ŠEF HDZ-a BiH

Čović: 'BiH ne treba biti protiv Pelješkog mosta, no treba biti dijelom trase Jadransko-jonske autoceste'

Precizna trasa Jadransko-jonske autoceste još nije definirana no taj je projekt definiran kao jedan od najvećih infrastrukturnih u regiji
 Kovačev/CROPIX

Pelješki most za Bosnu i Hercegovinu ne smije biti nikakav problem jer njegova gradnja može biti iskorištena i za dobrobit te zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Komentirajući najave hrvatske vlade o planiranom početku gradnje Pelješkog mosta Čović je novinarima kazao kako se to pitanje previše politizira a zapravo bi ga trebalo sagledati iz perspektive realnih interesa kako Hrvatske tako i BiH.

"Ako tome pristupimo na pravi način a ne politikantski to može biti višestruko korisno za BiH", kazao je Čović.

Pojasnio je kako su predstavnici vlasti BiH o Pelješkom mostu ranije razgovarali s dužnosnicima Europske unije poput povjerenika za susjedstvo i politiku proširenja Johannesa Hahna.

U sklopu tih razgovora zatražili su da Pelješki most bude smatran poveznicom regije kao sastavni dio prometnih projekata koji uključuju i gradnju Jadransko-jonske autoceste.

U tom "paketu" kako je sugerirao Čović, je procjena kako bi uz gradnju Pelješkog mosta koji povezuje teritorij Hrvatske bilo logično da Jadransko-jonska auocesta značajnim dijelom prolazi kroz BiH.

"Do Počitelja će doći koridor V c a Jadransko-jonska autocesta treba ići teritorijem BiH kroz Popovo polje", kazao je Čović.

Precizna trasa Jadransko-jonske autoceste još nije definirana no taj je projekt definiran kao jedan od najvećih infrastrukturnih u regiji.

Hrvatska o trasi još nije zauzela definitivno stajalište iako vlasti Dubrovačko-neretvanske županije inzistiraju da ona prolazi hrvatskim državnim teritorijem strahujući kako bi u protivnom Dubrovnik i njegovo zaleđe trajno ostali prometno izolirani.

Vlasti u BiH pak predlažu da se Jadransko-jonska autocesta projektira kao nastavak "Dalmatine" koja već sada završava na granici s BiH kod graničnog prijelaza Nova sela-Bijača.

U BiH je od tog graničnog prijelaza izgrađeno dvadesetak kilometara autoceste na trasi koridora V c do Međugorja a sada se gradi nova dionica do Počitelja koja bi trebala biti dovršena u razdoblju od dvije godine.

BiH predlaže da Počitelj bude čvorište iz kojega će se koridor V c račvati ka Mostaru dok bi se drugi pravac kao dio Jadransko-jonske autoceste gradio preko istočnog dijela Hercegovine odnosno Popovog polja ka granici s Crnom Gorom.

'Stanje u BiH i regiji može se značajno poboljšati'

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da se odnosi u toj zemlji i s njenim susjedima mogu vrlo brzo značajno poboljšati u odnosu na stanje kakvo trenutačno vlada a istodobno je najavio neku vrstu diplomatske i političke ofenzive kako bi se to u narednim mjesecima i realiziralo.

"Uvjeren sam da to nije nikakva utopija", kazao je Čović na konferenciji za novinstvo u Sarajevu upriličenoj u povodu njegova preuzimanja osmojesečnog predsjedavanja državnim vrhom po modelu redovite rotacije.

Čović je kazao kako se može napraviti "ogroman iskorak" na planu euroatlanstkih integracija što znači da se do kraja narednog tjedna postigne konkretni dogovor u samoj zemlji o mehanizmu koordinacije odnosa sa Europskom unijom ali i o planu provedbe reformi na kojemu inzistira Bruxelles kao na preduvjetu svake dalje pomoći BiH.

"Ako to uspijemo možemo očekivati intenzivnu jesen u BiH, prije svega od strane predstavnika EU", kazao je Čović.

Istaknuo je kako u zemlji ne bi smjelo biti oporbe euroatlanstkim integracijama te će stoga pokušati komunicirati sa dužnosnicima na svim razinama vlasti "bez obzira koliko to nekoga živciralo".

Potvrdio je kako se to odnosi i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a Čović je ustvrdio kako problem kojega je Dodik potaknuo odlukom o raspisivanju entitetskog referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH i nije baš tako veliki.

Kazao je kako je bio uvjeren da do referenduma neće doći no kad je već raspisan treba ga iskoristiti kao povod da se razgovara o problemu koji je do toga doveo.

"Uvjeren sam da referendum treba iskoristiti ne da bi se napadalo Dodika nego kako bi se vidjelo što je pravi povod", kazao je novinarima Čović dodajući kako on među političarima u BiH želi imati prijatelje a ne neprijatelje.

Čović je potvrdio kako će svi članovi Predsjedništva BiH u srijedu putovati u Beograd na poziv srbijanskog premijera Vučića a konstatirao je kako nema razloga da se ne grade prijateljski odnosi dvije zemlje bez obzira na ratnu prošlost i nedavne probleme prouzročene prijeporima oko obilježavanja dvadesete obljetnice genocida u Srebrenici.

"Siguran sam da ovaj susret može samo donijeti smirivanje strasti u BiH", kazao je Čović uz poruku kako zbivanja u Srebrenici trebaju biti poticaj za realno sagledavanje problema.

Priznao je ipak kako je susret u Beogradu "iznuđen" okolnostima jer nije praksa da šef jedne države putuje u drugu na poziv premijera a pri tom neće biti ni susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Čović je najavio kako će u predstojećem razdoblju uslijediti i otvaranje političkih pregovora o preustroju BiH i to prije svega kroz izmjene postojećeg izbornog zakona.

Na pitanje hoće li HDZ BiH i dalje inzistirati na uspostavi posebne izborne jedinice za Hrvate Čović je izbjegao dati izravni odgovor kazavši kako postoje "stotine načina za rješenje" te da niti jedan nije unaprijed zadan.

Komentirajući pak aktualnu krizu vlasti u Federaciji BiH gdje HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) već mjesec dana imaju manjinsku vladu Čović je potvrdio kako su dovršeni pregovori s tri manje stranke koje bi trebale popuniti prazninu nastalu izlaskom Demokratske fronte (DF) iz vlasti.

"Napravit će se 'prividna većina' u parlamentu FBiH no mora se tražiti trajno rješenje", kazao je Čović pozvavši sve stranke u BiH na konsenzus i donošenje odluka barem oko strateških pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:00