BABLJE LJETO

Psssst, otkrit ćemo vam tajnu: ovo je najljepše doba godine za posjet Zadru i okolici

Aktivni odmor i istraživanje prirode, gurmansko putovanje, povijesno kulturne ture... Zadarska ima sve za savršeni odmor
 Ivan Ćorić/TZ Zadarske županije

Kolovoz je na izmaku i dok jednima to znači kraj godišnjih odmora i početak svakodnevnih obveza, drugima je kasno ljeto, pa čak i rana jesen, najljepše doba za posjetiti hrvatsku obali. Nema gužvi i prevelikih vrućina, temperature su često još dovoljno visoke za kupanje, a opet dovoljno niske za šetnje, aktivni odmor i razgledavanje.

Ako tražite odredište za putovanje u rujnu ili listopadu, ne tražite dalje od prekrasne Zadarske županije. Želite istraživati kulturnu i povijesnu baštinu? Na pravom ste mjestu. Zanima vas hedonističko gastronomsko putovanje, uživanje u hrani i piću? Pronaći ćete ih u Zadru i okolici. Možda više volite aktivni odmor, prirodu, dozu adrenalina i uzbuđenja na odmoru? I to sve ima Zadarska županija!

image

Vransko jezero

Aleksandar Gospic/TZ Zadarske županije

Bablje ljeto idealno je za kulturno povijesne ture. Obiđite zadarske gradske bedeme koji su pod zaštitom UNESCO-a, Pozdrav Suncu i Morske orgulje, crkvu svetog Donata koja je jedan od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada, kompleks Dvije palače, a ne propustiti posjetiti i brojne muzeje u ovoj regiji. U Biogradu razgledajte Zavičajni muzej, u Ninu Muzej soli i Muzej ninskih starina, dok se zadarski Muzej antičkog stakla ponosi izlošcima koji su, iako od ovog krhkog materijala, preživjeli stoljećima i tisućljećima. Stalna izložba crkvene umjetnosti u zadru pak prikazuje veliko povijesno i umjetničko blago i umjetnine u vlasništvu zadarske nadbiskupije.

image
Vedran Metelko/TZ Zadarske županije

Pravog turističkog iskustva nema bez uživanja u hrani i piću. Doživite najbolje mediteranske okuse i mirise u brojnim restoranima, konobama i seoskim domaćinstvima, a slavna dalmatinska jela savršeno će upotpuniti vrhunska vina iz ovog kraja. U Zadarskoj regiji možete osobno doživjeti brojna iskustva koja će vam pokazati ovdašnje načine proizvodnje vina i maslinovog ulja i saznati što ih čini drugačijima od drugih hrvatskih i svjetskih načina.

Ova opojna vina, koja se tu uzgajaju više tisuća godina prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su zinfandel, merlot i cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete se i sami zaljubiti u pitka i mirisna vina zadarske regije.

image
Nikola Matic/TZ Zadarske županije

Poseban doživljaj kasnog ljeta i rane jeseni pružaju nacionalni parkovi i parkovi prirode u ovoj županiji. Parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Velebit toliko su različiti, od razvedene obale, kristalno plavog mora do grubog planinskog masiva, a opet jednako impresivni i prepuni mogućnosti za aktivni odmor i istraživanje nekih od najljepših hrvatskih prirodnih fenomena. Nacionalni park Paklenica, koji se proteže na više od 95 četvornih kilometara veličanstvenih šuma, najvećih i najbolje sačuvanih u cijeloj Dalmaciji, skriva mnoge tajne koje čekaju da ih otkrijete. Bukove šume na području NP Paklenica zbog svoje su posebnosti upisane na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. A tu se nalazi i jedan od najimpresivnijih kanjona u zemlji, kanjon Zrmanje, koji je poslužio kao kulisa slavnih filmova o Winnetouu snimljenih prema knjigama Karla Maya.

Prekrasni gradovi, uzbudljivi muzeji i impresivna arhitektura, prekrasna priroda i savršena hrana i vino... Što je više potrebno za odmor iz snova u kasno ljeto i ranu jesen?

image
Promo/
image
Htz/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:55