CITY BREAK

Jeste li već posjetili Bratislavu? Ovaj "mali veliki" grad na Dunavu idealan je za vikend izlet

Ako kombinirate povoljne aviokarte i razmišljate o posjeti slovačkoj prijestolnici, donosimo koristan vodič
 Krisztian Miklosy/Depositphotos

Glavni grad Slovačke prava je city break poslastica. Barem tako misli oko milijun turista koji ga godišnje posjete. Ovaj jedini glavni grad neke zemlje koji graniči s dvije suverene države, Austrijom i Mađarskom, smješten je na obalama Dunava te je idealno odredište za ljubitelje hrane i arhitekture. Naime, neka od njegovih zdanja izgledaju kao iz bajke. Često mu tepaju "mali-veliki grad" (ima svega pola milijuna stanovnika) ili pak "ljepota na Dunavu". Vrlo zanimljivo, grad je općenito poznat po pristupačnim cijenama, no slovi kao jedna od najbogatijih regija u EU (2017. je bio na trećem mjestu po glavi stanovnika, a 2019. na osmom mjestu). Isto tako, Bratislava je iznimno zeleni grad.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Bratislavski dvorac
Dom nekadašnjih vladara, ovo zdanje danas je simbol glavnog slovačkog grada i dom podružnice Nacionalnog muzeja Slovačke. S njegova 47 metara visokog tornja pruža se predivan pogled na grad, a u njemu su se nekada čuvali i kraljevski dragulji. Dvorac je kroz stoljeća svog postojanja prošao kroz različite katastrofe i renovacije. Bio je na nišanu Napoleonovih topova, bio ga je zahvatio požar, a zatim je prepušten zubu vremena. Obnova je započela 1953. godine.

image
Depositphotos

2. NLO most (SNP most)
Popularno poznat pod ovih imenom zbog svog izgleda, ovaj most nalazi se itineraru svakog posjetitelja Bratislave. Naime, cilj je popeti se na "NLO" visok 95 metara, odakle se pruža predivan pogled na grad. Kad je lijepo vrijeme, vidi se u daljinu i do 100 kilometara, a zalasci Sunca su također famozni. Sam most dug je 303 metra.

image
Perfecky/Depositphotos

3. Primatova palača
Palača u neoklasičnom stilu iz 18. stoljeća nalazi se u centru Starog grada i povijesno je vrlo važno zdanje. Danas je u njemu sjedište gradonačelnika, a dio palače otvoren je i za javnost. Možda najslavnija prostorija u toj građevini je bogato ukrašena Dvorana ogledala, u kojoj se ponekad održavaju koncerti. U dvorištu se nalazi fontana s kipom sv. Jurja.

image
Depositphotos

4. Plava crkva
Službenim imenom crkva sv. Elizabete, ova je bogomolja poznata pod nadimkom Plava crkva, a duguje ga svom eksterijeru. Izgrađena je 1909. godine i prvotno je zamišljena kao školska kapelica. Isprva su ju krasile pastelne boje, no kako su dodavane živahnije nijanse, postajala je se sve popularnija. Inače je vrlo popularno mjesto za vjenčanja.

image
Depositphotos

5. Trg Hviezdoslav
Ovaj trg, u originalu "Hviezdoslavovo námestie", postoji već 1000 godina, a ime nosi po jednom od najomiljenijih slovačkih pjesnika, Pavolu Országhu Hviezdoslavu. U svom modernom ruhu, trg je pješačka zona s klupama, fontanama, podijem za događanja i popularno mjesto susreta. Naravno, okolne su ulice krcate kafićima i restoranima, a zimi se na samom trgu održava božićni sajam.

image
Jaroslav Moravcik,afiap/Depositphotos

OBAVEZNO PROBATI
Gdje uopće krenuti, mogli bismo se pitati? Izbor je velik, a ovdje navodimo samo nekoliko jela na koja ćete neminovno naići na jelovnicima slovačkih restorana. Primjerice, Bryndzové halušky, njoki od krumpira s ovčjim sirom i prepečenim komadićima slanine. Tu je i Kapustnica, juha od zelja s kobasicom, ali i neizostavni gulaš, obično s govedinom, koji se ponekad servira u "jestivom tanjuru". Nemojte zaboraviti ni na krvavice, odnosno kako oni to slatko kažu "krvavničky". Što se tiče deserta, probajte pecivo s makom (inače vrlo popularnim u Bratislavi i Slovačkoj) po imenu Bratislavský rožok.

image
Fomaa/Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Bratislava se može pohvaliti mostom koji nosi ime po Chucku Norrisu. Doduše, ne službeno. Naime, vlasti su pitale građane kako da nazovu most, no na kraju nisu prihvatile rezultat ankete te su mostu nadjenule ime Freedom Cycling Bridge. Most je inače širok četiri metra i dugačak 955 metara, a lokalci ga i dalje zovu most Chucka Norrisa. Isto tako, Bratislava je poznata po neobičnim skulpturama koje se nalaze na svakom koraku. Jedna od najpoznatijih je ona Cumila, radnika u kanalizaciji koji izlazi iz šahta. Uz sve to, grad se može pohvaliti i time da u svom centru ima šumu. Riječ je o parku Horský.

image
Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo (pola litre, u lokalnom pubu): 15 kn
kava (u boljem kafiću): 18 kn
ručak: 45 kn (fast food); 60 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); 174 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 5 kilometara): 75 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s 3 zvjezdice): 380 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:26