REKORDERI

Ovi gradovi ostavljaju bez daha! Ne samo zbog ljepote već i nadmorske visine na kojoj se nalaze

Ovih deset glavnih gradova rasutih po cijeloj zemaljskoj kugli imaju nešto zajedničko: nalaze se u visinama

Teheran, Iran

 Alexander Mazurkevich/Depositphotos

Svaka svjetska prijestolnica ima neki svoj zaštitni znak, neki svoj "đir", neku svoju posebitost... Neke imaju i visinu. U ovom tekstu donosimo zanimljivosti o deset najviših glavnih gradova na svijetu u kojima biste doista mogli ostati bez daha - ne samo zbog njihove ljepote nego i zbog nadmorske visine. Njihove priče su različite i svaka je posebna na svoj način, no nazivnik je isti - njihovi stanovnici "žive u oblacima".

La Paz, Bolivija

Smješten na visokih 3640 metara, ovaj se grad hvali s najdužim i najvišim sustavom žičare na svijetu koja prometuje nebom iznad tog megagrada, inače financijskog centra Bolivije i sjedišta vladinih institucija (titulu glavnog grada s La Pazom dijeli grad Sucre). La Paz je i dom najvišeg terena za golf na kojem se održavaju turniri, a ako u trgovinama vidite kako se prodaju fetusi ljama nemojte se začuditi. Prema vjerovanju, fetus bi trebalo zakopati ispod kuće u znak zahvalnosti pachamami, odnosno majci prirodi.

image

La Paz, Bolivia

/Depositphotos

Quito, Ekvador

Quito, osim visine (nalazi se na 2850 metara), drži još jedan rekord, osim toga što je drugi najviši glavni grad na svijetu. Riječ je o glavnom gradu koji se nalazi najbliže ekvatoru. No, nemojte upasti u zamku. U neposrednoj blizini grada nalazi se turistički popularni Mitad del Mundo, no on ne označava točan položaj ekvatora (posljedica krive računice). Quito je inače 1978. bio prvi grad koji je ušao na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine i ima najočuvaniju staru gradsku jezgru u Latinskoj Americi. U krugu od samo 50 kilometara od grada nalaze se dva aktivna vulkana, među njima i Cotopaxi, najviši svjetski aktivni vulkan.

image

Quito, Ekvador

/Depositphotos

Thimphu, Butan

Smješten na visini od 2648 metara, Thimphu slovi kao najmanji, ali treći najviši glavni grad na svijetu. Broji oko 150 tisuća stanovnika, a specifičan je i po tome što u njemu nema semafora. Naime, butanske vlasti pokušavaju u što većoj mjeri zaštititi svoju kulturu, kao i okoliši općenito, od modernih tekovina, a nedostatak prometne signalizacije dokaz je upravo te politike. Thimphu titulu glavnog grada nosi od 1961. godine, u njemu se nalazi i Motithang Takin Preserve, utočište butanske nacionalne životinje po imenu takin.

image

Thimphu, Butan

Raimond Klavins Artmif.lv/Depositphotos

Bogota, Kolumbija

Glavni grad Kolumbije smješten je na visini od 2625 metara te je treći najveći grad Latinske Amerike nakon São Paula i Lime te četvrti najviši glavni grad na svijetu. Prostire se u dolini između planina Guadalupe i Montserrat, a kroz njega protječe nekoliko rijeka. Riječ je o izrazito živopisnom gradu - u njemu se nalazi muzej zlata (to je samo jedan od 50-ak muzeja u gradu), domaćin je najvećeg kazališnog festivala na svijetu po imenu Festival Iberoamericano de Teatro, a imenovan je i UNESCO-ovim gradom glazbe 2013. godine. Naime, u njemu se godišnje održava više od 60 glazbenih festivala.

image

Bogota, Kolumbija

Franck Camhi/Depositphotos

Addis Ababa, Etiopija

Najviši grad Etiopije, ali i Afrike općenito te peti najviši glavni grad na svijetu prostire se na nadmorskoj visini od 2355 metara. U svojim začecima grad je bio vojni logor u kojem se nalazila plača cara Menelika II., a današnji glavni grad te afričke zemlje dom je jednog od najluđih raskrižja na svijetu, onog na trgu Meskel. Iako se nalazi blizu ekvatora, u Addis Ababi nikada nije užareno, a prosječna temperatura iznosi ugodnih 25 stupnjeva (rekord su 32 stupnja). Addis Ababa je, kažu upućeni, dom i najveće svjetske tržnice na otvorenom.

image

Addis Ababa, Etiopija

Dmitry Chulov/Depositphotos

Asmara, Eritreja

Glavni grad Eritreje, Asmara, smješten je na visini od 2325 metara i slovi kao jedan od najčišćih gradova u Africi. Na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine ovaj šesti najviši grad na svijetu nalazi se od 2017. godine i na nju je ušao kao prvi modernistički grad. Inače, glavni grad neovisne Eritreje Asmara je postala 1993. godine. Ponekad je nazivaju "mali Rim" ili "novi Rim" zbog vrlo izraženog talijanskog arhitekturnog utjecaja i ostavštine.

image

Asmara, Eritreja

/Depositphotos

Sana'a, Jemen

Glavni grad Jemena, smješten na visini od 2325 metara, odnosno njegova stara gradska jezgra smatra se jednim od najstarijih gradova na svijetu, odnosno jednim od najstarijih kontinuirano naseljenim gradom. Mimo toga, Sana'a je dom i Guinnessova rekordera - odnosno dvorca Gomdan koji nosi titulu najstarijeg dvorca na svijetu. Isto tako, u glavnom gradu Jemena te ujedno sedmom najvišem glavnom gradu na svijetu oboren je još jedan značajan rekord - u njemu je svojedobno održana najveća višestruka svadba na svijetu: 963 para vjenčala su se u roku od 24 sata.

image

Sanaa, Jemen

Oleg Znamenskiy/Depositphotos

Mexico City, Meksiko

Sa svojih 2240 metara nadmorske visine Mexico City trenutno nosi titulu osmog najvišeg glavnog grada na svijetu. No, kako je nastao iz astečkoga grada izgrađenog na jezeru Mexico City svaki dan pomalo tone pa bi s vremenom mogao izgubiti mjesto na listi. Inače, Mexico City je jedna od najvećih metropola, ali i jedan od najbogatijih svjetskih gradova te jedan od najvećih financijskih centara. Ima više od 200 muzeja, njegov je glavni trg drugi najveći trg na svijetu, u njemu živi više od 20 milijuna stanovnika. Mexico City je i dom najvećeg sveučilišta na svijetu, a po njemu je uostalom ime dobio i sam Meksiko.

image

Mexico city, Meksiko

Martin Molcan/Depositphotos

Teheran, Iran

Glavni grad Irana broji oko devet milijuna stanovnika (s okolnim područjem čak 15 milijuna), a proteže se na 1200 četvornih kilometara. U prosjeku se proteže na nadmorskoj visini od 900 do 1830 metara te tako nosi naslov devetog najvišeg glavnog grada na svijetu. Inače, grad ima sedam tisuća godina dugu prošlosti, može se pohvaliti s više od 2100 parkova, dok su nogomet i odbojka najpopularniji sportovi u tom velegradu.

Nairobi, Kenija

Smješten na 1795 metara nadmorske visine, Nairobi je deseti najviši glavni grad na svijetu. Ime mu je izvedeno iz masajskog izraza "enkare nairobi", što u prijevodi znači "hladne vode", što je pak referenca na rijeku Nairobi koja protječe kroz grad. Sam Nairobi je osnovan 1899. godine. Danas je apsolutno kulturno i umjetničko središte Kenije, ali i jedan od najbrže rastućih afričkih gradova.

image

Nairobi, Kenija

Jacek Sopotnicki/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:30