Loša vijest za astmatičare: grinje su nepobjedive

Specijalistička oprema koja sprečava nastanak grinja koje potiču astmu nema apsolutno nikakvu učinkovitost, zaključili su stručnjaci. Mnogi su astmatičari alergični na grinje koje žive u prašini u tepisima, madracima, dekama i čupavim igračkama. Stručnjaci su stoga proučili učinkovitost specijalnih madraca, usisavača i zračnih filtera.



U istraživanje nezavisne britanske istraživačke udruge Cochrane bilo je uključeno tri tisuće ljudi. Istraživanje se pozabavilo i sa 54 prijašnjih istraživanja. U 36 istraživanja bile su ocjenjivanje fizičke metode poput kvalitete navlaka madraca, 10 kemijskih metoda i osam kombinacija kemijskih i fizičkih metoda. Proizvodi su se pokazali većim dijelom nedjelotvorni.



- Sa sigurnošću možemo ustvrditi da nema potrebe kupovati skupe usisavače ili navlake za madrace niti upotrebljavati kemijske metode protiv grinja u kući jer svi ti tretmani jednostavno ne djeluju. Ako se pitate zašto je to tako, odgovor je da sve te metode nemaju dovoljan učinak na pojavu alergena iz grinja.



Razina grinja u većini domova toliko je visoka, da i je i ono što ostane nakon čišćenja dovoljno da izazove napadaje astme - rekao je vodeći autor istraživanja, doktor Peter Gotzsche. Asistentica direktora britanske Udruge za astmatičare, Leanne Male, rekla je da to ponovljeno istraživanje pokazuje kako metode prevencije, poput brisanja prašine, imaju jako malo učinka na simptome astme.



Dodala je da njihova udruga preporučuje pranje posteljine na visokim temperaturama i micanje mekanih igračaka s kreveta, što za 90 posto olakšava probleme ljudima s astmom. U Velikoj Britaniji trenutačno od astme pati 5,2 milijuna ljudi, dok ih je u Hrvatskoj između 120 i 200 tisuća.




Nađa Irena Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:47