KOMENTAR

Na prijetnje iz BiH ne treba reagirati toljagom

 Nikša Duper/CROPIX

Pelješki most sve više podsjeća na neželjeno dijete; u unutrašnjoj politici postao je uzrok konstantnog prepucavanja i optužbi između HDZ-a i SDP-a, kao da se dvije stranke bore za priznavanje očinstva nad ovim projektom. A sada, izgleda, slijedi i novi međunarodni kraval jer iz Bosne i Hercegovine prijete da će spriječiti gradnju Pelješkog mosta ako prije toga Sarajevo i Zagreb ne postignu bilateralni sporazum o primjeni UN-ove konvencije o pravu mora i razgraničenju na moru.

Prijetnja stiže iz službenih krugova, što znači da je ne treba olako odbaciti.

Najprije je bosansko-hercegovački ministar prometa Slavko Matanović u ponedjeljak uputio pismo hrvatskom ministru mora, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću u kojemu ga je pozvao na hitno imenovanje članova zajedničkog tima za primjenu konvencije.

Dončićev odgovor nije bio diplomatski i svodi se na to da "ako nastavi s ucjenama, Bosna i Hercegovina će u Europsku uniju ići preko Drine i Srbije, a ne preko mostova na Savi".

I tako je u manje od 24 sata otvoren novi spor, u kojem je izazov došao iz BiH, a potom je hrvatski ministar odgovorio držeći toljagu. Umjesto da obje zemlje - ako uopće postoji problem - upotrijebe tihu diplomaciju i pokušaju se dogovoriti, uslijedila je svađa kao u balkanskoj krčmi. Na glupu Matanovićevu prijetnju uslijedio je podjednako nepametan odgovor Hajdaš-Dončića koji se svodi na prijetnju u stilu "ako mi (Hrvati) nećemo mostom na Pelješac, Bosanci neće moći u Europu".

Što ne znači da pismo ministra Matanovića ima previše rezona, baš kao puno toga u bosanskoj politici. Na primjer, prošle godine u Sarajeva je plasirana službena ideja da se izuzme područje Sutorine iz sastava Crne Gore i pripoji BiH iako su stručnjaci objašnjavali da ta ideja nema osnova u međunarodnom pravu.

Najnovije prijetnje u vezi s Pelješkim mostom podjednako su utemeljene i upravo zbog toga odgovori predstavnika hrvatske Vlade trebaju biti ozbiljni. Čak ako je Hrvatska u pravu (a vjerujemo da jest), u odgovoru treba iznositi stručne argumente, a ne prijetiti da oni koji se ne slažu mogu u Europu preko Drine. Jer jedan od strateških prioriteta hrvatske politike je to da Bosna i Hercegovina bude bliža s Hrvatskom nego sa Srbijom. Da bi se to ostvarilo, trebat će sagraditi niz mostova, za početak Pelješki i na Savi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:04