OKRET NALIJEVO

KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA: SDP se mora duboko mijenjati bez obzira na izborni rezultat

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Bez obzira na to hoće li na predstojećim parlamentarnim izborima pobijediti ili izgubiti, Socijaldemokratska partija Hrvatske vjerojatno će se morati duboko promijeniti. Premda se neformalna kampanja uvelike zahuktala i politička scena obiluje sukobima Zorana Milanovića s Kolindom Grabar Kitarović i Tomislavom Karamarkom, u SDP-u se iza kulisa odvija proces čije će se posljedice vidjeti tek nakon izbora.

U pitanju su sve eksplicitniji prijedlozi za preusmjeravanje SDP-a ulijevo, tamo gdje su se socijaldemokrati nalazili prije dvadesetak godina, kada su predvođeni Ivicom Račanom započeli put prema vlasti. SDP se iznova mora okrenuti radnicima i zaposlenima, brinuti o siromašnima i osigurati kvalitetno i besplatno obrazovanje mladima; jednoglasno će reći Zlatko Komadina, Antun Vujić, Tonino Picula ili Davorko Vidović. Svi redom Milanovićevi oponenti, iako međusobno složni kao rogovi u vreći.

Sada se pojavio i Gvozden Flego, koji je napisao Socijaldemokratski manifest u kojem predlaže zaokret ulijevo u odnosu na dosadašnju politiku SDP-a. Simptomatično je to da Flego formalno nije u SDP-u (nego je kao izvanstranački kandidat ušao u Sabor iz njihove kvote), a opet, on je jedini ljevičar koji se zasad usudio napisati formalni prijedlog nove političke doktrine SDP-a.

“Flegin manifest” naišao je na zid šutnje Milanovića i većine članova SDP-ova vodstva. Iako je to nepotrebno jer se u većini slučaeva radi o općenitim prijedlozima koji su na liniji europske socijaldemokracije. Tko može biti protiv široke zdravstvene zaštite, reforme lokalne samouprave ili otvaranja novih radnih mjesta? Kada bi se pogledao famozni Plan 21, Flegin dokument izgledao bi poput skraćene verzije obećanja s kojima je prije četiri godine Kukuriku koalicija došla na vlast.

Ali animoziteti unutar SDP-a su tako jaki da nema izgleda za prihvaćanje ideja koje stižu s druge strane. A Flego i Milanović možda jesu pripadnici iste političke opcije, ali sasvim sigurno nisu na istoj strani.

Baš kao što je Karamarko čekao izborni poraz Jadranke Kosor kako bi preuzeo HDZ, Milanovićevi protivnici znaju da će moći preuzeti SDP isključivo u slučaju poraza Kukuriku koalicije. U tom slučaju lijevo krilo SDP-a značajno će dobiti na utjecaju i možda naposlijetku preuzeti stranku. Iako je pitanje što će u slučaju izbornog poraza ostati od Socijaldemokratske partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:32