Vesele ulice

Žuta, plava, roza... Samo birajte! Ovih deset gradova naprosto pršti od šarenila

Vodimo vas na virtualno proputovanje kroz desetak najšarenijih gradova na svijetu
 Jorch_r_orrantia/Getty Images/istockphoto

Boja je moćna stvar. Utječe na našu percepciju i raspoloženje, pa nije ni čudo što nas određene boje u tolikoj mjeri privlače. Istom nas logikom privlači i šarenilo gradova. Zaigrali smo se i potražili neke od najšarenijih gradova i mjesta na svijetu. Izbor nije bio nimalo lak, a na popis smo uvrstili i šarene gradove koji, osim ljepote zahvaljujući bojama, imaju i posebnu priču koja stoji iza njihove živopisnosti.

Buenos Aires, Argentina

image
Nikada/Getty Images/istockphoto

Veselje i šarenilo zaštitni su znak ove četvrti glavnog argentinskog grada. Prepuna je tradicionalnih drvenih, jarko obojenih kuća - savršene pozadine za tamošnju vrlo aktivnu tango zajednicu. Kvart La Boca, u prijevodu "usta", smješten je na jugoistoku grada, nedaleko od stare luke, a i danas ima talijanski štih. Mnogo njezinih prvotnih stanovnika porijeklom je upravo iz te zemlje.

Wrocław, Poljska

image
Scanrail/Getty Images/istockphoto

Grad Wrocław na zapadu Poljske sa svojih 630.000 stanovnika četvrti je najveći grad te zemlje. I vjerojatno najšareniji. Osim po zgradama obojenim u dugine boje, četvrti je po broju mostova u Europi, iza Amsterdama, Venecije i Sankt Peterburga, a u njemu je i po broju životinja treći najveći zoološki vrt na svijetu.

Santorini, Grčka

image
Patryk_kosmider/Getty Images/istockphoto

Priznajemo, nije grad, nego otok, no naselja na njemu zasluženo se nalaze na ovoj listi. Inače je riječ o jednom od najljepših grčkih otoka, koji se može pohvaliti s 15 pitoresknih naselja koja privlače svojim izgledom i uskim uličicama. Stanovnici su kuće počeli bojati u bijelo u 19. stoljeću, a tradicija se održala do danas.

Cinque Terre, Italija

image
Anna_om/Getty Images/istockphoto

Cinque Terre slovi za jedno od najšarenijih mjesta na svijetu. Na talijanskoj je rivijeri i sastoji se od ukupno pet naselja (ime u prijevodu znači "pet zemalja"). To su, redom, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Cinque Terre se nalazi i na Unescovoj listi svjetske baštine.

Jaipur, Indija

image
Abhisheklegit/Getty Images/istockphoto

Sve je počelo u 18. stoljeću. Naime, kako bi proslavio dolazak princa od Walesa, maharadža Sawai Ram Singh naredio je da se taj indijski grad oboji u roza boju. Takav je ostao do danas, a njegove magične palače slove za jedne od najljepših na svijetu.

Longyearbyen, Norveška

image
Kjekol/Getty Images/istockphoto

Longyearbyen, smješten u norveškom arhipelagu Svalbard, smatra se najsjevernijim gradom na svijetu. Tamošnje šarene kuće građene su na stupovima kako bi ih se odmaknulo od smrznutog tla, a u njima žive samo dvije tisuće ljudi. Zašto su obojane u šarene boje, nitko ne zna - neki tvrde da je to bio način da se ljudi razvesele.

Chefchaouen, Maroko

image
Anetteandersen/Getty Images/istockphoto

Smješten u planinama Rif na sjeverozapadu Maroka, ovaj maleni živopisni grad prava je uživancija za oči. Kuće su, navodno, prvi počeli bojati u plavo tamošnji židovski izbjeglice. Drugi tvrde da je grad plav jer ta boja odbija toplinu ili komarce. U svakom slučaju, u nju ga boje i danas. Zahvaljujući tome ponekad ga zovu "plavi biser".

Izamal, Meksiko

image
Sl_photography/Getty Images

Ovaj meksički grad neki nazivaju "žutom verzijom" marokanskog Chefchaouena ili isto tako plavog indijskog Jodpura. U njemu živi oko 15.000 ljudi, a poznat je kao "žuti grad" ili "grad brda" (brda su, zapravo, ostaci davnih piramidalnih hramova). Zašto su zgrade obojene žutom, nitko zapravo ne zna.

Kampung Pelangi, Indonezija

image
Georginacaptures/Getty Images

Kampung Pelangi jedno je od najslavnijih indonezijskih sela. Cijelu ideju o zavijanju sela u šarenilo smislio je učitelj Slamet Widodo, koji je smatrao da bi ga trebalo uljepšati, a na kraju je vlada sponzorirala cijeli projekt - svaka od 223 kuće bila je obojena u najmanje tri boje. Šareni su čak i krovovi.

Willemstad, Curaçao

image
Galinast/Getty Images

Osim što se može pohvaliti najvišim mostom na Karibima, ovaj je grad pravi melem za oči. Naravno, ako volite šarenilo. U živahne je boje obojeno čak 750 tamošnjih građevina, a legenda o bojenju je zanimljiva. Šarenilo je, navodno, zapovjedio guverner Albert Kikkert u 19. stoljeću jer je bolovao od migrena. Vjerovao je da njegove glavobolje uzrokuje refleksija sunca s bijelih fasada zgrada pa je izdao proglas o njihovu premazivanju jarkim bojama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:44