PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR JUTARNJEG Tko je sposobniji? Zmajlović ili čelnik Tompojevaca

 Dragan Matić / CROPIX

Nisam mogao živjeti s tim da sudjelujem u razvoju okolnih općina, a da se kod nas ništa ne događa i još se potkrada”, pojasnit će osobne motive zašto se počeo baviti politikom Tomislav Panenić, 42-godišnji načelnik Općine Tompojevci u Slavoniji.

On je zahvaljujući europskim fondovima u kratkom vremenu za 1500 stanovnika Tompojevaca osigurao javnu LED rasvjetu vrijednu tri milijuna kuna, projekt navodnjavanja vrijedan milijun kuna, kao i bežični internet za kućanstva.

U koliko-toliko normalnim državama političari poput Panenića ne privlače posebnu pažnju. Prema definiciji, “politika je kolektivna djelatnost koja smjera donošenju odluke o rješenju problema i izvršenju te odluke koja je obvezna za sve članove zajednice”, i što je na lokalnoj razini važnije nego mještanima osigurati rasvjetu, poljoprivrednicima normalne uvjete rada, a svima kvalitetan internet. Plus što se lokalna mladež opet može okupljati u tamošnjem omladinskom domu, koji je bio zatvoren jer je prijašnji HDZ-ov općinski načelnik napravio dug po lokalnim krčmama i birtijama pa su vjerovnici blokirali općinski račun.

OK, Tompojevci su selo s nekih tisuću i petsto duša i organizacijski gledano, sigurno jednostavniji za upravljanje nego obližnji Vukovar i Ilok, a kamoli Zagreb ili Split.

Tomislav Panenić nedavno je pristupio projektu Most nezavisnih lista, koji predvodi Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića.

U Metkoviću je Petrov zatekao dug od 17,6 milijuna kuna, koliko iznosi i gradski proračun za cijelu godinu. Za sedam mjeseci dug je smanjen za čak 6,4 milijuna kuna, odnosno 35 posto, i to tako što je Petrov sebi srezao plaću na zakonski minimalni iznos od 3600 kuna. Plaće su smanjene i cijeloj gradskoj administraciji i ustanovama.

Slične odluke donijeli su gradonačelnici Omiša, Vrgorca i nekih manjih mjesta. I uglavnom nailaze na pdsmijeh i omalovažavanje. Građanima se politika jednostavno gadi i - uz pomoć interneta i društvenih mreža - spremni su promptno ismijati svaku inicijativu, čak i ako u sebi sadrži klicu nečega pozitivnog.

Samo što svatko može pokušati pronaći odgovor na pitanje: po čemu je Mihael Zmajlović kompetentniji od Tomislava Panenića, a Gordan Jadroković od Bože Petrova?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:49