AKTIVNI ODMOR

Imamo devet ideja za prekrasne izlete biciklom! Evo što vam sve treba i kako se pripremiti

Strastveni biciklisti Gradimir Picek i Robert Rigo otkrili su nam tajne ugodnije i uspješnije vožnje, te predložili detaljne rute
 Depositphotos_/

”Bicikl je idealno prijevozno sredstvo za izlete. Kao i kod hodanja, vidiš sve oko sebe, staješ gdje želiš, imaš slobodu ići tempom koji ti odgovara... Ali kad hodaš, spor si, ne možeš proći ni približno toliko kilometara koliko možeš biciklom. Automobil da i ne spominjemo, iz njega ne vidimo sve kraj čega prolazimo, nema fizičke aktivnosti, uživanje počinje zapravo tek kad stignemo na odredište. Zato - bicikl.”

Objašnjavaju mi to s entuzijastičnim osmjesima Gradimir Picek i Robert Rigo, moji vodiči u avanturi radnog naziva “biciklistički izleti za svakoga”. Za obične ljude, za nebicikliste, za one koji koriste ovo prijevozno sredstvo samo za manje kilometara po gradu i nikad se nisu odvažili krenuti na neku dužu turu.

image

Gradimir Picek i Robert Rigo

Lana Mindoljević/

Kako sam i sama jedna od njih, a pritom nisam sjela na bicikl od prošle jeseni, pomalo sam zabrinuto krenula na izlet od više desetaka kilometara koji smo nazvali “biciklom na kremšnite”, od Novog Zagreba do Samobora. Sve brige brišu mi Robert i Gradimir svojim optimizmom, opuštenošću i dobrim raspoloženjem. Prelazimo most i krećemo lagano uz dio savskog nasipa od Jadranskog mosta prema Jankomirskom. Prekrasna podloga, nigdje nikoga, tek pokoji šetač. S lijeve strane vidimo Arenu, pa Lučko, s desne mašemo Jarunu i Prečkom... Nastavljamo prema Podsusedskom mostu, dolazimo do općine Sveta Nedelja, skrećemo nakratko s rute kako bismo obišli jezero Orešje, pa nastavljamo prema Samoboru. Dio puta pod kotačima su super uređene biciklističke staze, tek manji dio vozimo po (neprometnoj) cesti, a u Samobor ulazimo po prekrasnoj šetnici uz potok Gradna. Uz cijeli put stajemo kad nam se staje, fotografiramo, divimo se okolini.

image
/Robert Rigo

Bez ijedne krize i bez osjetnijeg fizičkog i psihičkog umora silazim s bicikla na glavnom samoborskom trgu i oduševljeno kliknem: “Pa ja sam stvarno došla biciklom do Samobora!”. Nakon kave i kremšnite za energiju, vraćamo se prema Zagrebu, a put kao da mi je još lakši i brže prolazi nego na dolasku. U danu sam biciklirala 55 kilometara, ugodnih, ravnih i po lijepoj podlozi.

Robert i Gradimir bili su u pravu. Osoba prosječne kondicije, koja nije baš stalno vezana uz stolac i kauč, može odvoziti duže relacije. Pogotovo oni koji i inače voze bicikl, ali su se ograničili na kratke gradske dionice.

image
Depositphotos /

Na izletu punom svježeg zraka, smijeha i dobrog društva bolje upoznajem svoje vodiče. Robert Rigo strastveni je biciklist od 1996., kad kupuje svoj prvi brdski bicikl i otkriva čari i ljepote vožnje kroz prirodu i ruralne prostore Hrvatske. Nedugo nakon toga palo mu je na pamet kako bi bilo dobro pokrenuti web stranicu i na njoj objavljivati rute koje je odvozio, pa je tako 2001. rođen web Pedala.hr. Danas na domeni blog.bicikli.hr objavljuje informacije o izletima i savjeta za bicikliste, a posebno se specijalizirao u razvoju i izgradnji biciklističkih mreža namijenjenih svim vrstama biciklista. Kroz glavu, papire i pedale prošlo mu je mnoštvo projekata za turističke zajednice, poput TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Karlovačke županije, TZ Zagrebačke županije...

Gradimir Picek je biciklistički trener, vodič i biciklist. Za sebe kaže da je od malena vezan uz bicikl kao igru i sredstvo samostalnog prijevoza. Bicikliranje vidi kao priliku za trening, uvijek dostupan sport koji ne ovisi o dvoranama ili rezerviranim terminima.

- Dojmove uživancije želim prenijeti što širem krugu ljudi svih godišta. Nedjeljom vodim slobodne rekreativne treninge za sada samo za cestovne bicikle. Jednom godišnje organiziram i vodim petotjedni program pod nazivom ‘S kauča na Sljeme’ za sve ljude dobre biciklističke volje koji imaju bicikl i htjeli bi s njim napraviti nešto više, ali nemaju s kime ili ne znaju kako. Rado prenosim iskustva, znanja, rute. Kad se nađe vremena, odvozim nešto i za sebe. Uz biciklizam fotografiram i do sada sam se bavio IT-jem - ispričao nam je o sebi Gradimir. Jedan od njegovih projekata, “S kauča na Sljeme”, program treninga i priprema koji u pet tjedana priprema zainteresirane za uspon biciklom na vrh Medvednice. Namijenjen je punoljetnim, zdravim i aktivnim osobama svih godišta. Potrebno je imati svoj bicikl, obavezna je i kaciga, a najviše od svega volja za pomicanjem granica. Iz tjedna u tjedan prolaze se različite rute u Zagrebu i okolici, uči se o vožnji i održavanju bicikla, a finale svega je prvi uspješni uspon na vrh zagrebačke gore. Cilj akcije je, objašnjava Gradimir, promicanje kretanja, bavljenja biciklizmom i zdravog načina života, a polaznici se u Facebook grupi međusobno bodre i razmjenjuju iskustva. 

PRIJEDLOG RUTA:

Od 25 do 125 kilometara: devet ideja i detaljnih ruta za zabavne biciklističke izlete

LAGANO

Otočac - dolinom Gacke

Mjesto polaska: Otočac

Mjesto završetka: Otočac

Dužina: 40 km - lagano, za svakog rekreativca

Vrijeme vožnje: 2 sata

Ukupni uspon: 250 m

Podloga: Asfalt 100%

Zanimljivosti uz rutu: Majerovo vrilo, Gacka, stari aerodrom

Mjesto za pauzu: pizzeria Ruspante (35 km) ili Bistro Ribič - nalazi se 1 km od Otočca (na početku te rute prolazimo pored Bistroa i ostaje nam s desne strane. Nakon završetka rute lako se dođe do tamo.

image
/Robert Rigo

Opis:

Rijeka Gacka glavni je motiv ove rute. Od početka, nakon prvog prelaska mosta, pratimo njen tok sve do Vrela Gacke, na 19 km Tonkovićevo vrilo, te na 23 km Majerovo vrilo (treća slika). Odmah pored Majerovog vrila nalazi se Pizzeria Ruspante, gdje je moguće napraviti pauzu pa čak i nešto fino pojesti. Preporuka - rezervirati! Na 35. kilometru nalazi se stari aerodrom, i s ceste se može vidjeti Douglas DC3, proizveden 1944., koji je sletio na ovaj aerodrom davne 1977.

image
/Robert Rigo

Obiteljsko bicikliranje u Međimurju

Mjesto polaska: Sveti Martin na Muri

Mjesto završetka: Sveti Martin na Muri

Dužina: 25 km

Vrijeme vožnje: 1-2 h

Ukupni uspon: 50 m

Podloga: Asfalt

Zanimljivosti uz rutu: Oldtimer muzej Šardi

Mjesto za pauzu: Mursko Središće

Opis:

Ova kratka tura okolicom Svetog Martina na Muri i Murskog Središća, pogodna je za obiteljsku vožnju. Međimurje je posebno pogodno za vožnju biciklom, jer je u dijelovima vrlo ravno i ima mnogo ugodnih prometnica. Ruta prolazi dijelom biciklističke rute R2 Murska.

Vinskom cestom i dolinom rijeke Kupe (Ozalj - Krašić - Mirkopolje - Goršćaki - Mahićno - Zorkovac)

Mjesto polaska: Ozalj

Mjesto završetka: Ozalj

Dužina: 37 km

Vrijeme vožnje: 2-3 h

Ukupni uspon: 250 m

Podloga: asfalt, makadam

Zanimljivosti uz rutu: Ruta prolazi područjem Ozaljsko-vivodinska vinska cesta, a na njoj ćete razgledati i Ozalj s prekrasnim starim gradom i munjarom, elektranom koja na obali Kupe radi bez prestanka više od sto godina.

Mjesto za pauzu: Zastati možete u Krašiću, hrvatskoj dolini kardinala

image
/Robert Rigo

Opis:

Na ovoj ruti uživat ćete u lijepim hrptenim cestama s pogledima na Žumberačko gorje i doline ispred njega. Ruta je na početku nešto teža, jer se treba savladati prva brda koja nas vode prema Krašiću, ali svaki trud se nagradi, pa tako i ovaj. Kada se popne na brda, otvaraju se predivni pogledi na okolicu, u vožnji će vas okruživati brojni vinogradi, a posebno je opuštajuća vožnja uz rijeku Kupu.

SREDNJE

Po brežuljcima okolice Vrbovca

Mjesto polaska: Vrbovec

Mjesto završetka: Vrbovec

Dužina: 45 km

Vrijeme vožnje: 2-3 h

Ukupni uspon: 300 m

Podloga: Asfalt + makadam (1,5 km)

Zanimljivosti uz rutu: Niz brežuljaka i grebena s predivnim pogledima na okolicu, prometnice s vrlo malo prometa, Vrbovec

Mjesto za pauzu: Preseka

image
/Robert Rigo

Opis:

Ova biciklistička ruta nalazi se u istočnom dijelu Zagrebačke županije, a do Vrbovca je iz Zagreba najjednostavnije stići vlakom, za što će vam trebati oko 45 minuta. Ruta prolazi nizom prometnica s vrlo malo vozila, okružena je poljima i šumama, i idealna je za vožnju u proljeće i jesen - u proljeće se mogu promatrati polja koja se pripremaju i obrađuju, u jesen kako se prikupljaju plodovi. Glavna atrakcija ove rute svakako je vožnja kroz predivni krajolik.

image
/Robert Rigo

Zapadnim Zagorjem i dolinom Sutle

Mjesto polaska: Kumrovec

Mjesto završetka: Kumrovec

Dužina: 40 km

Vrijeme vožnje: 2-3 h

Ukupni uspon: 300 m

Podloga: Asfalt

Zanimljivosti uz rutu: Staro selo Kumrovec, Galerija Augustinčić (Klanjec), Spomenik HR himni + Staza kroz krošnje Zelenjak, Tuheljske Toplice, Terme Tuhelj...

Mjesto za pauzu: Strmec Sutlanski ili Tuheljske Toplice

Opis:

Ruta prolazi mrežom biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije i uz brojna mjesta značajna za HR povijest. U ljetnim mjesecima izlet se može nadopuniti kupanjem u Termama Tuhelj, koje mogu biti i alternativna početna i završna točka ture. Ruta prolazi dolinom rijeke Sutle, kroz karakteristične doline, te prolazi preko dva zagorska brda, a na većini prometnica nema puno vozila.

Obiteljsko bicikliranje od Dugog Sela do Siska uz rijeku Savu

Mjesto polaska: Dugo Selo

Mjesto završetka: Sisak

Dužina: 53 km

Vrijeme vožnje: 3 h

Ukupni uspon: 40 m

Podloga: Asfalt + makadam

Zanimljivosti uz rutu: Vožnja uz rijeku Savu, vožnja skelom preko Save (Oborovo), Veleševec (ispijanje kave uz jezero u mjestu)

Mjesto za pauzu: Veleševec, Martinska Ves

image
/Robert Rigo

Opis:

Ova je ruta idealna za laganu biciklističku vožnju uz rijeku Savu, nema uspona, a ceste su s vrlo malo prometa. Ruta prolazi brojnim naseljima uza Savu. Mogu se vidjeti brojne tradicijske kuće izgrađene u drvu i kako se živi uz rijeku. Zanimljiva je vožnja skelom Oborovo, jednom od rijetkih preostalih skela na Savi. Skele su danas zamijenjena mostovima, poput onog u Martinskoj vesi, koji plijeni poglede svojim izgledom. Ruta povremeno prolazi makadamom koji je u odličnom stanju, a povratak iz Siska najjednostavniji je vlakom.

image
/Robert Rigo

TEŠKO

PŽ - Zlatna dolina

Mjesto polaska: Požega

Mjesto završetka: Požega

Dužina: 100 km

Vrijeme vožnje: 4-5 sati

Ukupni uspon: 1050 m

Podloga: Asfalt 100%

Zanimljivosti uz rutu:

Pogled na planine, kamenolom, stari grad, vinogradi...

Mjesto za pauzu: 35 km pored crkve u Velikoj nalaze se Velički bazeni Shhhuma, ili na 57. km u Kutjevu

Opis:

Na ovoj su ruti posebno čarobni pogledi na sve planine koje okužuju požešku Zlatnu dolinu, Papuk, Psunj, Požešku goru, Dilj i Krndiju. Na 35. kilometru, nakon uspona, iznad kamenoloma, ukazuje se stari Turski grad, a na 44. kilometru stari grad Kaptol. Otprilike na polovici rute stiže se u Kutjevo i otvaraju se pogledi na predivne vinograde koji se nalaze na 45,3° paraleli, istoj onoj na kojoj se nešto zapadnije prostiru svjetski poznata vinogradarska područja, kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Zastanite u Kutjevačkom podrumu, najstarijem u Hrvatskoj, a na početku ili na kraju ture razgledajte šarmantnu Požegu.

ZG - Sljeme

Mjesto polaska: Centar Zagreba - Trg hrvatskih velikana

Mjesto završetka: Centar Zagreba - Britanski trg

Dužina: 40 km - zahtjevno

Vrijeme vožnje: 2-3 sata, ovisno o fizičkoj kondiciji

Ukupni uspon: 1000 m

Podloga: Asfalt 100%

Zanimljivosti uz rutu: Pogledi na Zagreb i prekrasna Medvednica

Mjesto za pauzu: planinarski domovi na putu

image
/Robert Rigo

Opis:

Ovaj je uspon zahtjevan, a na spustu je potreban oprez. Najbolje je ići polako i uživati u pogledu na divnu Zagrebačku goru. Na 11. kilometru ture nalazi se izvor vode s desne strane ceste, ubrzo se dolazi do restorana Pilana Bliznec, nešto dalje je Stara lugarnica, a na višim dijelovima prolazi se uz Groficu, Grafičar... Uživajte u pogledu na utvrdu Medvedgrad (u daljini, ovom prilikom pored nje se ne prolazi), zastanite na vrhu i uživajte u pogledu, odmorite se na nekoj od brojnih uređenih livada, ako stajete u Grafičaru, posjetite i rudnik Zrinski...

Karolina - povijesnom cestom od Karlovca do Rijeke

Mjesto polaska: Karlovac

Mjesto završetka: Rijeka

Dužina: 124 km

Vrijeme vožnje: 1 dan/2 dana

Ukupni uspon: 2100 m

Podloga: Asfalt

Zanimljivosti uz rutu: Stari grad Dubovac, Stari grad Novigrad, Stari grad Bosiljevo, dvorac Stara Sušica

Mjesto za pauzu: Bosiljevo, Vrbovsko, Ravna Gora, Mrkopalj, Fužina

image
/Robert Rigo

Opis:

Ova ruta spaja vikend vožnju s vožnjom vlakom, koja izletu daje ekološku notu, ali i dozu romantike i avanturizma. Trasa prolazi povijesnom cestom Karolinom, građenoj od 1726. do 1728. godine, i cestama s malo prometa. Pogledi na prirodu cijelo su vrijeme prekrasni, a čarobnih lokacija za fotografiranje je bezbroj. Idealno vrijeme za ovaj pothvat je proljeće, kad su dani dugi, a temperature ugodne. Ova ruta najkraćim putem spaja kopno s morem, pa može biti interesantna onima koji žele duži odmor provesti na biciklu, jer iz Rijeke mogu produžiti dalje u željenim smjerovima. Alternativni završetak ture je iz Vrbovskog nastaviti do Ogulina, a potom se vlakom vratiti prema Karlovcu ili Zagrebu.

image
/Robert Rigo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:04