SAVRŠEN IZLET

Idemo u Istru! Ove šarmantne i slikovite gradove i mjesta obavezno morate obići

Ova poluotok ima sve za opušten i ispunjen odmor: more, prekrasnu unutrašnjost, bogatu povijest...

Bale, Istra

 Photographer: Giuseppe Anello/Depositphotos

Motovun
Toliko poznat da je njegova vizura postala jedan od simbola Istre, Motovun je nezaobilazna točka na proputovanju Istrom. Smješten je na nadmorskoj visini od 227 metara, a gradom dominira romaničko-gotički zvonik iz 13. stoljeća. Pogledi na okolicu su naprosto predivni, a upravo je u Motovunu 1999. godine pronađen i najveći tartuf na svijetu. Gradić je poznat i po međunarodnom filmskom festivalu.

image
/Depositphotos

Hum
U najmanjem gradu na svijetu živi samo 20 stanovnika, a legenda kaže da je nastao od ostataka kamenja kada su divovi gradili gradiće u dolini rijeke Mirne u središnjoj Istri. Hum je isto tako i poznat kao grad biske, rakije s imelom. Recept za istu navodno potječe upravo od tamo, a u njemu se svake godine održava i Smotra rakija. Hum se inače prvi put spominje 1102. godine. I dandanas se tamo sačuvao običaj biranja gradskog poglavara, odnosno “biranja župana na leto dan”.

image
/Depositphotos

Poreč
Star gotovo dvije tisuće godine, ovaj istarski gradić dom je jednog doista posebnog zdanja - Eufrazijeve bazilike. Riječ je o najvrednijem kulturnom dobru Poreča koje je 1997. godine uvršteno i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Bazilika je podignuta u vrijeme biskupa Eufrazija, u 6. stoljeću, a obuhvaća atrij, krstionicu, biskupsku palaču, mozaike i ostatke sakralnih objekata, a mozaici kojima je oslikana unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti. Grad danas broji oko 17 tisuća ljudi.

image
Vilo Mucha/Depositphotos

Rovinj
Bez sumnje jedan od najfotogeničnijih gradova Hrvatske, Rovinj se danas sve više profilira kao turistički iznimno popularna, ali i ekskluzivna destinacija. Često mu tepaju da je jedan od najromantičnijih gradova na Mediteranu. Stari grad je inače izgrađen na otoku i tek je u 18. stoljeću spojen s kopnom, dok se u okolici samoga grada nalazi 22 otoka i otočića. Njegove živopisne ulice obiluju galerijama, kafićima, restorančićima... Za svakog ponešto.

image
/Depositphotos

Grožnjan
Srednjovjekovni Grožnjan danas je naširoko poznat kao grad umjetnika i glazbe. Nalazi se na brežuljku okruženom terasama vinograda i maslinika, na latinskom nazvanom Grisium, po kojem je najvjerojatnije i dobio ime. Krase ga zbijene ulice i kaštel, a njegov umjetnički procvat počeo je 1965. godine. Njegove su ulice danas dom brojnim studijima i galerijama, a u ljetnim mjesecima odzvanjaju zvukovima gitare, jazza i klasične glazbe.

image
/Depositphotos

Bale
Mali istarski gradić sanjari da će jednog dana funkcionirati kao tzv. grad hotel. Dakle, na ulazu u grad nalazila bi se recepcija, a njegove bi ulice funkcionirale kao hodnici hotela. Grad Bale, odnosno općina, jest i općina leptira (leptir je i simbol grada) - u tom području živi čak 390 vrsta leptira. Nekada davno tu je obitavalo i desetak vrsta dinosaura. Grad je inače niknuo oko srednjovjekovnog kaštela plemićkih obitelji Sardo i Bembo, a posjećivao ga je - navodno zbog djevojke iz obitelji Sardo - i talijanski avanturist, pisac i zavodnik te poznati gurman Giacomo Casanova, u dva navrata, 1743. i 1744. godine.

Vrsar
Vrsar, poznat po svojoj romantičnosti, turistički je orijentiran gradić s oko 3000 stanovnika i površinom od oko 23 četvornih kilometara. U antici je služio kao luka za izvoz istarskog kamena, a samo tri kilometra dalje nalazi se i Limski kanal, predivan fjord koji je proglašen parkom prirode. Sam gradić ima povijest dugačku gotovo dvije tisuće godine, a njegova je okolica prepuna biciklističkih i pješačkih staza. Nasuprot gradu nalazi se arhipelag od 18 nenaseljenih otoka.

image
/Depositphotos

Momjan
Iako se u njemu živi još od prapovijesti, gradić je postao tek početkom 20. stoljeća. Krasi ga zanimljiv kaštel koji je sagradio vlastelin Wosalcus de Mimiliano na stjenovitom vidikovcu nad dolinom potoka Argille, a koji je svojedobno imao i viseći most. Kaštel je 1548. godine bio prodan plemićkoj obitelji Rota iz Bergama koja ga je popravila i u njemu živjela do 1835. godine. Momjansko područje inače je poznato po iznimno dobrom muškatu, koji je bio tražena roba i na dvoru u Beču.

image
/Depositphotos

Vodnjan
Ovaj gradić naziva se gradom murala. Naime, broji ih više od 40, a hvali se i najvišim zvonikom u Istri - zvonikom crkve Sv. Blaža visokim 62 metra. No, još je fascinantnije ono što se nalazi u samoj crkvi. To su neraspadnuta sveta tijela nadbiskupa sv. Leona iz 12. stoljeća, svećenika sv. Ivana iz 13. stoljeća i opatice sv. Nikoloze iz 16. stoljeća. Navodno je riječ o prvom misteriju jer nisu balzamirana, dapače dva čak imaju sačuvane sve unutarnje organe.

image
/Depositphotos

Svetvinčenat
Ovaj gradić ime je dobio po mučeniku sv. Vicenciju. Bogat je spomenicima kulture, a dom je i kamenom kaštelu Grimani koji se prometnuo u simbol Svetvinčenta. Riječ je o najočuvanijem kaštelu u Istri, ali i najvećoj građevini u samom gradiću. Osim njega, Svetvinčenat, u kojem živi oko dvije tisuće ljudi, broji i pet dobro očuvanih crkava.

image
/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:16