ZIMSKE RADOSTI

Pred nama je prvi pravi snježni vikend! Imamo vodič za najbolja sanjkališta u Gorskom kotaru

Danas pada gusti snijeg, prema prognozi će i sutra, pa se u goranskim gradovima nadaju da će do vikenda uspjeti urediti sve staze

Mrkopalj

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Nakon toplog početka godine, mnogi su s oduševljenjem dočekali zahlađenje i prvi ovogodišnji snijeg koji je pao u gorskom dijelu Hrvatske. Kontaktirali smo stoga desetak turističkih ureda na području Gorskog kotara i saznali kakvi su uvjeti na sanjkalištima i ima li dovoljno snijega za obiteljski vikend izlet. Skijališta i pokretne trake na sanjkalištima zasad ne rade, no u brojnim mjestima ima dovoljno snijega za spuštanje, grudanje, izradu snjegovića... Danas, u četvrtak, snijeg je ponovo pao, padaline se očekuju i sutra, pa bi za vikend mogli biti idealni uvjeti za zimske radosti. Svakako prije polaska provjerite prognozu, visine snijega i uvjete na meteo.hr, te aktualne podatke na stanicama sanjkališta i turističkih ureda koje navodimo u nastavku.

MRKOPALJ

Skijalište Čelimbaša još nije otvoreno, kao ni pokretna traka za sanjkaše, ali na livadi je dovoljno snijega za sanjkanje, grudanje, pravljenje snjegovića i lijepi obiteljski izlet, doznajemo u turističkoj zajednici. Da bi pokretna traka, koja sanjkaše nakon spusta vraća na vrh staze, proradila potrebno je 40-50 centimetara kvalitetnog snijega, a toliko je potrebno i za puštanje skijališta u funkciju prema svim sigurnosnim uvjetima. do kraja tjedna očekuje se još snijega tako da je Mrkopalj odlična destinacija za snježni izlet. Uz Čelimbašu se nalazi i Kućica, ugostiteljski objekt u kojem se može ugrijati, te pojesti i popiti nešto nakon sanjkanja. Sve informacije o stanju na stazama pratite na ovoj stranici.

image
Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

BEGOVO RAZDOLJE

Najviše naselje u Hrvatskoj, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1078 metara, nema sanjkalište u samom mjestu, ali se ono nalazi oko sedam kilometara od mjesta prema šumi. Ta se lokacija zove Vrbovska poljana, nalazi se na 1200 metara nadmorske visine, i uvijek je mjesto s najviše snijega u Gorskom kotaru.

GORSKI PARK KUPJAK

Mali raj zimskih aktivnosti nalazi se u mjestu Kupjak, gdje postoji padina za sanjkanje duga oko 150 metara, s pokretnom trakom, ugostiteljkim kućicama i lounge zonom za uživanje na snijegu. U ovom trenutku snijega nema dovoljno za otvaranje sanjkališta, čeka se petak i najavljeni novi snijeg kad će biti donesena odluka hoće li sanjkalište biti otvoreno za vikend. Nakon što se sanjkalište uredi i otvori radit će od 10 do 16 sati, dnevna karta za odrasle stajat će 11 eura, za djecu od 4-12 godina 8 eura, a dnevni najam sanjki 5 eura. Informacije o stanju na sanjkalištu mogu se vidjeti na službenoj stranici.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

FUŽINE

Na području Plase, na sanjkalištu Vrata, zasad nema uvjeta za sanjkanje, što bi se moglo promijeniti do vikenda ako padne najavljeni snijeg, rekli su nam u turističkom uredu. Za uređenje glavne staze potrebno je tridesetak centimetara snijega, no na raznim brežuljcima i padinama u gradu ljudi već sanjkaju i koriste snježni pokrivač. Sanjkalište se ne naplaćuje, a izlet se može nadopuniti posjetom špilji Vrelo je koja je otvorena. Aktualne informacije o snježnom prekrivaču i stanju staze pratite ovdje.

DELNICE

Sanjkalište u Planinskom Centru Petehovac otvorenog je tipa i ne naplaćuje se jer nema pokretne trake, pa čim padne dovoljno snijega sezona počinje. Na stazi dugoj dvestotinjak metara trenutačno se postojeći snijeg miješa s kišom i nema uvjeta za sanjkanje, no do vikenda bi ga moglo pasti dovoljno. Aktualne informacije bit će objavljene na Facebooku, kažu u turističkom uredu. U Delnicama je otvoreno i klizalište pa izlet možete upotpuniti plesom na ledu.

VRBOVSKO

Snijega ima, ali još ne dovoljno da se počne pripremati staza, saznajemo na sanjkalištu Vrbovsko-Vujnovići koje se nalazi uz restoran Kamačnik i bajkoviti kanjon istog imena. Temperature su u padu i nadaju se da će već ovog vikenda otvoriti. Sama staza duga je oko 200 metara, a ove je godine proširena i izravnata pa bi trebala biti idealna za spuštanje sanjkama. Za okrepu nakon zimskim radosti, otvoren je Restoran Kamačnik s bogatom ponudom hrane i pića. Aktualne informacije o visini snijega i stanju staze provjerite na ovoj stranici.

LOKVE

I u Lokvama s nestrpljenjem čekaju snijeg koji bi trebao pasti obih dana, trenutno ga je malo i jako je mokar. Hrvatski sanjkaški centar Jezero ponosi se da je jedino sanjkalište u Hrvatskoj s pogledom na jezero i Nacionalni park, a kad ima snijega sanjkalište se uređuje svaki dan za dnevno sanjkanje, a noćno sanjkanje uz rasvjetu organizirano je subotom od 17 do 20 sati. Dužina staze je 596 metara, a visinska razlika 66 metara, Pokretne trake nema, pa tako ni naplate korištenja sanjkališta. Aktualne informacije o otvaranju sanjkališta potražite na Facebook stranici.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

OSTALO

U Gorskom kotaru moguće je sanjkati i u Ravnoj gori na dvije lokacije, kod bistroa Breza i pansiona Bijela ruža. U sklopu Ski centra Rudnik u Čabru uređene su staze za skijanje i nordijsko skijanje, a pored Apartmana Jurković postoji i padina koja funkcionira kao neformalno sanjkalište. Na obje lokacije još se čeka da padne dovoljno snijega kako bi otvorili sezonu sanjkanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:23