DO TRI I POL GODINE U PRITVORU

Sanaderu bijeg oduzima pravo da se brani sa slobode

Pojavi li se neki novi predmet, nova istraga ili postupak, o pritvoru odlučuju i novi suci
Zagreb, 221010.Sabor, Markov trg.Redovita sjednica Sabora.Novi zastupnik Ivo Sanader dolazi u sabor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Činjenica da je uhapšen u bijegu, Ivi Sanaderu otežava mogućnost da tijekom istrage, a potom i suđenja, izađe iz pritvora i brani se sa slobode, smatraju hrvatski odvjetnici. Ivo Sanader zbog toga bi mogao, i bez sudske odluke o krivnji, u pritvoru biti do čak, tri i pol godine.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

U sadašnjoj odluci o tridesetodnevnom pritvoru Ive Sanadera navode se dva razloga - opasnost od bijega i mogućnost utjecaja na svjedoke. Nakon što se ispitaju svi svjedoci bitni za postupak protiv Sanadera, on bi mogao, kao i mnogi nedavno pritvoreni menadžeri, biti pušten da se brani sa slobode. Kada se odlučuje o ukidanju pritvora, obično se tvrdi da osumnjičena ili optužena osoba neće pobjeći, no to je teško tvrditi u slučaju bivšeg premijera jer je uhićen upravo u bijegu.

INFOGRAFIKA Sanader će u Remetincu biti sam na ženskom odjelu

Tijekom kontrole na autocesti. Nije sam otišao u policiju i nije se predao, pa će teško biti uvjeriti hrvatske suce koji će odlučivati o njegovu pritvoru da mu se može vjerovati i pustiti ga da se brani sa slobode.

Budući da tijekom istrage, do podizanja optužnice, može biti u pritvoru godinu dana a potom, tijekom suđenja, sljedeće dvije godine, to bi u Sanaderovu slučaju boravak u pritvoru, ako se do tada ne završi sudski postupak, mogao trajati punih tri i pol godina.

Konačna odluka

Međutim, pojavi li se neki novi predmet, nova istraga i novi sudski postupak protiv Sanadera, tada novi suci odlučuju o njegovu pritvoru.

Dosudi li mu sud u prvostupanjskom postupku, pak, kaznu veću od pet godina zatvora, tada automatski ide u zatvor, odakle podnosi žalbu i čeka konačnu sudsku odluku.

Prema svemu sudeći, iz zatvora odlazi tek kada odradi dug društvu ili dokaže da je nevin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:28