KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

Bitka na ljevici za IDS, najvažniju nagradu uoči izbora

IDS je u poziciji da može birati jer ih SDP jako treba, a Josipović ih jako želi
 Goran Sebelić/CROPIX

S predstavnicima HDZ-a nisam se susretao, ali načelno govoreći, nikad ne bih dozvolio, iz odgovornosti prema našim građanima, da zbog osobnih svjetonazorskih razlika građani ispaštaju - odgovorit će Boris Miletić, predsjednik Istarskog demokratskog sabora, u intervjuu u Novom listu na pitanje sastaje li se s predstavnicima HDZ-a.

Prilično dvosmislen odgovor, reklo bi se, s obzirom na to da se iz HDZ-a diskretno puštaju probni baloni kako su spremni surađivati s glavnom regionalnom strankom u državi. Što je poziv vodstvu IDS-a da napuste Kukuriku koaliciju, uz nagradu, a to je sudjelovanje u budućoj vlasti pod vodstvom Tomislava Karamarka.

Iako zvuči primamljivo, ovakav scenarij za sada je nerealan. IDS svoj politički status temelji na svjetonazoru koji je dijametralno drukčiji nego HDZ-ov, od odnosa prema antifašizmu i nacionalnim manjinama do zalaganja za najširu moguću regionalnu autonomiju. Koliko god treba surađivati sa zagovornicima različitih svjetonazora, u izbornom razdoblju bi bilo kakvo otvoreno približavanje Karamarkovoj stranci potpuno kompromitiralo IDS. Zato je Miletićeva spremnost na suradnju s HDZ-om zapravo poruka Zoranu Milanoviću da će, želi li zadržati IDS u Kukuriku koaliciji, morati ponuditi maksimalne koncesije.

A to je garancija osiguravanja široke regionalne autonomije za Istru, što u onom najvažnijem, materijalnom smislu, znači prepuštanje IDS-u da raspolaže tamošnjim pomorskim dobrom i zemljištem. Legitimna ucjena, ali ipak ucjena.

Slabo pomaže to što u SDP-u uvjeravaju kako ni jedna prijašnja Vlada nije investirala u Istru poput Milanovićeve - poput velikih komunalnih projekata u Poreču i početka gradnje nove moderne Opće bolnice u Puli.

Recentna ispitivanja javnog mnijenja sugeriraju da bi idući parlamentarni izbori mogli biti izrazito izjednačeni pod uvjetom da vladajuća koalicija okupi sve relevantne stranke centra i ljevice, osim ORaH-a i Ive Josipovića, koji su ionako u svađi s Milanovićem. Upravo je 8. izborna jedinica bastion ljevice, ali uz uvjet zajedničkog nastupa. Samo što je to na sve duljem štapu jer su u IDS-u odlučili kalkulirati do samog kraja. Ionako mogu birati hoće li nastupiti samostalno ili u Kukuriku savezu, ili čak s Josipovićem i par malih strančica. Kako god završili parlamentarni izbori, IDS neće proći loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:13