postati olimpijska disciplina!

Aktivistice traže da Međunarodni olimpijski odbor prekine suradnju sa zemljama koje provode šerijatski zakon jer se protivi olimpijskim principima
 AP

Četiri aktivistice ukrajinske feminističke skupine Femen uhićene su kod Tower Bridgea u centralnom Londonu u četvrtak zato što su u toplessu prosvjedovale protiv suradnje Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) s režimima islamskih zemalja koje provode šerijatski zakon.

Više fotografija uhićenja pokazuje kako su policajci prikliještili aktivistice na tlo i pokrili im grudi, a sve su se žestoko odupirale uhićenju. Na grudima su imale ispisane slogan 'Ne šerijatu'.

Femen je pozvao IOC da osudi nasilje protiv žena u islamstističkim zemljama.

- Femen zahtijeva da se zemlje koje primjenjuju šerijatski zakon isključe iz Olimpijskih igara, zbog nehumanosti tog zakona koji je u potpunom nesrazu s olimpijskim principima mira i filantropije. Uz pomoć IOC-a, te islamističke vlade koriste sudjelovanje žena na Olimpijskim igrama kao krinku za tisuće žrtava i ubijenih. Ako IOC nastavi flertati s radikalnim Islamom, kamenovanje i brzinsko silovanje postat će nove olimpijske discipline, stoji u izjavi skupine.

Ova je feministička grupa osnovana u Kijevu 2008. i proslavila se upravo svojim topless prosvjedima. Tri mjeseca prije protesta u Londonu, organizirala je prosvjede i na Europskom nogometnom prvenstvu u Ukrajini, a u veljači na Milanskom tjednu mode. Tamo su aktivistice prosvjedovale protiv promoviranja anoreksičnih manekenki. Preko grudiju su napisale 'Anoreksija' i 'Moda = fašizam“. Mjesec prije toga organizirale su prosvjed u Davosu na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:35