BEZOPASNI PARAZITI

ŠOKANTNO OTKRIĆE Stotine ovakvih malih i ružnih grinja živi na našim licima

 USDA Confocal Electron Microscopy Unit / USDA Confocal Electron Microscopy Unit

RALEIGH Puno pažnje posvećujemo kako bismo naša lica održali lijepima i čistima, a da nismo svjesni kako na njima žive stotine mikroskopskih životinjica, pokazuje najnovije istraživanje. Grinje lica (demodex) velike su samo pola milimetra, imaju osam nogu i, srećom, nisu vidljive golim okom.

'Poluprozirne su i izgledaju poput malenih, transparentnih gusjenica', ovako ih opisuje znanstvena kolumnistica CBS-a, Torah Kachur.

Donedavno se smatralo kako samo mali postotak globalne populacije ima takve grinje, ali novo istraživanje koje je provela Megan Thoemmes, apsolventica biologije na sveučilištu Sjeverna Karolina, pokazuje kako svi mi vjerojatno imamo malene, bezopasne parazite na našim licima.

Thoemmes je pregledala lica 253 ispitanika i na svima je pronašla tragove RNK demodexa – i to ne jedne, već dvije različite vrste. Prva, Demodex brevis, preživljava ukopavajući se u znojne žlijezde na licima. 'Evoluirale su u savršen oblik kako bi se uvukle u pore na koži', kaže Torah Kachur.

Druga vrsta grinja, Demodex folliculorum, živi u folikulama obrva, trepavica i dlaka na našim licima. Grinje prikupljene s lica ljudi iz različitih krajeva svijeta genetski se razlikuju, pa znanstvenici vjeruju kako bi ih mogli iskoristiti za istraživanje migracije naroda tijekom povijesti. pišu CBC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:23