Prva dama američkog soula vraća se u velikom stilu

U rano popodne 20. kolovoza 1972. godine kroz vrata Los Angeles Coliseuma prošla je masa od 112.000 Afroamerikanaca i počeo je Wattstax. Festival kuće Stax, koja je izvela na stage velike soul face poput Isaaca Hayesa, Eddieja Floyda i The Staple Singersa, upisan je u povijest popularne glazbe kao crnački Woodstock.



Dok je mladi propovjednik i budući predsjednički kandidat Jesse Jackson hvalio Wattstax kao veličanstvenu manifestaciju crnačkog zajedništva, Erykah Badu još se njihala u kolijevci negdje u predgrađu Dallasa.



Epohalni prvijenac



Fanovi  navučeni na njezin epohalni prvijenac "Baduism", jedan od najboljih albuma iz 1997. godine, vjerovali su da će povratak teksaške dive s produljenog porodiljskog dopusta donijeti nešto jače od nedorečenog EP-ija "Worldwide Underground" (2003.), ali vjerojatno se nitko nije nadao albumu kakav je "New Amerykah Part 1 .".



Erykah Badu - "New Amerykah Part 1 (4th World War)" (Motown / Aquarius) ocjena: 4 1/2

Ljubiteljima zašećerenog R&B-ja i "bling bling" hip-hopa koji vole ispijati koktele uz stari hit "On & On", ovdje ništa neće biti jasno. Za najozbiljniju akciju u karijeri Erykah Badu okupila je moćan studijski tim, u koji su ušli prekaljeni hip-hop producenti Modlib i 9th Wonder, electro-soul inovatori Sa-Ra, jazz-funk velikan Roy Ayers i stari prijatelj Questlove (The Roots).



Duboko spiritualne pjesme



Kroz 11 pjesama realizirana je tek polovica projekta koji bi trebao biti zaokružen do kraja godine objavljivanjem "New Amerykah (Part 2)", no Erykah je sa svojom ekipom već u ovih 60-ak minuta uspjela probuditi duhove Wattstaxa i barem nakratko vratiti energiju Black Power pokreta iz 70-ih,  izgubljenu u  obračunima  gangsta-rap frakcija i bandi narkodilera.



Premda briljantno otvaranje  "Amerykahn Promise" zvuči kao reinkarnacija The Temptationsa iz "Ball Of Confusion", četverostruka dobitnica Grammyja nije napravila come-back da bi uskočila u zahuktali retro-soul vlak i još malo špartala po crvenom tepihu. Najveći dio albuma "New Amerykah" je unikatan istraživački rad  usmjeren na razbijanje okoštalih formi visokotiražne, ali sve manje  kreativne R&B/hip-hop produkcije.



Najbliži srodnik mogao bi biti  album "Turn My Teeth Up" koji su kao Baby Elephant snimili Prince Paul (De La Soul) i Bernie Worrell (Funkadelic). No, dok su oni  pobjegli iz surove realnosti u futuristički space-funk, Erykah Badu ostala je čvrsto na zemlji i snimila nekoliko duboko spiritualnih pjesama. Kad spojite  "The Healer", "The Cell" i "Master Teacher", dobit ćete najbolje što u ovom trenutku može ponuditi američka "crna" glazba.

Ilko Čulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:53