KAMO NA IZLET

Zimsko lice prirode: ove nacionalne parkove i parkove prirode možete posjetiti i kad je hladno

Najhladnije godišnje doba u neke je parkove donijela i ograničenja, pa smo provjerili što obići, a za što pričekati proljeće

Nacionalni park Krka pod pokrivacem snijega i leda

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

NP PLITVIČKA JEZERA
Radno vrijeme: od 8 do 15 sati, prodaja ulaznica do 13 sati
Cijena ulaznice do 31. ožujka: 10 odrasli, 4,50 € djeca od 7 do 18 godina, djeca di 7 godina gratis

image

Plitvička jezera u zimskom ruhu, Veliki slap i Sastavci

Ognjen Borčić/Np Plitvička Jezera

Najpopularniji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park zimi je posebno čaroban, pogotovo kad je prekriven snijegom, a njegove slapove i jezera okuje led. Međutim, prilikom posjeta treba biti oprezan jer su pješačke staze u parku relativno uske i prolaze neravnim terenom, stoga je zabranjeno udaljavanje s označenih staza, a dio staza je i zatvoren za posjetitelje. Gostima je dostupno nekoliko organiziranih obilazaka i programa.

image

Plitvička jezera u zimskom ruhu, slapovi Milke Trnine

Ognjen Borčić/Np Plitvička Jezera

U zimskim uvjetima obavezna je prikladna i primjerena zimska (topla) obuća i odjeća, uz napomenu opreznog kretanja isključivo propisanim, uređenim i označenim pješačkim stazama i šetnicama.

image

NP Plitvička jezera

Josko Supic/Cropix/Cropix

U parku i zimi prometuju električni brodovi na jezeru Kozjak i panoramski vlakovi za prijevoz posjetitelja, a za vožnju vrijede kupljene ulaznice za park.
image

NP Plitvička jezera

Josko Supic/Cropix/Cropix


NP KRKA
Cijena ulaznice: 6,64 € odrasli (kopneni lokaliteti u siječnju i veljači)
image

Skradinski buk, NP Krka

Ilija Kordić/Np Krka

Svježi zrak, umirujuća blizina vode, aktivno provedeno vrijeme i neposredan doživljaj živog svijeta oko nas savršeni su razlozi za posjet ovom parku, koji je zimi posebno magičan jer rijeka Krka obiluje vodom koja se prelijeva preko njezinih sedrenih slapova. Svi posjetiteljski sadržaji, osim izleta brodom i prijevoza autobusom, dostupni su i u zimskim mjesecima, no preporučuje se slojevita odjeća i kvalitetna obuća te je nužno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera prilikom obilaska parka.
image

NP Krka zimi

Ilija Kordić/Np Krka

Posjetiteljima Nacionalnog parka Krka na raspolaganju su 22 poučno-pješačke staze, 14 biciklističkih ruta i brojni vidikovci s kojih se pruža zadivljujući pogled na slapove i rijeku, izuzetnu vegetaciju, geomorfološke oblike stijena.
image

Visovac u NP Krka u zimskim mjesecima

Ilija Kordić/Np Krka

Možete obići Skradinski buk, najpoznatiji i najposjećeniji slap na Krki, do kojeg se može doći poučno-pješačkom stazom na kojoj preko postavljenih edukativnih tabli možete otkriti brojne zanimljivosti ovog područja. Tu je i staza Stinice - Roški slap - Oziđana peć, čarobni otok Visovac i manastir Krka... Predivna kombinacija uživanja u prirodi i upoznavanja kulture i arhitekture. Ako poželite obići manastir i Visovac, u zimskim mjesecima potrebno se prethodno najaviti franjevcima i monasima.

NP RISNJAK
Cijena ulaznice: 5,97 € odrasli

image

NP Risnjak zimi, staza Leska

Mario Jurina/NP Risnjak

Ovaj prekrasni planinski nacionalni park nedavno je upozorio da se na područje Bijelih i Samarskih stijena ne ide do proljeća zbog povećanog broja nesreća. Planinske staze preporučuju obilaziti samo iskusnim planinarima s potrebnom opremom (krplje, dereze, cepin), dok ostale upućuju na lakše staze i obiteljske aktivnosti na snijegu.
image

NP Risnjak zimi

Mario Jurina/NP Risnjak

“Staze prema vrhovima Risnjaka i Snježnika ne preporučujemo zbog dubokog snijega i snježnih zapuha te se bez dobre opreme, kondicije i planinarskog iskustva u ovakvim uvjetima nikako ne bi trebalo upuštati u ovu avanturu. Zimi preporučujemo obilazak poučne staze Leska, koja je kružna i duga 4,2 kilometra," naveli su lani u ovo doba.
image

NP Risnjak zimi, izvor Kupe

Mario Jurina/NP Risnjak


PP VRANSKO JEZERO
Cijena ulaznice: 3,98 € osnovna ulaznica
image

PP Vransko jezero zimi

Iva Rogić/PP Vransko Jezero

U zimskim mjesecima čitavo je područje Parka prirode Vransko jezero otvoreno za posjećivanje. Glavne atrakcije su Ornitološki rezervat Crkvine sa 600 m dugom poučnom stazom i edukativnim tablama o svijetu ptica, vidikovac Kamenjak koji nudi prekrasan pogled na cijelo jezero, kornatski arhipelag uz prekrasne zalaske sunca i pitoreskna lučica Prosika, omiljena lokacija sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode.
image

PP Vransko jezero zimi

Iva Rogić/PP Vransko Jezero

Što se tiče aktivnosti, u zimskom periodu posjetitelji mogu istražiti prirodu biciklom na više od 50 km dugim panoramskim stazama oko jezera, što iziskuje dobru kondiciju, jer je staza zahtjevna. Šetnja kružnom planinarsko/pješačkom stazom kroz kanjone Mernjača i Orlja draga prava je oaza za sve ljubitelje prirode, a sportski ribolov omiljena je rekreacija za ribiče.
image

PP Vransko jezero zimi

Iva Rogić/Pp Vransko Jezero

U zimskom razdoblju nije moguć najam kajaka, bicikala i vožnja električnim vlakom, a zbog epidemioloških mjera ne radi konoba na vidikovcu Kamenjak. No, posjetitelji se u zimskom periodu mogu slobodno kretati u Parku prirode i posjetiti ga kad god žele. Mogu šetati po 600 m dugoj poučnoj stazi “Ptice Vranskog jezera” u ornitološkom rezervatu Crkvine. Moguće je posjetiti vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža predivan pogled na cijelo jezero, kornatski arhipelag i nezaboravan doživljaj prekrasnoga zalaska sunca. Šetnja kružnom planinarsko/ pješačkom stazom kroz kanjone Mernjača i Orlja draga prava su oaza za sve ljubitelje prirode.

PP LONJSKO POLJE
Cijena ulaznice: 2,60€ osnovna ulaznica
image

PP Lonjsko polje zimi

Hrvatski Fotosavez/Pp Lonjsko Polje

Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Atraktivan je zbog svoje posebnosti, prirodnog plavljenja šuma i polja, koje su najčešće tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.
image

PP Lonjsko polje zimi

Pp Lonjsko Polje Zimi/

Iako najveći broj posjetitelja u Park dolazi tijekom proljeća, ljeta i jeseni, on svojom ljepotom oduševljava i zimi. Tijekom cijele godine u ponudi su šetnice, usluge najma bicikla ili neki od edukativnih programa. U parku za zimski posjet preporučuju šetnju Koščevom stazom u Repušnici, Stazom Posavaca u Čigoču ili Stazom graničara u Krapju. Posjetitelji s djecom mogu iskoristiti trenutni snijeg za sanjkanje, a na raspolaganju su im i roštilji na odmaralištu Jame i kod prijamnog centra Repušnica. Vodiči u parku će uputiti posjetitelje i ispričati im priče o posavskom konju, graditeljskoj baštini i rodama - čiji se povratak nestrpljivo iščekuje.

PP KOPAČKI RIT
Radno vrijeme prijemnog centra: 8-16 sati
Cijena ulaznice:
1,30 € (osnovna), djeca do 4 godine besplatno

image

Kopački rit zimi

Hrvoje Hlaj/Pp Kopački Rit

Kopački rit poplavno je područje koje se nalazi u trokutu koji čine rijeke Dunav i Drava te, ovisno o vodostaju tih rijeka, neprestano mijenja svoj izgled i u svako godišnje doba ima svoje posebnosti. Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz, Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti.
image

Kopački rit zimi

Pp Kopački Rit/

S hladnijim danima mnoga su jata ptica došla na zimovanje u Kopački rit gdje, unatoč zimi, još uvijek nalaze dovoljno hrane. Tako se mogu vidjeti jata divljih gusaka, patki, ronci, kormorani... Iz sjevernijih krajeva dolaze i jata čaplji, a neke vrste čaplji opet odlaze na jug. Simbol parka - orao štekavac - boravi tu tijekom cijele godine i može ga se vidjeti kako sjedi na visokim suhim granama u potrazi za plijenom.
Tijekom zimskih mjeseci u parku prirode Kopački rit moguća je šetnja drvenom šetnicom, posjet multimedijskoj galeriji te izlet turističkim vlakićem. Aktivnosti i obilasci koji nisu dostupni u ovo doba godine se prvenstveno odnose na izlete po vodi jer oni ovise o vremenskim uvjetima. Zbog povremeno izrazito niskih temperatura takva se vrsta izleta ne preporučuje. Posjetiteljima vodstvo Parka preporuča zimsku šetnju Šetnicom bijelog lopoča, posjet galeriji i izlet turističkim vlakićem.

NP SJEVERNI VELEBIT
Park je zatvoren, ulaznice se ne naplaćuju, posjet na vlastitu odgovornost

Sezona posjećivanja ovog prekrasnog planinskog nacionalnog parka ovisi isključivo o snijegu i njegovu zadržavanju na planini i pristupnim cestama. Stoga se posjet planinskim stazama trenutno ne preporučuje, a najbolje je pratiti prognozu i uvjete u samom parku na službenim stranicama, te na njihovoj Facebook stranici.

- Zbog zimskih vremenskih uvjeta, Park posjećujete na vlastitu odgovornost!

Zimska oprema kako za vozila, tako i osobna (gojzerice, topla zimska odjeća), je obavezna. Cesta prema ulazu Babić Siča i Zavižanu nije čišćena i nije prohodna za mala osobna vozila, te je prohodna samo za terenska vozila sa zimskom opremom. Vrijeme je u ovom periodu iznimno nestabilno i divan sunčan dan se u trenu može pretvoriti u snježnu mećavu.

Molimo da uvažite naše upozorenje i time spriječite dovođenje u opasnost kako Vaših života tako i osoba koje su dužne u slučaju nesreće intervenirati i spašavati Vas," napisali su prije nekoliko dana na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:47