DNEVNI KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Čeka nas barem još tjedan dana ustavne krize

 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska još barem nekoliko tjedana neće dobiti novu Vladu, ali različiti procesi koji se događaju izvan vidokruga javnosti nagovještaju da bismo u idućim danima mogli svjedočiti polakom raščišćavanju sadašnje pat-pozicije.

Iako to neće priznati nitko od lidera koalicije Hrvatska raste, savez lijevog centra pod vodstvom Zorana Milanovića ušao je u sukob s Mostom.

Nakon što su ove srijede Ivan Lovrinović i Nikola Grmoja (a obojica su najbliži suradnici Bože Petrova) ultimativno odbacili mogućnost da Milanović ostane premijer, nestala je posljednja šansa za kakav-takav dogovor.

Ništa ne mijenja na meritumu kasniji sastanak izaslanstava SDP-a i Mosta, konačno, pregovaraju i trguju države koje međusobno ratuju pa zašto za isti stol ne bi sjeli Grmoja i Branko Grčić.

Ali tiha operacija prikupljanja zastupničkih potpisa za sazivanje nove saborske sjednice koju je inicirao Josip Leko pokazuje da je počela druga faza u pokušaju stvaranja lijevo-liberalne vlade.

Milanovićev savez može računati na sigurna 72 zastupnika, što je nedovoljno.

Međutim aktualni premijer vjerojatno ne bi ušao u rizik a da nema informacije kako je dio ekipe Mosta spreman podržati formiranje parlamenta i izbor predsjednika.

Svaka drukčija odluka je besmislena jer postavlja se pitanje zašto se uopće netko kandidirao na izborima ako ne želi iskoristiti svoj saborski mandat.

A mogla bi se pokazati krivom ideja da će na novim izborima opet osvojiti zastupnički mandat, što je argument kojim SDP-ovci pokušavaju uvjeriti neodlučne zastupnike da se srede i prihvate zastupničke funkcije. Hoće li, recimo, srpski birači još jednom glasati za Mirka Raškovića? Hm.

Uspije li plan lijevo-liberalne koalicije da idući tjedan formira Sabor, pregovori o sastavljanju Vlade ući će u novu dinamiku.

Bit će to, kao što je rekao Winston Churchill, “kraj početka” prilično besmislene situacije u kojoj se već tjednima vode pregovori za koje je svatko tko zna nešto o politici mogao pretpostaviti da će propasti.

Sve je postavljeno naopako; predlagane su reforme koje bi srušile gospodarstvo, regionalizacija koja nije pripremljena, a vrhunac su ideje o nestranačkom premijeru, iako nitko ne zna koja osoba bi to bila.

Nakon što se formira Sabor, možda će se pojaviti svjetlo na kraju tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:13