U BLIZINI HRVATSKE

Ovaj je mađarski grad nezasluženo prolazio ispod radara, sad je pravo vrijeme da ga otkrijete

Veszprém je jedna od tri Europske prijestolnice kulture za 2023. godinu, udaljen oko tri sata od Zagreba. Evo što sve tamo vidjeti
 Janos Varga/Getty Images/istockphoto

Jedan od najstarijih mađarskih gradova Veszprém, jedna je od tri Europske prijestolnice kulture za 2023. godinu, uz grčku Elefsinu i rumunjski Temišvar. Udaljen oko tri sata vožnje od Zagreba, a još manje od drugih gradova sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, ovaj je grad sa šezdesetak tisuća stanovnika idealno odredište za izlet ljubiteljima kulture, kao i onima koji žele opušteni city break vikend u novom gradu punom iznenađenja.

Nalazi se u zaista bajkovitom okruženju: udaljen je tek 16 kilometara od jezera Balaton, poznatog i kao "mađarsko more", u blizini je i planinski lanac Bakony, a i samo je mjesto puno atrakcija koje vrijedi posjetiti. Najveća je svakako Vesprimski dvorac, sagrađen u 10. i 11. stoljeću, Biskupska palača, zgrade u dvorskoj četvrti, kao i vrtovi u njegovoj blizini. Neobično za grad ove veličine, Veszprém ima čak tri kazališta, a tu su i muzeji i galerije s vrijednim eksponatima. Sam centar grada je nedavno uređen i obnovljena je gradska šetnica u ulici Kossuth.

image
Tupungato/Getty Images/istockphoto

Najljepši pogled na grad pruža se iz vatrogasnog tornja, Tűztoronya, a ako na izlet idete s mališanima ne propustite posjetiti vesprimski Zoološki vrt. Neke od atrakcija su afrička savana na brdu Gulya, svijet čimpanzi i Afrička kuća, te nastambe za žirafe, pingvine, slonove…

Veszprém je titulu prijestolnice kulture osvojio zahvaljujući programu "Zasjajte s nama", otvorenje je bilo proteklog vikenda, a tijekom cijele godine u planu je na stotine programa, od glazbe, kazališta, plesa i umjetničkim performansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:42