bogata baština

Dajte priliku Banovini! Brežuljkasti kraj pun kestena i utvrda najljepši je u bojama jeseni

Posjetili smo ovaj nerazvikani dio Hrvatske i donosimo vam prijedloge mjesta koja se svakako isplati posjetiti
 Vanesa Pandzic/Cropix

Vijugavu cestu okružuju brežuljci i zelenilo, ali naziremo im tek obrise. Magla se spustila na Banovinu tog jutra i cijelom ambijentu dala mističan štih, pa smo kilometar po kilometar, približavajući se svom odredištu, otkrivali tek male djeliće slike koju smo došli upoznati. A to je Banovina ili Banija, oba su imena točna, i njezina bogata baština, tako često zanemarena i zasjenjena negativnim pričama i nesrećama koje su zadesile ovaj kraj.

Priča je ovo u kojoj ćemo potres tek usput spomenuti, iako su njegove posljedice i dalje vidljive u gradovima i selima na obalama Save, Kupe, Gline i Une.

Naš obilazak ove lijepe, ali turistički nerazvijene regije počeo je u Petrinji, a zadatka da nam pokaže da se ipak itekako isplati posjetiti je primila se Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine. Mlada je to institucija koja od 2016. brine o očuvanju kulturne i prirodne baštine gradova i mjesta Banovine, te kroz brojne aktivnosti i inicijative radi na očuvanju vrijednosti ovoga kraja. Njihov prostor muzejskog tipa s edukativnom, izložbenom i istraživačkom funkcijom nalazi se upravo u Petrinji, no zbog oštećenja u potresu trenutno je u fazi cjelovite obnove i u punom jeku radova započetih kolovozu, a ICBB uskoro postaje i dio nove ustanove - Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

Nakon jesenskog dana provedenog u Banovini donosimo vam prijedlog nekoliko mjesta koja se svakako isplati posjetiti. Neka ovaj nerazvikani kraj bude vaša sljedeća destinacija za vikend izlet!

Zeleno srce Petrinje

Od prizora u centru Petrinje srce ti se stegne, sve izgleda gotovo identično kao na fotografijama koje su krajem prosinca 2020. obišle Hrvatsku. No, okrenete li se na drugu stranu ugledat ćete prekrasan gradski park uređen još u 18. stoljeću, za vrijeme kratke vladavine Napoleona, kojim dominiraju župna crkva svetog Lovre i glazbeni paviljon okružen neobičnim skulpturama. Mjesto je to za odmor i disanje punim plućima, baš kao i šetnica duga šest i pol kilometara uređena uz rječicu Petrinjčicu s drvoredima lipa i bagrema, četiri mosta i slapovima.

image

Petrinja Crkva sv. Lovre

Silvija Jacić/

Kesteni, kaštel Zrinski i magična Una

Hrvatska Kostajnica grad je koji mi se svidio i kad sam ga prije nekoliko godina prvi put posjetila, samo sam učvrstila taj dojam. Njegovom vizurom dominira utvrda Zrinski naslonjena na rijeku Unu i samu granicu s BiH. Podignut je u 13. stoljeću, a dugi niz stoljeća branio je Kostajničanine od Turaka i drugih osvajača. Knezovi Zrinski dobili su ključeve kaštela u 16. stoljeću, a sama utvrda njihovo ime. Zidine i tornjevi su većim dijelom sačuvani pa ih možete razgledati i osluhnuti njihove burne povijesne priče. Pogled s obrambenog zida na Unu i brdo Djed preko puta prizor je koji se pamti. A upravo je brdo Djed bilo naše sljedeće odredište. Park-šumu uredio je i ozelenio Davorin Trstenjak, a mi smo mjesto za objed i odmor pronašli u izletištu Djed, u kojem nas je oduševio jelovnik iz kojeg se vidi poštovanje prema kraju i sezoni - brojna su jela s kestenom iz okolnih šuma.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Zrinska i Hrastovačka gora

Pejzaž Banovine obiluje zelenilom, pogled na pitoma brdašca i šume pruža se u svim smjerovima. Sva ta ljepota jednostavno zove da ju istražite pješice ili na biciklu, a posebno je atraktivan uspon na Hrastovicu, na čijem se vrhu nalaze piramida i planinarska kuća Cepeliš. Šume su ovo doba godine pune kestenja po kojem je ovaj kraj poznat, no zbog, nažalost, još uvijek miniranih dijelova nužno je koristiti markirane puteve ili se uputiti u šetnju s iskusnim lokalcem.

Kraj pun povijesti i starih utvrda

Osim impresivnog kaštela u Hrvatskoj Kostajnici i slavnog Starog grada u Sisku, Banovina obiluje povijesnom baštinom koja, nažalost, uglavnom nije održavana, a često je i teško dostupna. No, ljubitelji povijesti doći će na svoje i uživati u pogledu na utvrde Čuntić, Gvozdansko, Zrin...

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Povezanost s prirodom i baštinom

Topusko, u velikoj mjeri pošteđeno od potresa, oduševit će vas svojom isprepletenošću s prirodom koja vam na svakom koraku nudi kutke za opuštanje. Poznato po svojim termalnim izvorima, Topusko je popularno hrvatsko lječilište koje okružuju prekrasna priroda, šume, jezero i brojna arheološka nalazišta.

image

Topusko perivoj Opatovina

Silvija Jacić/

Stoljetni parkovi

U Glini potražite park koji je "blizanac" zagrebačkog Zrinjevca. Nedavno obnovljeni Park bana Josipa Jelačića diči se s čak 167 stabala, ponajviše platana i kestena, a ima i šareno, moderno igralište za djecu. Okružuju ga najvažnije gradske građevine i spomenici, ponajviše iz doba klasicizma. Još jedan stoljetni park koji ujesen odijeva svoje romantično ruho potražite u Dvoru, mjestu u kojem su grofovi Zrinski nekad imali rudnike srebra i olova. Pogled na zelene brežuljke, umirujuću rijeku Unu i plodna polja koja je okružuju bit će savršen odmor od stresa svakodnevice.

image

Dolina Une

Silvija Jacić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:47