NIJE SVE U NOVCU

Siromašni, ali uvijek nasmijani: kako izgleda život u zemlji koja ima Ministarstvo sreće

Iako je nerazvijena zemlja, Kraljevina Butan osigurava besplatno zdravstvo i obrazovanje, a polovica teritorija je nacionalni park
 Leezsnow/Getty Images

Stisnuto između velikih divova, Kine i Indije, fascinantno kraljevstvo Butan, smješteno visoko na Himalaji, okupano je legendama, izolirano okolnim strmim liticama i dubokim ponorima, te ukrašeno nesigurnim hramovima na planinskim padinama.

Kraljevina Butan bila je prva zemlja na svijetu koja je 2008. uvela Ministarstvo sreće, a pravo na sreću im je upisano u Ustav, piše portal Putni kofer. U obrascu za popis stanovništva postoji rubrika za popunjavanje podataka o razini zadovoljstva životom građana. Ove se informacije prikupljaju korištenjem "Bruto nacionalnog indeksa sreće", holističkog pristupa mjerenju sreće i blagostanja građana koji također daje smjernice za izradu nacionalnih politika.

Unatoč činjenici da je Butan jedna od najnerazvijenijih zemalja u Aziji, Vlada još uvijek daje prioritet bruto nacionalnoj sreći (GNH) umjesto bruto domaćem proizvodu (BDP) jer jasno razumije da biti bogatiji ne znači biti sretniji.

Za razliku od GDP-a, GNH naglašava važnost življenja u skladu s prirodom i tradicionalnim vrijednostima. Ima četiri stupa: održivi i pravičan društveno-ekonomski razvoj, očuvanje okoliša, očuvanje i promicanje kulture te dobro upravljanje. Ujedinjeni narodi predstavili su ovu ideju 2011. godine, potičući zemlje članice da slijede primjer Butana, a sreću su tada nazvali "temeljnim ljudskim ciljem".

image
Rachelkramer/Getty Images

Unatoč tome što je siromašna zemlja, Butan svim svojim građanima pruža besplatno osnovno obrazovanje i zdravstvenu skrb. Obrazovanje se smatra temeljnim pravom i ključnim za postizanje društvenih, kulturnih i gospodarskih ciljeva nacije. Vlada ne naplaćuje školarinu i čak osigurava besplatne materijale i udžbenike seoskoj djeci. Stopa pismenosti značajno se povećala u posljednjih nekoliko desetljeća, a engleski se uči u većini škola.

Osim toga, Butanci uživaju osnovne zdravstvene usluge u bolnicama ili zdravstvenim klinikama. Kao rezultat toga, smrtnost dojenčadi je pala, a očekivani životni vijek je produljen posljednjih godina. Butan je 2016. imao očekivani životni vijek od 70,20 godina, više od susjedne Indije (68,56 godina).

image
Khoa Nguyen/Getty Images/istockphoto

Butan nije samo jedna od najsretnijih zemalja na svijetu, već i jedna od najzelenijih. Preko 70 posto teritorija pokriveno je šumama. Ustav zahtijeva da najmanje 60 posto zemlje ostane pod šumom za buduće generacije. Dok mnoge druge države naporno rade na smanjenju emisije ugljika, Butan je već ugljično neutralan, pa čak i ugljično negativan. Uz to, pola zemlje je nacionalni park. Šume, životinje i okoliš strogo su zaštićeni i država je nedavno objavila da će 60 posto njihove zemlje biti trajno zaštićeno od aktivnosti poput krčenja šuma.

Jedna od zanimljivijih činjenica o Butanu je da u cijeloj zemlji nećete pronaći semafore, čak ni u glavnom gradu Thimphuu koji ima najveći promet. Ipak, sve funkcionira dobro je na glavnim raskrižjima stoje policajci koji usmjeravaju i kontroliraju promet. Jednom su u Thimphuu jedan dan korišteni semafori, ali su uklonjeni jer su se mještani žalili da su semafori ružni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:35