NAGRAĐENI PROJEKT

Ljubitelji glazbe ludi su za novom atrakcijom Budimpešte, upravo je dobila još jednu nagradu

Jedinstveno arhitektonsko djelo osvojilo je nagradu World Travel Awards u kategoriji u kojoj je bila nominirana i Sljemenska žičara

Mađarska kuća glazbe, Budimpešta

 Promo/

Iako je otvorena prije manje od godinu dana, u siječnju 2022., mađarska Kuća glazbe već je postala jedna od najvećih turističkih atrakcija Budimpešte, pa i cijele zemlje, a okitila se i nizom važnih međunarodnih nagrada. Posljednja u nizu je World Travel Awards, nagrada koja se često naziva i Oskarom u turizmu. Na toj je dodjeli ovaj projekt osvojio titulu Vodeće nove turističke atrakcije u Europi za 2022. godinu. U istoj kategoriji ove su godine nominirane još četiri turističke atrakcije: Muzej Igre prijestolja u Sjevernoj Irskoj, Kuća Hansa Christiana Andersena u Odenseu u Danskoj, Sljemenska žičara u Zagrebu i Humboldtov forum u središtu Berlina.

image

Sljemenska žičara, Zagreb

Darko Tomas/Cropix

Od kad je otvorila svoja vrata u siječnju 2022., ova glazbena kuća imala je više od 700 tisuća posjetitelja. Riječ je o uistinu jedinstvenom arhitektonskom djelu, podignutom na mjestu nekadašnjih ruševnih poslovnih zgrada. Projektirao ju je poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto čiji je rad odabran u velikoj konkurenciji od čak 170 projekata brojnih glasovitih arhitektonskih imena. Ideja je bila da se na jednom mjestu oda počast bogatoj povijesti mađarske glazbe koja dosad nije ovako integralno predstavljena.

Otvori u krovu zgrade nalikuju na kratere, a inspirirani su različitim oblicima zvučnih valova. Fasada je u potpunosti staklena, a otvori u krovu su različitih dubina te omogućavaju da se drveće integrira s arhitekturom.

image

Mađarska kuća glazbe, Budimpešta

Promo/

Niži katovi imaju dvije dvorane za glazbene koncerte, do se na višima nalaze učionice, knjižnica i uredi, a pod zemljom su smještene izložbe o razvoju glazbe u Europi, s naglaskom na mađarsku ostavštinu.

House of Music Hungary dobila je više međunarodnih priznanja: najbolja javna zgrada u Europi, najbolja javna zgrada na međunarodnoj sceni - priznanje od International Property Awards, najbolja investicija u glazbene svrhe na svijetu od američkog Music Cities Awards-a i glavna nagrada žirija na međunarodnoj izložbi nekretnina MIPIM.

Svim ljubiteljima glazbe ova je kuća postala obavezno postaja prilikom posjeta Budimpešti, a više detalja o projektu može se saznati na službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18