SVJETSKI MEDIJI O UHIĆENJU

'Sanadera desničarska vlada iskorištava da pokaže stvarnu borbu protiv korupcije'

Zagreb, 010709.Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka. Dr. Ivo Sanader danas je na izvanrednoj press konferencijidao ostavku na mjesto premijera i svih stranackih duznosti u HDZ-u. Sanader je potvrdio da ce njegovu funkciju u Vladi i stranci preuzeti Jadranka Kosor, dosadasnja potpredsjednica Vlade. Na slici: Ivo Sanader izlazi iz zgrade Vlade nakon sto je na press konferenciji najavio svoj odlazak iz politickog zivota.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Financial Times je vijest o uhićenju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera prokomentirao kao čin desničarke vlade kojim želi pokazati kako se zaista bore protiv korupacije. prema njima, sadašnja vlada želi iskoristiti njegovo suđenje kako bi pokazali istinsku borbu protiv korupcije. Napominju kako je USKOK slučaj protiv Sanadera gradio čak 17 mjeseci, od njegovog odlaska s mjesta premijera kada ga je naslijedila Jadranka Kosor, političarka koja se zarekla da neće tolerirati korupciju te je 'počistila kuću'.

Press Association kaže kako je uhićenje došlo zbog dobre suradnje između hrvatske, austrijske i njemačke policije. Napominju kako je Sanader najviši hrvatski političar koji je ikada uhićen, a isto prenosi i britanski BBC . Za američki CNN bivši hrvatski premijer je popularan političar koji je naslijedio Tuđmanov HDZ, na što se naslanja i The Economist pohvalivši Sanadera da je tu stranku pretvorio europsku demokršćansku stranku stranku na putu za EU.

Međutim, novinar The Economista podsjeća kako je prije tri tjedna pisao o spekulacijama koje su kružile zagrebačkim ulicama kako će uskoro uhititi bivšeg premijera. Novinar se čudi zašto je Mandatno-imunitetnom povjerenstvu toliko trebalo da mu skinu imunitet s obzirom da su novinaru kolege objasnile kako se to može napraviti u pola dana. Vjeruje kako mu je krajnji cilj bilo sveučilište Columbia.

Navode i kako je Sanader upleten je u mnoge slučajeve, među kojima ističu Hypo banku, kada je Miroslavu Kutli sredio kredit od 4 milijuna njemačkih maraka, za što je sebi uzeo proviziju od 800 tisuća eura.

Sanaderevo uhićenje hit vijest u Srbiji i BiH

Uhićenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i istraga koja se vodi protiv njega vijesti su o kojima u subotu opširno pišu dnevni listovi u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

" Politika" prenosi da je Sanader uhićen u petak na temelju međunarodne tjeralice, u blizini naplatnih kućica kod tunela na autocesti. Dodaje se kako prilikom uhićenja nije pružao otpor te da je u automobilu bio i njegov brat Miroslav, koji inače živi u austrijskom gradu Innsbrucku.

"Blic" izvještava da je austrijska policija telefonom obavijestila policiju Hrvatske da je u salzburškoj regiji uhitila bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera te da je to potvrdio glasnogovornik MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec. Istražni sudac suda u Salzburgu odredio je Sanaderu jednomjesečni pritvor, a isto donose i " Večernje novosti".

Dnevnik " Danas" prenosi da je policija na hrvatskim granicama u petak bila u stanju pripravnosti zbog mogućeg povratka u zemlju Sanadera za kojim je u četvrtak raspisana međunarodna tjeralica.

" Dnevni avaz" prenosi kronologiju zbivanja oko bivšeg premijera u protekla dva dana. Pozivajući se u na hrvatske medije pišu i o Sanaderovoj povezanosti s uhićenim Robertom Ježićem opisujući vlasnika " Novog lista" kao jednu od bitnih poluga vlasti nekadašnjeg premijera.

"Ma kakav ishod (pravosudnog) procesa bio, Sanader će ostati upisan u povijesti kao prvi hrvatski ali i regionalni premijer za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i koji se tijekom 24-satnog izbivanja iz zemlje kvalificirao u regionalnim i svjetskim medijima kao bjegunac od zakona", piše "Avaz".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 11:48