PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR Ukloniti mržnju iz javnosti nije netolerancija nego higijena

 Tonči Plazibat / CROPIX

Doista, bi li se demokracija i sloboda medija u Hrvatskoj našli u opasnosti ako bi urednici internetskog foruma jednog dnevnog lista koji je objavio intervju s Miloradom Pupovcem izbrisali komentar koji glasi: “Do kada će Srbin u Hrvatskoj biti vrijedniji od Hrvata u Hrvatskoj? Do kada će ovaj četnik srati i provocirati normalan Hrvatski narod? Nabijem vas i njemu slične?!”. I još desetak sličnih bljuvotina anonimaca koji sipaju mržnju zahvaljujući fantazmagoriji prema kojoj internet predstavlja prostor apsolutnih sloboda, gdje je sve dozvoljeno i nema nikakve cenzure.

Bez obzira na to radi li se o Srbima i ćrilici, ustašama i partizanima, muslimanima, Dinamu i Hajduku, Purgerima i tovarima, internet usisava i izbacuje u javnost onu najdublju nacionalnu patologiju, čiji bi autori, da sličnu stvar izgovore na ulici, završili u zatvoru ili na psihijatrijskom odjelu. Kada bi netko neupućen donosio zaključke o Hrvatskoj na temelju web-komentara, primjerice, o izbjeglicama iz muslimanskih zemalja, morao bi pomisliti da je ugodnije biti kršćanin u stožeru Islamske države nego sirijski desetogodišnjak koji će sutra završiti među ovdašnjim pukom.

I tako će - barem u Hrvatskoj - ostati i u budućnosti. Formalisti će odgovoriti kako kazneno zakonodavstvo sankcionra širenje mržnje i ksenofobije, ali teško će se sjetiti kada je netko osuđen zbog objavljenih laži ili uvreda. Iako bi, možda, trebalo poduzeti sasvim lagan napor i vidjeti kako su to riješili u Sloveniji. Kako bi spriječili objavu negativnih ili uvredljivih i rasističkih komentara na svojim portalima, komentiranje izbjegličke i migrantske problematike zatvorile su dvije najveće televizijske kuće i neki listovi u internetskim izdanjima. I to ne zato jer u Sloveniji vlada veća empatija prema izbjeglicama nego u Hrvatskoj. Manje-više smo isti.

Novi slovenski Zakon o medijima nalaže urednicima da brišu uvredljive komentare kojima se širi govor mržnje, a ako to ne učine u najkraćem mogućem roku, predviđene su i sankcije, odnosno globa glavnim urednicima u visini od 500 do 5000 eura. Objašnjenje je jednostavno - novim se zakonom samo primjenjuje rezolucija o nacionalnom programu suzbijanja kriminaliteta koja sprječava govor mržnje. Baš kao što urednici nigdje u svijetu ne vole kada ih se lupi po džepu.

Slovenci nisu napravili ništa novo jer već postoji presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija iz 2013. koja je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetitelja bez obzira na to jesu li anonimni ili ne. Ova presuda bi mogla biti presedan na cijelom prostoru Europske unije. Ali da je stvarno tako, koliko bi platili na Facebooku, gdje je izvjesni Damir Dž. napisao:

“Puno ovih je došlo po zadatku da nas pokore isto kao i osmanlije. Ali križ je bio jači. Kao i uvijek. Zato nemoj se osjećati krivim ako ih ne primimo. Naprotiv. Ako ovi uvezu njih 500 u hotel Park mi smo u banani. To će biti leglo kriminala najgore vrste i trebat će nam bacači plamena da ih izbacimo”.

Eliminiranje netolerancije nije cenzura nego higijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:30