Neosvojeni vrhovi

Na ove mistične, veličanstvene planinske vrhove još nije kročila ljudska noga

Neke zemlje poput Nepala i Brazila najavile su kako uskoro za javnost otvaraju dosad zatvorene planine

Mount Kailash

 Lihana/Getty Images/istockphoto

Najviši vrh svijeta, Mount Everest, osvojen još sredinom prošlog stoljeća, i danas je jedan od najtežih uspona za profesionalne planinare. No, ima mnogo vrhova koji su još uvijek neosvojeni iz raznih razloga, od kojih su glavni oni vjerski, ali i pretežak teren i vrlo loši vremeni uvjeti.

Zbog jako teške staze i velikog broja posjetitelja koji su zagađivali prirodu brazilska vlast je 2003. godine zabranila posjet najvišem planinskom vrhu u Brazilu, Pico da Neblini. Planina se nakon punih 20 godina ponovo otvara za posjetitelje te se vjeruje da će brojne ekspedicije krenuti prema ovom vrhu visokom 2995 metara. Izazov je to koji su mnogi jedva dočekali, no velik broj planina možda nikada neće dočekati takve ekspedicije.

Jedna od zemalja u kojoj ima skoro pa najviše neosvojenih vrhova je Nepal. Japanskoj novinskoj agenciji nepalski je ministar rekao kako u zemlji imaju 1500 vrhova, od kojih je za penjače otvoreno samo 326, a do proljeća 2023. godine namjeravaju dati pristup alpinistima i planinarima da se popnu na još 165. Valja napomenuti da je riječ o vrlo visokim planinama jer se u Nepalu one niže od 5500 metara ne smatraju "vrhovima".

Iako smo uvjerenja da jako dobro poznajemo svijet u kojem živimo, to i nije baš točno. Brojni strastveni alpinisti i planinari složit će se da je na svijetu mnogo više neosvojenih vrhova nego onih osvojenih, a mi smo provjerili koji su to najpoznatiji vrhovi planina na koje još uvijek nije kročila ljudska noga, a gotovo svi su smješteni u Aziji.

Smatra se da je najviša planina na koju se još nitko nije popeo Gangkhar Puensum (7570 metara nadmorske visine) u Butanu. Razlog je vrlo jednostavan. Butan je 2003. godine u potpunosti zabranio alpinizam u cijeloj zemlji. Iako je prije toga bilo nekoliko pokušaja da se osvoji njezin vrh, ekspedicije su bile neuspjele. Butanci smatraju da su planine sveta mjesta na kojima žive duše, a ova planina u doslovnom prijevodu nosi naziv Bijeli vrh tri duhovna brata. Gangkhar Puensum se nalazi na granici Butana i Kine.

image

Batura ledenjak

Diamirstudio/Getty Images/istockphoto

Druga po visini neosvojena planina je Muchu Chhish (7453 metara nadmorske visine), koja se nalazi u Pakistanu, no Indija također polaže prava na nju jer se nalazi u spornoj regiji. Međutim, politika ovdje nije razlog zašto se još nitko nije popeo na sam vrh ove planine, nego je riječ o tome da je on teško dostupan jer ga okružuje Batura, najveći nepolarni ledenjak na svijetu. Manje poznato ime ovog vrha je i Batura V, jer je riječ o vrhu u planinarskom lancu Batura Muztagh i nalazi se na zapadu masiva Karakorum. Još uvijek neosvojen, vrh planine Muchu Chhish i dalje je veliki bijeli kit mnogih alpinista koji ne odustaju od ideje da ga prvi osvoje. Još 1999. godine jedna ekspedicija je propala, a ona nedavna, 2014. godine, bila je uspješna do 6000 metara, kada su se članovi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i nedostupnog terena morali vratiti. Ima nekoliko najava da bi se uskoro moglo krenuti s novim pokušajem osvajanja, no to tek treba vidjeti. Oko Muchu Chhisha mnogo je kontroverzi. Naime, mnogi smatraju da ga ne treba ubrajati među planine koje nisu osvojene jer nije riječ o samostalnoj planini, nego o dijelu masiva Karakorum. No, njegov vrh i dalje stoji kao jedan od popularnijih neosvojenih vrhova koji oduševljava svojom ljepotom.

image

Karakorum

Patrickpoendl/Getty Images/istockphoto

Inače, masiv Karakorum sadrži neke od najtežih uspona na svijetu, uključujući onaj na drugoj najvišoj planini na svijetu K2 (8611 metara nadmorske visine). Karakorum se proteže kroz čak tri države - Pakistan, Indiju i Kinu, a dom je čak 60 vrhova iznad 7000 metara i čak četiri iznad 8000 metara. Taj je masiv mnogo manje naseljen od Himalaje zbog težih vremenskih uvjeta - ondje su smještena čak četiri ledenjaka te su usponi ekstremniji i mnogo rjeđi.

Prema visini, treća po redu planina na koju se nitko nije popeo je Labuche Kang III u Tibetu. Uzdiže se na 7250 metara nadmorske visine i jedna je od najviših planina koja i dalje stoji neosvojena. Iako nema zabrane za penjanje na ovu planinu, nedostupna je zbog loših vremenskih uvjeta. Upravo je zbog tog razloga ekspedicija koju je činilo 17 alpinista odustala od svog uspona na vrh nakon 6276 metara.

image

Labuche Kang

Rweisswald/Getty Images/istockphoto

Planina koja je ostala neosvojena nakon što je zadnji pokušaj završio smrtnim ishodom je Karjiang. Riječ je o najvišem vrhu (7221 metar nadmorske visine) istoimenog planinskog lanca koji se nalazi na području Tibeta, u neposrednoj blizini granice s Butanom. Planina je neosvojena zbog teških i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Još jednom tibetanskom planinom još uvijek nitko nije kročio. Riječ je o Kailashu s najvišim vrhom na 6714 metara nadmorske visine. Iako je dostupna i teren nije toliko opasan, na ovu planinu zabranjeno je penjati se iz religijskih razloga. Kailash smatraju svetom čak četiri religije - predbudistička religija Bön, budizam, džainizam i hinduizam. Vjeruje se da penjanje na vrhove svete planine krši svetost planina i uznemiruje duhovnu i božansku energiju. Kineske vlasti jednom su dopustile pokušaj da se ona osvoji, no naišli su na čvrsti otpor lokalne, ali i međunarodne zajednice.

image

Mount Kailash

Ivan Wang/Getty Images/istockphoto

Nešto niži od 7000 metara nadmorske visine, 6993, je sveti vrh planine Machapuchare u Nepalu. Smatra se da je upravo taj vrh jedan od domova jednog od božanstava u hinduističkom trojstvu, Šive, te da upravo zato nikada neće biti osvojen. Dio je masiva Annapurna, na kojem se nalazi još nekoliko svetišta, a nepalska vlada zbog svetosti je odlučila da neće davati dozvole za penjanje pa je planina zabranjena za bilo kakvu vrstu planinarenja. Annapurna se smatra najopasnijim planinskim masivom na svijetu.

image

Pogled na Machhapuchhre

Kaz00/Getty Images/istockphoto

Iako nije ni približno visoka kao ostale (3110 metara nadmorske visine) i ne nalazi se ni na jednom od kontinenata na kojima su dosad spomenute planine, još jednu moramo uvrstiti na ovaj popis. Riječ je o Mount Siple na Antarktici, čiji je vrh neosvojen upravo zbog velike količine leda i snijega koji ga prekrivaju. Ekstremni vremenski uvjeti i nedostupnost čine ovaj vrh jednim od neosvojenih. Postoje sumnje da je Mount Siple zapravo ugasli vulkan prekriven glečerom. Nikada nije zabilježen pokušaj osvajanja ovog vrha, a smatra se da ni neće dok se ne sazna nešto više o njemu, što je vrlo teško s obzirom na iznimno težak teren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:42